Αρχαιοκαπηλία στην Κρήτη: Διαφώνησαν ανακρίτρια-εισαγγελέας – Σε κατ’ οίκον περιορισμό οι «6»



29/04/2025 - 01:04

..

Σε διαφωνία ανακρίτριας-εισαγγελέα κατέληξε η μαραθώνια διαδικασία των απολογιών των «6» για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που χειρίστηκε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Μία διαφωνία που οδηγεί αναπόφευκτα στον κατ’ οίκον περιορισμό και των έξι μέχρι να συνεδριάσει το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο και να αποφανθεί για την ποινική τους μεταχείριση. Οι έξι κλήθηκαν να παραδώσουν αστυνομικές ταυτότητες και διαβατήρια ώστε να εξαλειφθεί κάθε ενδεχόμενο διαφυγής τους. Πλέον θα παραμείνουν υπό κράτηση στα σπίτια τους μέχρι να συνεδριάσει μέσα στις επόμενες ημέρες το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηρακλείου. Πηγές ενημέρωσης ανέφεραν στο Cretalive.gr ότι η ανακρίτρια είχε την άποψη να αφεθούν ελεύθεροι υπό όρους, ενώ η εισαγγελέας επέμενε στην προσωρινή κράτηση τους.

Δεκάδες ήταν οι συγγενείς και φίλοι των κατηγορουμένων που ανέμεναν για ώρες έξω από τα δικαστήρια την απόφαση.

Όπως είναι γνωστό, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε σπίτι στους Ατσιπάδες Μονοφατσίου όπου είχαν συγκεντρωθεί οι έξι κατηγορούμενοι προκειμένου να επιδείξουν τα προς πώληση αρχαία ευρήματα σε ζευγάρι υποψήφιων αγοραστών, οι οποίοι στην πραγματικότητα ήταν αστυνομικοί. Για την ακρίβεια οι αστυνομικοί είχαν αναλάβει ρόλο «εικονικού μεσάζοντα» και η αποστολή τους ήταν να εκτιμήσουν τα αρχαία και να ενημερώσουν σχετικά τους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Τα εκθέματα αφορούσαν 46 αρχαία αντικείμενα, τα οποία οι κατηγορούμενοι σκόπευαν, σύμφωνα με την Αστυνομία, να βγάλουν στο «σφυρί» για 600.000 ευρώ. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τη δικογραφία, στους υποψήφιους αγοραστές επιδείχθηκε μέσω κινητού φωτογραφία που απεικόνιζε ένα χρυσό στεφάνι, το οποίο, όπως είπαν, ήταν διατεθειμένοι να πωλήσουν προς ένα εκατομμύριο ευρώ.

Όπως έχει γράψει το Cretalive.gr, η Αστυνομία αποδίδει κομβικό ρόλο στον 58χρονο Ηρακλειώτη, διευθυντικό στέλεχος δημόσιας υπηρεσίας, ενώ στους συλληφθέντες συγκαταλέγονται ακόμα ένας 54χρονος από την Χαλκίδα και τέσσερις κρητικοί,48, 56 , 40 και 50 ετών, από χωριά της Μεσσαράς και του Αμαρίου.

Η επίσημη εκτίμηση των αρχαιολόγων για την αξία των κατασχεθέντων ευρημάτων-που σίγουρα είναι στοιχείο βαρόμετρο-εκκρεμεί. Η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου που εξέτασε τα αντικείμενα για μία πρώτη γνωμάτευση, αποφάνθηκε ότι από τα 46, τα 31 εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του σχετικού νόμου, έξι πειστήρια δεν εμπίπτουν, και δέκα ακόμα χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης για το εάν εμπίπτουν.

Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ, Γιώργος Τσούκαλης- που εμφανίζεται να βοήθησε σε πληροφοριακό επίπεδο-υποστηρίζει δημοσίως σε συνεντεύξεις του ότι η αξία των αρχαίων είναι τεράστια και σε δημοπρασίες διεθνών οίκων τα κομμάτια αυτά θα πωλούνταν για πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Στην ανακρίτρια κατέθεσαν για λογαριασμό των κατηγορουμένων και δύο τεχνικοί σύμβουλοι/εκτιμητές έργων τέχνης που περιλαμβάνονται στις λίστες των δικαστικών πραγματογνωμόνων. Σύμφωνα με την εκτίμηση τους, αρκετά από τα κατασχεθέντα είναι πλαστά, ενώ η αξία όσων είναι γνήσια δεν υπερβαίνει, υποστηρίζουν, τα 14.000 ευρώ.

Το υποτιθέμενο ζευγάρι των μεσαζόντων εκτιμητών παρέλαβε από την πόλη του Ηρακλείου, στις 11.30 το πρωί της 23ης Απριλίου, ο 54χρονος από την Χαλκίδα, τους μετέφερε στην Αγία Βαρβάρα όπου συναντήθηκαν με τον 50χρονο συλληφθέντα από το Ρέθυμνο. Στην συνέχεια οι τέσσερις μετέβησαν στους Ατσιπάδες όπου συναντήθηκαν πια όλοι μαζί οι εμπλεκόμενοι.

Related…

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Τελευταία άρθρα

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio