Xασμουριόμαστε υπερβολικά συχνά: O κίνδυνος που δεν είχαμε φανταστεί
17/04/2025 - 00:53

Μήπως πιάνουμε τον εαυτό μας να χασμουριέται διαρκώς και να πίνει έως και τέσσερα φλιτζάνια καφέ μέσα σε μια οχτάωρη βάρδια; Τέτοια σημάδια υπνηλίας μπορεί να αποτελούν σοβαρές ενδείξεις ελλείμματος ύπνου, πράγμα που μας θέτει σε κίνδυνο βραχυπρόθεσμο αλλά και πιο μακροπρόθεσμο
«Η υπνηλία εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την υγεία μας», προειδοποιεί ο Δρ Έρικ Όλσον, πνευμονολόγος και ειδικός στην ιατρική του ύπνου στην κλινική Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. «Ο μη επαρκής ύπνος απειλεί να προκαλέσει από τα ατυχήματα στην οδήγηση μέχρι λάθη στον χώρο εργασίας, ενώ ενέχει και πιο μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία», προσθέτει ο ίδιος.
Πιο συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει ότι η μη ποιοτική νυχτερινή ξεκούραση για τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ έχει συνδεθεί με:
-
Την ανάπτυξη ή την επιδείνωση του διαβήτη τύπου 2
-
Τον αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης
-
Τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών και νεφρικών παθήσεων
-
Την υψηλή αρτηριακή πίεση
-
Την παχυσαρκίας
-
Το εγκεφαλικό
Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούμε να μην κοιμόμαστε αρκετά. Και να κατηγορούμε την πλήξη για το γεγονός ότι κοιμόμαστε όπου τύχει και χασμουριόμαστε διαρκώς.
«Το να μας παίρνει ο ύπνος στις βαρετές συναντήσεις είναι ένδειξη ανεπαρκούς ύπνου. Διότι κάποιος που είναι εντελώς ξεκούραστος δεν κοιμάται επάνω στην ώρα μιας συνάντησης όσο βαρετή κι αν είναι», επισημαίνει η ειδικός ύπνου Κριστίν Κούτσον, καθηγήτρια νευρολογίας και προληπτικής ιατρικής στο Feinberg School of Medicine του Northwestern University στο Σικάγο.
Ένας αδιόρατος κίνδυνος
Οι περισσότεροι αγνοούμε συμπτώματα όπως το χασμουρητό και τα αποδίδουμε στη βαρεμάρα. Ξεγελάμε τον εαυτό μας και νομίζουμε ότι κοιμόμαστε όσο θα έπρεπε. Και προς το παρόν καταφέρνουμε κουτσά-στραβά να επιβιώνουμε.
Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν ότι εξαιτίας της χρόνιας στέρησης ύπνου η ικανότητα μας να αντιλαμβανόμαστε το αληθινό μέγεθος της κόπωσής μας σταδιακά μειώνεται.
Και τι μπορεί να μας συμβεί ύστερα;
Όταν δεν κοιμόμαστε όσο θα έπρεπε, τα κύτταρα του εγκεφάλου μας δεν προλαβαίνουν να αναζωογονηθούν. Και αν κάνουμε τις κατάλληλες δοκιμές προκειμένου να αξιολογήσουμε πόσο καλά λειτουργεί ο εγκέφαλός μας, με λύπη θα διαπιστώσουμε ότι ο χρόνος αντίδρασης, η ικανότητα ανάκλησης πληροφοριών και η δυνατότητα αποθήκευσης αναμνήσεων δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που θα έπρεπε για την ηλικία μας. Και το πιο τρομακτικό είναι ότι εξακολουθούμε να έχουμε στον εαυτό μας υπερβολικά μεγάλη εμπιστοσύνη όταν πιάνουμε το τιμόνι, όταν κάνουμε κρίσιμες συναλλαγές, όταν συζητάμε με το αφεντικό μας ή όταν προσπαθούμε να μάθουμε κάτι στα παιδιά μας.
«Όταν δεν έχουμε κοιμηθεί όσο θα έπρεπε ο εγκέφαλός μας διαφεύγει του ελέγχου μας και παίρνει σύντομους μικρούπνους δύο, τριών έως και δέκα δευτερολέπτων και στη συνέχεια επανέρχεται στη δράση, χωρίς οι ίδιοι να το συνειδητοποιούμε καν. Αυτοί οι ”ύπνοι-σφηνάκια” είναι πολύ επικίνδυνοι εάν οδηγούμε ή έχουμε αναλάβει την οποιαδήποτε σπουδαία ευθύνη. Να ένα παράδειγμα: Περίπου 100.000 τροχαία ατυχήματα το χρόνο συνδέονται με αυτούς τους σύντομους ασυνείδητους μικρούπνους», προειδοποιεί η Κούτσον.
Συμπτώματα που μαρτυρούν ότι η υπνηλία μας αγγίζει επικίνδυνα επίπεδα είναι:
-
Η παρορμητική στάση ακόμα και απέναντι σε σοβαρές αποφάσεις
-
Η υπερένταση
-
Το τρέμουλο μετά από ένα φλιτζάνι καφέ
-
Η ευερεθιστότητα
-
Τα πεσμένα βλέφαρα
-
Η δυσκολία να παραμείνουμε όρθιοι
-
Ο ίλιγγος
-
Το να νομίζουμε ότι δωμάτιο γυρίζει
Παράγοντες που προκαλούν υπνηλία και μας θέτουν σε κίνδυνο
Η υπνηλία μας ενδέχεται να οφείλεται σε διαταραχές ύπνου όπως η υπνική άπνοια και το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, καθώς και καταστάσεις όπως ο χρόνιος πόνος ή κάποια φαρμακευτική αγωγή. Οπότε, αν νιώθουμε υπνηλία ενώ πέφτουμε στο κρεβάτι την ώρα που θα έπρεπε για να συμπληρώσουμε οκτάωρη ξεκούραση, τότε είναι ώρα να δούμε έναν ειδικό ύπνου.
Ωστόσο, μπορεί να κάνουμε εμείς κάποιο λάθος.
«Πριν τον ύπνο πράγματα όπως η υπερβολική καφεΐνη, το αλκοόλ, η μαριχουάνα, η έντονη άσκηση, η έκθεση στο δυνατό φως ελλοχεύει ο κίνδυνος να μειώσουν την ποιότητα της ξεκούρασής μας», μας επιστεί την προσοχή ο Δρ. Όλσον.
Για τον λόγο αυτό φροντίζουμε πριν τον ύπνο να τρώμε ελαφριά και να αποφεύγουμε το αλκοόλ, τα διεγερτικά, την άσκηση και το κινητό τουλάχιστον δύο ώρες προτού ξαπλώσουμε στο κρεβάτι.
(Mε πληροφορίες από CNN).
Related…
Πηγή: huffingtonpost
Σχετικά άρθρα
- Είναι ο κακός ύπνος πρώιμο σύμπτωμα άνοιας; (1.000)
- Ένα απίθανο κόλπο που συστήνει γιατρός για να κοιμηθούμε μέσα σε λίγα λεπτά (1.000)
- Πόσο ακριβώς πρέπει να περιμένουμε για το κρεβάτι μετά το δείπνο ώστε να μην έχουμε καμία καούρα (1.000)
- Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Δοκιμάστε τη μέθοδο 4-7-8 και θα μας θυμηθείτε (1.000)
- Αν παρατηρήσουμε αυτό να μας συμβαίνει τη νύχτα είναι μάλλον καμπανάκι για διαβήτη (1.000)
Δημοσίευση από AutoPolis, Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα