WSJ: Η Ρωσία «βοήθησε» τους Χούθι της Υεμένης να επιτεθούν σε δυτικά πλοία
25/10/2024 - 09:36

Η Ρωσία προμήθευσε δεδομένα στους Υεμενίτες αντάρτες Χούθι για να τους βοηθήσει να επιτεθούν σε δυτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, διατείνεται άρθρο της Wall Street Journal το οποίο δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι Χούθι μπόρεσαν να αξιοποιήσουν δεδομένα από ρωσικούς δορυφόρους που τους διαβιβάστηκαν από Ιρανούς ενδιάμεσους για να στοχοποιήσουν πλοία με βαλλιστικούς πυραύλους και drones.
Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, διεξάγουν από τον Νοέμβριο του 2023 επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εναντίον πλοίων που λένε πως συνδέονται με αυτό ή συμμάχους τους, διαβεβαιώνοντας πως δρουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, εμπλακεί σε πόλεμο με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023.
Οι επιθέσεις τους έχουν προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην κίνηση των πλοίων σε αυτή τη ζώνη καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο και οδήγησαν τις ΗΠΑ να συγκροτήσουν διεθνή ναυτικό συνασπισμό και από τον Ιανουάριο να αρχίσουν να πλήττουν εγκαταστάσεις και όπλα των ανταρτών στην Υεμένη, σε κάποιες περιπτώσεις μαζί με τη Βρετανία. Έκτοτε, οι Χούθι λένε πως στοχοποιούν επίσης αμερικανικά και βρετανικά πλοία.
Η WSJ αναφέρει πως οι πληροφορίες της για τη ρωσική βοήθεια προέρχονται από «πρόσωπο ενήμερο για το ζήτημα» και «δυο ευρωπαίους αξιωματούχους του αμυντικού τομέα».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Πηγή: huffingtonpost
Σχετικά άρθρα
- Χούθι της Υεμένης: Το τρίτο μέτωπο - Αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ, νεκροί και τραυματίες (0.960)
- Υεμένη: Αδύνατη η ρυμούλκηση του Sounion (0.960)
- Υεμένη: Σε εξέλιξη επιχείρηση ρυμούλκησης του ελληνικού τάνκερ Sounion που επλήγη σε επίθεση των Χούθι (0.960)
- Πύραυλος των Χούθι της Υεμένης έπληξε για πρώτη φορά το κεντρικό Ισραήλ- Νετανιάχου: Θα πληρώσουν (0.960)
- Αμερικανική αεροπορική επίθεση κατά αποθηκών όπλων των Χούθι στην Υεμένη (0.960)
Δημοσίευση από AutoPolis, Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα