Συρία: Η «τριπλή κρίση» στη χώρα και το Ισραήλ που βαδίζει επικίνδυνα στα εδάφη της



13/12/2024 - 11:14

Την βαθιά του ανησυχία «για τις εκατοντάδες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές» στη , εξέφρασε ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, λέγοντας ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη αποκλιμάκωσης της βίας σε όλα τα μέτωπα σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέικ Σάλιβαν υπερασπίστηκε τις εκτεταμένες επιθέσεις του Ισραήλ στη Συρία, λέγοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προσπαθούν να «εξουδετερώσουν» πιθανές απειλές.

Η «τριπλή κρίση» στη Συρία

Ο Καρλ Σκάου, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (ΠΕΠ), προειδοποίησε ότι η Συρία αντιμετωπίζει τις συνέπειες ενός 13ετούς εμφυλίου πολέμου, την αύξηση των αφίξεων από τον πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ στον γειτονικό Λίβανο και την απροσδόκητη απομάκρυνση του μακροχρόνιου ηγέτη αλ Άσαντ.

«Πρόκειται για μια τριπλή κρίση και οι ανάγκες θα είναι τεράστιες», δήλωσε στο Associated Press.

Ο Σκάου δήλωσε ότι ακόμη και πριν από την τρέχουσα κρίση, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπιζαν οξεία έλλειψη τροφίμων στη Συρία, αλλά το WFP ήταν σε θέση να παράσχει βοήθεια μόνο στα δύο τρίτα από αυτούς λόγω περικοπών στη χρηματοδότηση.

Ενώ η κατάσταση στη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, το Χαλέπι, είναι «αρκετά ήρεμη και ομαλή», δήλωσε ο Σκάου, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα στη Δαμασκό, όπου οι αγορές είναι διαταραγμένες, η αξία του νομίσματος έχει πέσει, οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται και οι μεταφορές δεν λειτουργούν.

Πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις μάχες στη Συρία

Εκτιμάται ότι 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε ολόκληρη τη Συρία από τότε που άρχισαν να κλιμακώνονται οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων του ανατραπέντος καθεστώτος αλ Άσαντ και των ομάδων της αντιπολίτευσης στις 27 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Η πλειονότητα των νέων εκτοπισμένων είναι γυναίκες και παιδιά, ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) στην τελευταία του έκθεση για την κατάσταση στη Συρία.

Σύμφωνα με το OCHA, σχεδόν 640.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την επαρχία στο Χαλέπι, 334.000 εγκατέλειψαν την Ιντλίμπ και 136.000 εγκατέλειψαν τη Χάμα.

Εν τω μεταξύ, 438.000 εκτοπισμένοι έφτασαν στο Ιντλίμπ από άλλες περιοχές, 170.000 στη Χάμα και 123.000 στην αγροτική Δαμασκό.

Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι διαμένουν τώρα σε 240 συλλογικά καταφύγια στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας, όπου λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια, όπως τρόφιμα, κιτ υγιεινής και ψυχολογική υποστήριξη.

Σχεδόν 700.000 άνθρωποι στο Χαλέπι, την Ιντλίμπ, τη Χομς και τη Χάμα έχουν λάβει επισιτιστική βοήθεια από την έναρξη της κλιμάκωσης της βίας, πρόσθεσε το OCHA.

Τι έχει κάνει το Ισραήλ στη Συρία μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ;

Με όλα τα βλέμματα στραμμένα στα ταραχώδη γεγονότα που διαμορφώνονται στη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, το Ισραήλ εκμεταλλεύτηκε τη δυναμική για να κάνει εδαφικά κέρδη στα δυτικά της Συρίας, ενώ παράλληλα κατέστρεψε τις περισσότερες στρατιωτικές δυνατότητες της Συρίας σε μια εντατική εκστρατεία βομβαρδισμών.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν σχεδόν 500 στόχους σε ολόκληρη τη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Δαμασκού, πλήττοντας αποθήκες πυρομαχικών, εγκαταστάσεις αεράμυνας και ναυτικές βάσεις.

Οι ισραηλινές αρχές δικαιολόγησαν τις επιθέσεις για λόγους ασφαλείας, λέγοντας ότι θέλουν να αποφύγουν να πέσουν όπλα στα χέρια «εξτρεμιστών».

Το Ισραήλ έχει επίσης διεισδύσει βαθύτερα στο συριακό έδαφος, καταλαμβάνοντας επιπλέον εδάφη κατά μήκος των ήδη κατεχόμενων υψωμάτων του Γκολάν, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν μετακινηθεί σε μια επίσημα καθορισμένη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη με τη Συρία, η οποία αποτελούσε μέρος της συμφωνίας απομάκρυνσης του 1974 που συνήφθη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Ο ΟΗΕ καταδίκασε την κίνηση αυτή λέγοντας ότι αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας.

Οι ισραηλινές αρχές λένε ότι η κίνηση είναι προσωρινή, αλλά δεν έχουν παράσχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή τους, γεγονός που εγείρει ανησυχίες ότι το Ισραήλ θα επιδιώξει να καταλάβει ή να προσαρτήσει μόνιμα την περιοχή.

Τα Υψίπεδα του Γκολάν στη Συρία κατελήφθησαν από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967 και προσαρτήθηκαν πλήρως το 1981 – μια κίνηση που δεν αναγνωρίζεται από το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Adblock test (Why?)


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες 2, 3, 4 τροχοί

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio