Το συνηθέστερο λάθος



03/12/2015 - 00:56

Του Βασίλη Παζόπουλου

Το συνηθέστερο λάθος που συναντάμε ανάμεσα στους κερδοσκόπους είναι να πουλάνε με μικρό κέρδος γρήγορα, ενώ αντίθετα κρατάνε για πολύ καιρό μια ζημιογόνα θέση. Το επιχείρημα τους είναι ότι οι μετοχές που κερδίζουν έχουν ήδη διανύσει την κούρσα τους, ενώ οι ζημιογόνες δεν έχουν ακόμα κάνει την αναμενόμενη κίνηση.

Αντί να κρατήσουν τις κερδοφόρες μετοχές, αυτές που αποδείξανε πως η επιλογή τους ήταν σωστή, κρατάνε αυτές στις οποίες έκαναν λάθος εκτίμηση.

Είναι σαν να εγκαταλείπεις ένα σκάφος που πηγαίνει καλά εκμεταλλευόμενο τον ευνοϊκό άνεμο, για να επιβιβαστείς σε ένα άλλο που μπάζει νερά. Κανείς ναυτικός δεν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο.

Τι το προκαλεί 

Γιατί άραγε επαναλαμβάνουν το ίδιο λάθος που κοστίζει τόσο ακριβά, ξανά και ξανά;

Γιατί θεωρούν πως οι λανθασμένες τους επιλογές θα υπεραποδώσουν σε σχέση με αυτές που είχαν αποδειχθεί σωστές;

Ίσως η ερμηνεία που βρίσκεται πιο κοντά στην πραγματικότητα, είναι πως πρόκειται για ψυχολογικό, όχι οικονομικό πρόβλημα. Η αποφυγή της παραδοχής του λάθους ή η υπερβολική αυτοπεποίθηση, οδηγεί τους επενδυτές σε αποφάσεις ανορθολογικές.

Οι περισσότεροι είναι πρόθυμοι να κλειδώσουν ένα σίγουρο κέρδος, όταν πουλάνε μια κερδισμένη μετοχή. Αντιθέτως, όταν πρόκειται να σιγουρέψουν και να παραδεχτούν την ήττα τους πουλώντας μια μετοχή που χάνει, εμφανίζονται απρόθυμοι.

Στη ουσία θέλουν να αποφύγουν τον πόνο που συνοδεύεται από την οριστικοποίηση του λάθους. Την απώλεια της ελπίδας ότι τελικά σε βάθος χρόνου θα βγουν σωστοί. Θεωρούν πως μέχρι να εγκαταλειφθεί η θέση, η απώλειες είναι απλώς λογιστικές. Αρνούνται να γίνουν ρεαλιστές.

Με το αρνείσαι την πραγματικότητα επειδή δεν σου είναι αρεστή, δεν σημαίνει πως την ξορκίζεις. Για την ακρίβεια αυτή η τακτική ανεβάζει το ρίσκο. Ναι μεν μπορεί από κάποια εύνοια της τύχης τελικά να μην υποστείς ζημιά, αλλά κρατάς ζωντανό τον κίνδυνο των μέγιστων δυνατών απωλειών.

Η συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας

Ο κερδοσκόπος ενστικτωδώς διαστρεβλώνει οι πληροφορίες που λαμβάνει με τη διαμόρφωση και την επιλεκτική εξαίρεση ορισμένων δεδομένων. Οι άμυνες που δημιουργούν αποτελούνται από αρνήσεις και εξεύρεση δικαιολογιών.

Αντισταθμίζει τη σύγκρουση ανάμεσα σε αυτό που έλπιζε ότι ισχύει και σε αυτό που πράγματι συμβαίνει. Προκειμένου να αποφύγει την απογοήτευση, προτιμά την ψευδή αντίληψη των συνθηκών.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο φόβος να κάνει λάθος, αφήνει ανεκμετάλλευτες κερδοφόρες ευκαιρίες. Η αρνητική συσχέτιση φόβου και προσδοκίας οδηγεί πολλούς, παρόλο που ξέρουν ακριβώς τι θέλουν να κάνουν, στην κρίσιμη στιγμή της εκτέλεσης μιας εντολής να διστάσουν. Τους κυριεύει η αμφιβολία, μπερδεύονται, αγχώνονται, παγώνουν.

Όσοι είναι επιτυχημένοι, ακόμα και αν έχουν λιγότερο εξελιγμένες στρατηγικές, έχουν σε μεγάλο βαθμό ξεπεράσει αυτά τα ψυχολογικά εμπόδια. Φυσικά όλοι στο αρχικό στάδιο της καριέρας τους βιώσανε σύγχυση, απογοήτευση, άγχος, τον πόνο της αποτυχίας.

Το πρώτο βήμα προς την επιτυχία έγινε με το που κατάλαβαν ότι πρέπει να αλλάξουν. Να μην επηρεάζονται από τον συναισθηματικό αντίκτυπο των πράξεων τους, να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.

Γιατί τελικά πετυχαίνουν λίγοι

Αποκτώντας εμπειρία και μέσα από την έρευνα, θα αναγνωρίσετε τα λάθη του παρελθόντος που σας στοίχησαν χρήματα. Θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε πόσο εύκολα θα μπορούσατε να τα είχατε αποφύγει.

Αν υποθέσουμε πως μπορεί κάποιος να φτάσει στο επιθυμητό σημείο αυτοπειθαρχίας και αυτοπεποίθησης, όπως και το ότι μέσα από την μελέτη μπορεί να αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις, είναι θέμα χρόνου να τα καταφέρει να γίνει επιτυχημένος trader;

Δυστυχώς όχι.

Η απόκτηση αυτών των δεξιοτήτων είναι συχνά αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας διαδικασίας εκμάθησης. Οι περισσότεροι που αποφασίζουν να ασχοληθούν αποκλειστικά με τις αγορές, χάνουν τα χρήματά τους πριν καταφέρουν να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο. Άλλοι δεν καταφέρνουν να ανακάμψουν πλήρως από τις επιπτώσεις των ψυχολογικών τραυμάτων.

Για αυτό τελικά μόνο ένας σχετικά μικρός αριθμός ανθρώπων επιτυγχάνουν.

Διδάσκεται το trading;

Μετά από περισσότερα από 25 χρόνια στον χώρο των επενδύσεων, είμαι πεπεισμένος για δύο πράγματα:

1. Οι επαγγελματίες και οι ακαδημαϊκοί, εκτός από τις απαραίτητες πρώτες κατευθύνσεις, δεν μπορούν να σας βοηθήσουν. Όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί δεν μπορούν. Πολλοί επιτυχημένοι traders με ευχαρίστηση μοιράζονται ότι ξέρουν, αλλά είναι αδύνατον να μεταλαμπαδεύσουν την δικιά τους ατομική συμπεριφορά. Μόνο η θεωρητική πλευρά του trading μπορεί να διδαχτεί. Για αυτό και πάντα προειδοποιούν ότι η γνώση δεν αρκεί, αν δεν μάθουν τι πραγματικά σημαίνει αυτοπειθαρχία.

Αυτό αφήνει μόνο μια λύση ουσιαστικά. Να βρείτε μόνοι σας τον τρόπο που σας ταιριάζει.

2. Αν δεν μπορείτε ή δεν έχετε τον χρόνο, απευθυνθείτε σε κάποιο αποδεδειγμένα ικανό και έμπειρο επαγγελματία. Για να είμαστε ρεαλιστές, δεν θα εξασφαλίσετε την επιτυχία με αυτόν τον τρόπο. Όμως θα έχετε προσφέρει στον εαυτό σας αυξημένες πιθανότητες.

Όχι γιατί είναι πιο έξυπνος ή πιο ικανός. Αλλά επειδή διαθέτει πολύτιμη εμπειρία και περισσότερο χρόνο για έρευνα. Επιπλέον, κάποια λάθη που νομοτελειακά θα διαπράξετε, αυτός τα έχει ήδη κάνει.

* Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, χρηματιστηριακός αναλυτής της Guardian Trust, συγγραφέας του βιβλίου Επενδυτές χωρίς Σύνορα. 

vpazopoulos@gmail.com

 

Πηγή: capital


Σχετικά άρθρα

  • Unique Post

Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Επιχειρείν

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio