BibeCoffee: Kαινοτομία και Τεχνητή Νοημοσύνη απαντούν στις προκλήσεις της αγοράς του καφέ
23/07/2024 - 03:10
Στην Ελλάδα, ο καλός καφές είναι η καλημέρα μας. Μία μικρή απόλαυση που ταιριάζει με τις στιγμές χαλάρωσης, με τους φίλους ή την οικογένεια, πηγαίνει χέρι-χέρι με τη σκληρή δουλειά και μας συντροφεύει στις μαγικές παραλίες των καλοκαιρινών διακοπών μας.
Εξατομικευμένη εμπειρία; Ναι, ο καφές είναι εξ ορισμού – και κάθε ζεστή κούπα, ή παγωμένο ποτήρι ή μικροσκοπικό φλιτζάνι, πρέπει να είναι μοναδικό.
Και αυτή η μοναδικότητα, εγείρει σταθερά ένα ερώτημα:
Πόσο καλή ήταν η ποιότητα του καφέ σήμερα;
Είναι μία πρόκληση με την οποία έρχεται αντιμέτωπος πολλές φορές – κάθε μέρα, κάθε άνθρωπος – επιχειρηματίας ή barista – που θέλει να δει την ικανοποίηση στα μάτια ενός απαιτητικού πελάτη, αμέσως μετά την πρώτη γουλιά:
- 4 στους 10 πελάτες, όταν είναι δυσαρεστημένοι με τη γεύση που δοκιμάζουν, στρέφουν αυτόματα το βλέμμα στο σήμα του coffee brand που δοκίμασαν.
- Για τον επιχειρηματία, που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι πάντοτε παρών, μία μάχη έχει χαθεί πριν ακόμα δοθεί, αν ένας καφές απογοητεύσει ένα πελάτη. Ενας πελάτης που φεύγει δυσαρεστημένος, παίρνει μαζί του μία αρνητική γνώμη που θα τη μοιραστεί – Ενας πελάτης που φεύγει ενθουσιασμένος, θα επιστρέψει ως «ζωντανή διαφήμιση»!
- Καθώς η τάση είναι ανοδική στις τιμές του καφέ διεθνώς, η ποιότητα είναι αυτό που καθορίζει τη σχέση και τις επιλογές μας. Οι απαιτητικοί πελάτες δεν συμβιβάζονται στην ποιότητα.
- Υπάρχει άραγε τρόπος να διασφαλίζεται σταθερή ποιότητα, σε μία διαδικασία που επαναλαμβάνεται εκατοντάδες φορές μέσα σε λίγες ώρες, κάθε μέρα, με τις λεπτομέρειες να κάνουν τη διαφορά; Και υπάρχει δυνατότητα να καλυφθεί το κενό που ίσως αφήνει η αδυναμία μίας μικρής ομάδας διοίκησης, να ελέγξει ταυτόχρονα διαφορετικά σημεία πώλησης σε μία ή σε περισσότερες πόλεις;
H πρόκληση είναι τεράστια: Η επιτυχία εξαρτάται από την ικανότητα να παρακολουθεί κάποιος τις νέες τάσεις σε μία δύσκολη αγορά, με τεχνολογικές εξελίξεις στις διαδικασίες παραγωγής του καφέ και στα εργαλεία παρασκευής, με αυξανόμενες γαστρονομικές απαιτήσεις από τον πελάτη και με πιεστική ανάγκη για διασφάλιση της ποιότητας.
Πως η τεχνολογία μετατρέπει τη μηχανή του καφέ σε smart και δίνει τη λύση στους ιδιοκτήτες καφέ
Η BibeCoffee «χώρεσε» σε μία μηχανή του καφέ την έννοια της Καινοτομίας και την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, επιλέγοντας την Τεχνολογία ως όχημα για να περάσει στη νέα εποχή η «Τέχνη του καφέ».
Γιατί είναι smart;
Η BibeCoffee εγκαθίσταται σε οποιαδήποτε επαγγελματική μηχανή καφέ (barista ή super αυτόματη) και τη μετατρέπει σε smart συσκευή που στέλνει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στο cloud. Από την επόμενη στιγμή, ο ιδιοκτήτης ή μάνατζερ, μπορεί να παρακολουθεί 24/7 την λειτουργία κάθε κρίκου στην αλυσίδα της λειτουργίας και της εξυπηρέτησης που προσφέρει η επιχείρηση, μέσα από το κινητό του τηλέφωνο ή tablet. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συνδέεται με το Διαδίκτυο!
Το αποτέλεσμα είναι να λειτουργεί σε ρυθμούς smart ολόκληρη η επιχείρηση ή αλυσίδα, καθώς καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο (real time):
- Η κατανάλωση καφέ ανά σημείο πώλησης, οι πωλήσεις με απόλυτη ακρίβεια ανά ημέρα/ώρα, ενώ εύκολα μπορούν να υπολογίζονται με ακρίβεια οι ποσότητες των προμηθειών για τον επόμενο μήνα.
- Η ποιότητα του καφέ και πόσοι σερβίρονται, εάν διασφαλίζονται τα επιθυμητά επίπεδα ποιότητας σε όλα τα σημεία της αλυσίδας και αν πρέπει να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις (π.χ. να αλλάξει η ρύθμιση του μύλου).
- Η συντήρηση της μηχανής, δηλαδή ο καθαρισμός της μηχανής, η αλλαγή φίλτρου και η χρήση ανά group της μηχανής, γίνεται με μοναδικό κριτήριο την διασφάλιση της ποιότητας. Μηδενίζονται πρακτικά τα περιθώρια σφάλματος στην συντήρηση και οι περιττές δαπάνες.
- Η διαχείριση του Δικτύου γνωρίζει με ακρίβεια (GPS location)που βρίσκεται κάθε μηχανή ανά πάσα στιγμή, σε ποιά σημεία πώλησης απαιτείται εκπαίδευση και που εντοπίζεται η αιτία χαμηλής απόδοσης σε οποιοδήποτε σημείο πώλησης.
Smart μηχανή – Smart επιχείρηση
Αλλάζοντας τις διαδικασίες με όχημα την Τεχνολογία, η BibeCoffee συγκεντρώνει δεδομένα (data) μετρώντας μεταξύ άλλων παλμούς, πιέσεις, ροές καφέ, χρόνους εκχύλισης, ρεύμα που καταναλώθηκε, συνολικό νερό που πέρασε από την μηχανή και τα φίλτρα της.
Αξιοποιώντας αυτά τα δεδομένα «σκέφτεται» για λογαριασμό του επιχειρηματία τις καταναλώσεις, αν τηρούνται οι προδιαγραφές ποιότητας στην προετοιμασία κάθε φλιτζανιού καφέ, ακόμη και την ποσότητα της ενέργειας που καταναλώνεται ανά φλυτζάνι.
Κλείστε μια συνάντηση με την ομάδα της BibeCoffee εδώ
Δεν χρειάζεται να είσαι εκεί για να γνωρίζεις εάν το προσωπικό ακολουθεί τις διαδικασίες και διαχειρίζεται σωστά τον καφέ. Διασφαλίζεται η ποιότητα, χωρίς την φυσική παρουσία ενός προσώπου που ελέγχει κάθε κίνηση, βελτιώνεται η συντήρηση εξοπλισμού και ελαχιστοποιούνται απρόβλεπτες βλάβες ή σφάλματα, ώστε να «κλειδώσει» η ποιότητα του τελικού προϊόντος.
Τα οφέλη πολλαπλασιάζονται για μεγαλύτερες επιχειρήσεις / αλυσίδες / Roasters / διανομείς καφέ, με οικονομίες κλίμακας για τον έλεγχο πολλαπλών σημείων πώλησης και μηχανών, απομακρυσμένη – οικονομική διαχείριση όπου αρκούν οι στοχευμένες επισκέψεις, διασφάλιση της φήμης της εκάστοτε μάρκας (brand) μέσω της σταθερής ποιότητας του τελικού προϊόντος. Το άθροισμα μετατρέπεται σε κερδοφορία.
Γιατί τελικά η BibeCoffee είναι κάτι παραπάνω από μια λύση για τα θέματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες επιχειρήσεις καφέ. Είναι μονόδρομος για όλους αυτούς τους επιχειρηματίες που θέλουν όχι μόνο να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, αλλά και να ξεχωρίσουν υιοθετώντας πρώτοι τις τάσεις που θα οδηγήσουν τις εξελίξεις στο industry του καφέ, προσφέρονας πάντα υψηλή ποιότητα υπηρεσιών σε κάθε τελικό καταναλωτή, σε οποιοδήποτε σημείο και σε κάθε κούπα καφέ.
Πηγή: huffingtonpost
Σχετικά άρθρα
- Το ακριβές χρονικό διάστημα 1,5 ώρας για να πίνουμε καφέ ώστε να έχουμε τα περισσότερα οφέλη (0.593)
- Ενα από τα θαύματα του καφέ στο σώμα μας που ούτε το είχαμε φανταστεί (0.593)
- Παγκόσμια ημέρα Αλτσχάιμερ με 3 ροφήματα για μνήμη-ξυράφι (0.593)
- Απεξάρτηση από την καφεΐνη: 5 tips για να το πετύχουμε σε χρόνο ρεκόρ (0.593)
- Βίντεο: «Πονηρή» αλεπού δροσίζεται με φρέντο καπουτσίνο και γίνεται viral (0.583)
Δημοσίευση από AutoPolis, Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα