Παζάρι για Ουκρανία: Αιχμές Μητσοτάκη για τη μινι-σύνοδο Μακρόν στο Παρίσι (χωρίς την Ελλάδα)
18/02/2025 - 17:12

Μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους με βασικό αποδέκτη τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς το Παρίσι εμφανίζεται να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες απέναντι στην διπλωματική υπερ-κινητικότητα του Ντόναλντ Τραμπ, στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – 24 ώρες μετά την μινι-σύνοδο Ευρωπαίων ηγετών στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου δεν εκλήθη η Ελλάδα.
Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, που έγινε το πρωί της Τρίτης (18 Φεβρουαρίου), ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να συμφωνήσει στα βασικά και να εκπέμψει το μήνυμα ότι παίρνει στα σοβαρά την άμυνά της.
Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε την πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις επενδύσεις στην άμυνα και επισήμανε ότι είναι σημαντικό οι λεπτομέρειες να οριστικοποιηθoύν σύντομα.
Επανέλαβε ακόμα την ανάγκη ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την άμυνα και πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη οφείλει να μιλά με μία φωνή, στόχος που δεν εξυπηρετείται από επιλεκτικά format συζήτησης ηγετών, ιδιαίτερα όταν από αυτά δεν προκύπτει ενιαία στάση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Με την τοποθέτηση αυτή συμφώνησαν πολλοί ηγέτες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι παρ′ όλο που οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι σημαντικές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, η Ευρώπη δεν πρέπει να αγνοεί τις προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Πηγή: huffingtonpost
Σχετικά άρθρα
- Γαλλία: Το «ωραίο όνειρο» των Ολυμπιακών Αγώνων σβήνει, δίνοντας τη θέση του στο πολιτικό αδιέξοδο (0.946)
- Γαλλία: Συνάντηση Μακρόν με ηγέτες κομμάτων - Στόχος να βρεθεί ο νέος πρωθυπουργός (0.946)
- Σύνοδος του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με φόντο τις δραματικές εξελίξεις σε Μέση Ανατολή- Ουκρανία (0.055)
- Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι (0.054)
- Μητσοτάκης: Στη Σύνοδο Βορρά - Νότου στη Λαπωνία για άμυνα, μεταναστευτικό και ασφάλεια (0.054)
Δημοσίευση από AutoPolis, Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα