Reuters: Κίνα και Ρωσία σχεδιάζουν να κατασκευάσουν πυρηνικό σταθμό στο φεγγάρι



23/04/2025 - 20:38

Σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου της 2ας Σεπτεμβρίου 2020, η πανσέληνος λάμπει περιτριγυρισμένη από σύννεφα στα περίχωρα της Φρανκφούρτης, Γερμανία. Οι μελλοντικοί εξερευνητές του φεγγαριού θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα εξαιρετικά επικίνδυνα επίπεδα ακτινοβολίας. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε από Κινέζους και Γερμανούς επιστήμονες την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου. (AP Photo/Michael Probst, File).Σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου της 2ας Σεπτεμβρίου 2020, η πανσέληνος λάμπει περιτριγυρισμένη από σύννεφα στα περίχωρα της Φρανκφούρτης, Γερμανία. Οι μελλοντικοί εξερευνητές του φεγγαριού θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα εξαιρετικά επικίνδυνα επίπεδα ακτινοβολίας. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε από Κινέζους και Γερμανούς επιστήμονες την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου. (AP Photo/Michael Probst, File).

Η Κίνα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κατασκευάσει ένα πυρηνικό εργοστάσιο στο φεγγάρι για την τροφοδοσία του Διεθνούς Σεληνιακού Ερευνητικού Σταθμού (ILRS) που σχεδιάζει μαζί με τη Ρωσία, όπως προέκυψε από παρουσίαση ανώτερου αξιωματούχου την Τετάρτη, αναφέρει το Reuters.

Η φιλοδοξεί να γίνει μια σημαντική διαστημική δύναμη και να προσεδαφίσει αστροναύτες στο φεγγάρι μέχρι το 2030, και η προγραμματισμένη αποστολή Chang’e-8 για το 2028 θα θέσει τις βάσεις για την κατασκευή μιας μόνιμης, επανδρωμένης σεληνιακής βάσης.

Σε μια παρουσίαση στη Σαγκάη, ο επικεφαλής μηχανικός της αποστολής του 2028, Pei Zhaoyu, υποστήριξε ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός της σεληνιακής βάσης θα μπορούσε επίσης να εξαρτάται από ηλιακές συστοιχίες μεγάλης κλίμακας, καθώς και από αγωγούς και καλώδια για θέρμανση και ηλεκτρισμό που θα κατασκευαστούν στην επιφάνεια του φεγγαριού.

China releases a concept video of the International Lunar Research Station! #Moon#SpaceDayofChinapic.twitter.com/lw4gurKgbg

— Global Times (@globaltimesnews) April 24, 2024

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos δήλωσε πέρυσι ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα στην επιφάνεια του φεγγαριού μαζί με την Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας (CNSA) έως το 2035 για την τροφοδοσία του ILRS.

Η συμπερίληψη της μονάδας πυρηνικής ενέργειας στην παρουσίαση ενός Κινέζου διαστημικού αξιωματούχου σε διάσκεψη για αξιωματούχους από τις 17 χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς που απαρτίζουν το ILRS υποδηλώνει ότι το Πεκίνο υποστηρίζει την ιδέα, αν και δεν την έχει ανακοινώσει ποτέ επίσημα.

«Ένα σημαντικό ζήτημα για το ILRS είναι η παροχή ενέργειας, και σε αυτό η Ρωσία έχει ένα φυσικό πλεονέκτημα, όταν πρόκειται για πυρηνικές μονάδες παραγωγής ενέργειας, ειδικά όταν τις στέλνει στο διάστημα, ηγείται παγκοσμίως, είναι μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε στο Reuters ο Wu Weiren, επικεφαλής σχεδιαστής του προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης της Κίνας, στο περιθώριο της διάσκεψης.

Μετά από μικρή πρόοδο στις συνομιλίες για έναν διαστημικό αντιδραστήρα στο παρελθόν, «ελπίζω ότι αυτή τη φορά και οι δύο χώρες μπορούν να στείλουν έναν πυρηνικό αντιδραστήρα στο φεγγάρι», δήλωσε ο Wu.

Ο Wu δήλωσε πέρυσι ότι ένα «βασικό μοντέλο» του ILRS, με πυρήνα το νότιο πόλο της Σελήνης, θα κατασκευαστεί μέχρι το 2035.

Στο μέλλον, η Κίνα θα δημιουργήσει το «Σχέδιο 555», προσκαλώντας 50 χώρες, 500 διεθνή επιστημονικά ερευνητικά ιδρύματα και 5.000 ερευνητές από το εξωτερικό να συμμετάσχουν στο ILRS.

Ερευνητές της Roscosmos συμμετείχαν επίσης στο συνέδριο στη Σαγκάη, μοιράζοντας λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια για την αναζήτηση ορυκτών και υδάτινων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής χρήσης σεληνιακού υλικού ως καυσίμου.

Το ILRS προηγήθηκε της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, αλλά τα κίνητρα για συνεργασία μεταξύ της Roscosmos και της CNSA έχουν αυξηθεί μετά το ξέσπασμα του πολέμου, σύμφωνα με Κινέζους αναλυτές.

Με την ταχεία τεχνολογική πρόοδο και τα σεληνιακά επιτεύγματα της Κίνας και καθώς οι δυτικές κυρώσεις εμποδίζουν τη Roscosmos από πολλές εισαγωγές διαστημικής τεχνολογίας και εξοπλισμού, η Κίνα μπορεί τώρα να «ανακουφίσει την πίεση» στη Ρωσία και να τη βοηθήσει να «επιτύχει νέες ανακαλύψεις στις εκτοξεύσεις δορυφόρων, τη σεληνιακή εξερεύνηση και τους διαστημικούς σταθμούς», έγραψε ο Liu Ying, ερευνητής στη διπλωματική ακαδημία του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, σε άρθρο του σε περιοδικό πέρυσι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio