Η χώρα με πρωταγωνιστικό ρόλο διεθνώς που 24 ώρες μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου δεν είχε συλλυπηθεί



22/04/2025 - 11:05

Σαντιάγο, Χιλή Σαντιάγο, Χιλή 

Περίπου 24 ώρες χρειάστηκε η Κινα για να εκφράσει τα συλλυπητήρια της για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου την στιγμή που ηγέτες όλων των χωρών με πρωταγωνιστικό ρόλο διεθνώς αντιδρούσαν στην είδηση. 

Η αμηχανία του Πεκίνου είναι δηλωτική της δύσκολης σχέσης του με το Βατικανό, η οποία δοκιμάζεται εδώ και δεκαετίες ενώ οι δύο πλευρές δεν διατηρούν επίσημες διπλωματικές σχέσεις εδώ και περίπου 74 χρόνια-μετά την άνοδο του Κομμουνιστικού Κόμματος στην ηγεσία της χώρας. Αλλά ακόμη και έτσι το Πεκίνο με τον θάνατο του Ποντίφικα, έχασε έναν παγκόσμιο ηγέτη που προσπάθησε περισσότερο από κάθε άλλο προκάτοχό του να προσεγγίσει την κομμουνιστική και επισήμως άθεη χώρα. 

Σημειώνεται πως ο καθολικισμός είναι μία από τις πέντε αναγνωρισμένες από το κράτος θρησκείες στην , όπου όμως η θρησκευτική πρακτική ελέγχεται αυστηρά.

Όπως αναφέρει το CNN, η κάλυψη από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης περί της εκδημίας του Πάπα ήταν λιτή και για περίπου 24 ώρες μετά την ανακοίνωση του Βατικανού ούτε το Πεκίνο ούτε η καθολική εκκλησία της Κίνας, η οποία έχει εγκριθεί από το κράτος, είχε εκδώσει επίσημη δήλωση.

Τελικά σήμερα το πρωί, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείο Εξωτερικών – και όχι ο πρόεδρος της χώρας- εξέφρασε τα συλλυπητήριά της Κίνας για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου. Όπως είπε, η Κίνα και το Βατικανό έχουν διατηρήσει μια εποικοδομητική επικοινωνία και έχουν πραγματοποιήσει επωφελείς ανταλλαγές ενώ το Πεκίνο, όπως ανέφερε, προτίθεται να συνεργαστεί με το Βατικανό για να συνεχιστεί η βελτίωση των διμερών σχέσεων, σημείωσε ο Γκουό.

Η «μινιμαλιστική» αντίδραση της Κίνας έρχεται να τονίσει τις δύσκολες σχέσεις μεταξύ του άθεου κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος και της Αγίας Έδρας.

Το θέμα διορισμού των επισκόπων ήταν στο επίκεντρο μιας διαμάχης από τότε που η Κίνα διέκοψε για πρώτη φορά τους διπλωματικούς δεσμούς με την Αγία Έδρα το 1951.

Η διαμάχη, η συμφωνία και οι επικρίσεις προς το Βατικανό

Το Πεκίνο, όπως αναφέρει το BBC, έχει επιμείνει εδώ και καιρό ότι το κράτος πρέπει να είναι αυτό που εγκρίνει τον διορισμό επισκόπων στην Κίνα, σε αντίθεση με την επιμονή της Καθολικής Εκκλησίας ότι πρόκειται για παπική απόφαση.

Ωστόσο, το 2018, επί Πάπα Φραγκίσκου, οι δυο πλευρές κατέληξαν σε μία συμφωνία επιτρέποντας στο Πεκίνο να ελέγχει ποιοι επίσκοποι διορίζονται στη χώρα. Η συμφωνία παρατάθηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Τότε, το Βατικανό δήλωσε ότι παραμένει αφοσιωμένο στον «εποικοδομητικό διάλογο» με το Πεκίνο.

Η συμφωνία, αποτελούσε μέρος του οράματος του Πάπα Φραγκίσκου να διευρύνει το ποίμνιο της Καθολικής Εκκλησίας σε όλο τον κόσμο και στόχευε στο να βοηθήσει το Βατικανό να αποκτήσει πρόσβαση σε δυνητικά εκατομμύρια προσήλυτους σε όλη την Κίνα.

Αλλά αρκετοί επέκριναν τη συμφωνία γιατί η εκκλησία, ιστορικά υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των χριστιανικών αξιών, θεωρήθηκε πως θα ένωσε πρόθυμα τις δυνάμεις της με την κινεζική κυβέρνηση, η οποία υπό τον ηγέτη Σι Τζινπίνγκ έχει περιορίσει περαιτέρω τη θρησκευτική ελευθερία. Μεγάλο μέρος αυτής της κριτικής για τη συμφωνία προήλθε από την ίδια την Καθολική Εκκλησία. Το Βατικανό επιμένει ότι η συμφωνία αποδίδει ήδη και ελπίζει να ανοίξει μόνιμο γραφείο στην Κίνα. 

Επίσης, ο πρώην επίσκοπος του Χονγκ Κονγκ, ο καρδινάλιος Τζόζεφ Ζεν, ο οποίος συνελήφθη βάσει του νόμου εθνικής ασφάλειας που επιβλήθηκε από το Πεκίνο το 2022, είχε δηλώσει το 2018 ότι η συμφωνία αποτελούσε το Βατικανό που «ξεπούλησε» την Καθολική Εκκλησία στην Κίνα. Αντιφρ

Related…

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Τελευταία άρθρα

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio