Επέστρεψαν οι μνήμες κατάρ



21/04/2025 - 23:16

Του Δημοσθένη Τρίγγα

Η μεγάλη ανησυχία που οδήγησε τον Tραμπ να δώσει την παράταση 90 ημερών ήταν οι ξέφρενες πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ, και ιδιαίτερα στα μακροπρόθεσμα, το διήμερο 6-7 Απριλίου. Στην αγορά ομολόγων οι επενδυτές πραγματοποιούσαν το λεγόμενο basis trade, αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες στην αγορά παραγώγων με έως και 50 φορές μόχλευση, ευελπιστώντας σε πολύ μικρό κέρδος στη spot αγορά, όπου λόγω της μόχλευσης γινόταν ικανοποιητικό.

Οι δασμοί Tραμπ έφεραν αναστάτωση στις αγορές, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να φοβηθούν, κλείνοντας τις ανοιχτές τους θέσεις άρον-άρον, και έτσι τα ομόλογα να υποχωρήσουν σημαντικά, φέρνοντας μνήμες από την κατάρρευση του LTCM (Long-Term Capital Management) τον Σεπτέμβριο του 1997 (λόγω ρωσικής κρίσης), στο οποίο συμμετείχαν οι νομπελίστες Οικονομικών Myron Scholes και Robert C. Merton.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θέλοντας να αυξήσουμε την ορατότητα για τους επενδυτές, αναζητήσαμε το τι έγινε σε προηγούμενες κρίσεις τον τελευταίο αιώνα. Στις 14 περιπτώσεις κατά τις οποίες ο S&P 500 υποχώρησε τουλάχιστον 20% από την κορύφωσή του από το 1926 μέχρι και σήμερα, ο δείκτης στη συνέχεια σημείωσε θετική απόδοση με επιτυχία 86% σε βάθος τριών ετών, ενώ σε ορίζοντα πέντε ετών η θετική απόδοση αγγίζει το 100% των περιπτώσεων.

Ο μέσος όρος των τελευταίων 14 κρίσεων έφερε απώλειες για τον δείκτη S&P 500 περί το 40%, ενώ η διάμεση τιμή των πτώσεων άγγιξε το 34%. Αξίζει να σημειωθεί, αν αφαιρεθούν οι δύο πρώτες κρίσεις του αιώνα, 1929 και 1935, ότι η μέση τιμή της υποχώρησης δεν ξεπερνά το 34%, ενώ η διάμεσος φτάνει το 32%.

Η μέση διάρκεια της πτώσης έφτασε τους 20 μήνες, η αποτίμηση της αγοράς στα
υψηλά άγγιξε κατά μέσο τις 24,6 φορές σύμφωνα με τον δείκτη CAPE (Cyclically Adjusted Price Earnings), ενώ στο χαμηλό ο μέσος όρος δεν ξεπέρασε τις 14 φορές.

Από την άλλη πλευρά, όταν η αγορά ανέκαμπτε, οι αποδόσεις κατά μέσο όρο ξεπερνούσαν το εντυπωσιακό 160%!

Σαφώς και κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει το χαμηλό και να εισπράξει ολόκληρη την απόδοση, ωστόσο οι σταδιακές τοποθετήσεις μπορούν να δώσουν αποδόσεις που ο μέσος επενδυτής μέσω ομολόγων δεν είναι σε θέση να δει ούτε στο πιο ωραίο όνειρο!

Τώρα, αν εφαρμόσουμε τον μέσο όρο στα τρέχοντα δεδομένα, θα διαπιστώσουμε ότι, με βάση τις 6.144 μονάδες (υψηλότερο κλείσιμο του δείκτη S&P 500 στις 19 Φεβρουαρίου 2025), το χαμηλό που θα μπορούσε να δει είναι περί τις 4.055 (-34%) ή 3.686 (-40%) μονάδες! Εκτιμώ ότι οι παραπάνω τιμές θα επιτευχθούν μόνο αν ο πρόεδρος Tραμπ επιμείνει στους αρχικούς δασμούς (περί το 25%), πράγμα αρκετά απίθανο!

Σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις, εάν εφαρμόσουμε μια κοινώς αποδεκτή απώλεια από τους αρχικούς δασμούς Tραμπ 10% στα κέρδη του 2024, τότε ο λόγος τιμή προς κέρδη (P/E) εκτιμάται ότι μπορεί να προσεγγίσει τις 18,3 φορές (τιμή S&P 500 4.000 μονάδες). Αντίθετα, εάν οι δασμοί που εφαρμοσθούν είναι χαμηλότεροι του αναμενομένου και τα κέρδη αναρριχηθούν 5%, τότε ο δείκτης P/E θα μπορούσε να αγγίξει τις 21,6 φορές (τιμή S&P 500 περί τις 5.500 μονάδες). Για να καταφέρει να δει τις 6.144 μονάδες ο S&P 500, τα κέρδη θα πρέπει να αυξηθούν άνω του 15% για το τρέχον έτος ή το αργότερο το 2026, καθώς ο δείκτης P/E αγγίζει τις 22 φορές με τα προαναφερθέντα κέρδη (243 x 1,15 = 279 δολ./μετοχή).

Πάντως, η άποψη του γράφοντος είναι ότι οι δασμοί Τραμπ ξεκίνησαν από το χειρότερο σενάριο, δίνοντας τον χρόνο ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες διαπραγματεύσεις, ενώ η πρόσφατη εξαίρεση των ηλεκτρονικών ειδών μετά την παράταση των 90 ημερών έδωσε μια θετικότερη νότα για τα χρηματιστήρια. Το ερώτημα είναι αν το χειρότερο σενάριο μπήκε στις τιμές και ο S&P 500 βρέθηκε στις 4.800 μονάδες ή δεν πρόλαβε λόγω της ταχύτητας αλλαγής αποφάσεων του Tραμπ.

Καταλήγοντας, σε περιόδους ισχυρών κραδασμών των αγορών δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές και για αυτούς που θα τοποθετηθούν σε διαφορετικά επίπεδα τιμών! Μην προσπαθείτε να μαντέψετε τα χαμη λά των αγορών, απλώς αγοράστε και αφήστε τον χρόνο να είναι σύμμαχός σας! Τέλος, όλα τα βλέμματα στρέφονται στις 30 Απριλίου (15.30), οπότε ανακοινώνεται η μεταβολή του ΑΕΠ α” τριμήνου 2025.

Αρνητική μεταβολή σύμφωνα με την Atlanta Fed (-2,4%) ή όχι;

Adblock test (Why?)

Πηγή: capital


Σχετικά άρθρα

  • Unique Post

Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Διάφορες ειδήσεις

Σχολιάστε το άρθρο

*


Τελευταία άρθρα

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio