Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Βηρυτό και 7 νεκροί από ρουκέτες της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ εν μέσω συνομιλιών για κατάπαυση πυρός
01/11/2024 - 13:32
Ισραηλινά πλήγματα σημειώθηκαν νωρίς την Παρασκευή στα νότια προάστια της Βηρυτού, τα πρώτα εδώ και περίπου μια εβδομάδα, ενώ επτά άμαχοι, μεταξύ των οποίων τέσσερις υπήκοοι Ταϊλάνδης, σκοτώθηκαν από ρουκέτες της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ την Πέμπτη.
Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου έκανε λόγο για τουλάχιστον 10 πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού το πρωί, αφού ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολές εκκένωσης κτιρίων στην περιοχή. Εικόνες του AFPTV έδειχναν εκρήξεις και καπνούς αφού ο ισραηλινός στρατός διέταξε να εκκενωθούν κτίρια σε προπύργιο της Χεζμπολάχ. «Οι επιδρομές προκάλεσαν μαζικές καταστροφές στις περιοχές που έγιναν στόχος», όπου «δεκάδες κτίρια ισοπεδώθηκαν», σύμφωνα με το λιβανικό πρακτορείο, που κάνει επίσης λόγο για πυρκαγιές.
Επιθέσεις της Χεζμπολάχ με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ σκότωσαν επτά ανθρώπους σε χωράφια κοντά στη Μέτουλα και τη Χάιφα την Πέμπτη, στη φονικότερη ημέρα για αμάχους μέσα στο Ισραήλ εδώ και μήνες. Με αυτούς τους θανάτους οι άμαχοι που έχουν σκοτωθεί μέσα στο τελευταίο έτος διασυνοριακών επιθέσεων στο βόρειο Ισραήλ φτάνουν τους 39. Οι αρχές είπαν ότι πέντε άτομα σκοτώθηκαν σε χωράφι με μηλιές στη Μέτουλα, κοντά στα σύνορα, από ρουκέτα από τον Λίβανο αργά το πρωί της Πέμπτης, και τραυματίστηκε σοβαρά άλλο ένα άτομο. Τα θύματα ήταν όλα εργάτες γης, ο ένας ήταν Ισραηλινός και οι άλλοι ξένοι υπήκοοι. Την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης ανέφερε ότι οι ξένοι ήταν Ταϊλανδοί υπήκοοι. Ώρες αργότερα άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε χωράφι με ελιές έξω από προάστιο στη Χάιφα, καθώς η Χεζμπολάχ εξαπέλυε δεκάδες ρουκέτες στην περιοχή. Οι δύο νεκροί, σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων Magen David Adom, ήταν μια γυναίκα άνω των 60 ετών και ένας άνδρας άνω των 30, και σκοτώθηκαν από θραύσματα που έπεσαν από τον ουρανό. Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ήταν μια μητέρα και ο γιος της που μάζευαν ελιές. Ένας άνδρας άνω των 70 μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα αφού ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε στην Ιερουσαλήμ με Αμερικανούς απεσταλμένους, που πήγαν στο Ισραήλ με σκοπό να επιδιώξουν την επίτευξη προόδου στο εγχείρημα να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε πως η όποια συμφωνία με τη Χεζμπολάχ θα πρέπει να συμπεριλάβει εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας του.
Η επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ των απεσταλμένων Άμος Χόκστιν και Μπρετ ΜακΓκέρκ είχε σκοπό κυρίως να αναζητηθεί τρόπος να τερματιστεί ο πόλεμος που διαρκεί πάνω από έναν μήνα ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το λιβανικό σιιτικό κίνημα που υποστηρίζεται από το Ιράν, καθώς οι ΗΠΑ θα ήθελαν να κλειστεί συμφωνία πλαίσιο προτού διεξαχθούν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές, την ερχόμενη Τρίτη 5η Νοεμβρίου.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε χθες βράδυ πως οι συνομιλίες «προχώρησαν» αλλά «έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε», καλώντας να υπάρξει «διπλωματική λύση» που θα συμπεριλάβει «κατάπαυση του πυρός».
Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο που προετοιμάζουν οι Αμερικανοί απεσταλμένοι προβλέπει την απόσυρση των μαχητών της Χεζμπολάχ από τον νότιο Λίβανο, που γειτονεύει με το βόρειο Ισραήλ, και την απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τον τομέα αυτό, με τον έλεγχο να επιστρέφει στις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου και στους κυανόκρανους του ΟΗΕ.
Ο Λίβανος θα αναλάβει την ευθύνη να εμποδίσει τη Χεζμπολάχ να εξοπλιστεί εκ νέου και το Ισραήλ θα διατηρήσει το δικαίωμά του να αμύνεται με σεβασμό του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με το έγγραφο αυτό.
Ο κ. Μπλίνκεν κάλεσε για ακόμη μια φορά να εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αφορούσε το τέλος του προηγούμενου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολά το 2006 και προέβλεπε ότι οι μη κρατικές ένοπλες οργανώσεις όφειλαν να αποσυρθούν από τον νότιο Λίβανο, όπου —τουλάχιστον στη θεωρία— επιτρέπεται να είναι ανεπτυγμένοι μόνο κυανόκρανοι και στοιχεία του λιβανικού στρατού.
«Το κύριο διακύβευμα (…) είναι η δυνατότητα και η αποφασιστικότητα του Ισραήλ να φροντίσει να τηρηθεί η συμφωνία και να αποτραπεί κάθε απειλή για την ασφάλειά του προερχόμενη από τον Λίβανο», είπε ο κ. Νετανιάχου στους δυο απεσταλμένους, σύμφωνα με το γραφείο του.
Αργότερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «εκτιμά» την αμερικανική υποστήριξη, αρνούμενος να υποχωρήσει στις πιέσεις της Ουάσιγκτον. «Η πολιτική μου είναι απλή: όταν είναι εφικτό λέω ναι, αλλά όταν πρέπει λέω όχι», δήλωσε.
«Δεν θα βρίσκονται πλέον στρατιές τρομοκρατών στα σύνορα μας. Η Χαμάς δεν θα ελέγχει πλέον τη Γάζα και η Χεζμπολάχ δεν θα βρίσκεται στα βόρεια σύνορά μας σε θέσεις που θα της επέτρεπαν να εισβάλει» στην ισραηλινή επικράτεια, πρόσθεσε.
Το Ισραήλ λέει πως θέλει να εξουδετερώσει τη Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ώστε να επιτραπεί η επιστροφή στο βόρειο τμήμα του των περίπου 60.000 κατοίκων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ακατάπαυστων εκτοξεύσεων ρουκετών από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζα, πριν από έναν χρόνο και πλέον.
Σύμφωνα με το ισραηλινό τηλεοπτικό Κανάλι 12, η ισραηλινή πλευρά απαιτεί την απόσυρση της Χεζμπολάχ βόρεια του ποταμού Λιτάνι, κάπου τριάντα χιλιόμετρα από τα σύνορα, την ανάπτυξη του λιβανικού στρατού στα σύνορα, διεθνή μηχανισμό επιτήρησης της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός και εγγυήσεις ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει ελευθερία δράσης σε περίπτωση που θεωρήσει πως υφίστανται απειλές.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε πως τα στρατεύματα της χώρας, που έχουν εξαπολύσει χερσαίες επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο από την 30ή Σεπτεμβρίου, δεν θα αποσυρθούν προτού υπάρξει συμφωνία που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις ασφαλείας του Ισραήλ.
Προχθές ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κάσεμ δήλωσε διατεθειμένος να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός «υπό όρους», χωρίς να διευκρινίσει ποιοι είναι αυτοί.
Ισραηλινά ΜΜΕ εκτιμούν ότι είναι ολοένα πιο πιθανή κατάπαυση του πυρός, καθώς ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο Χερτσί Χαλεβί, διατείνεται πως έχει πλέον υπάρξει «πλήρης διάλυση της διοικητικής δομής» της Χεζμπολάχ.
Ο πόλεμος που άρχισε με την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας, εξαπλώθηκε στον Λίβανο, όπου το Ισραήλ διεξάγει από την 23η Σεπτεμβρίου μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Χεζμπολάχ.
Χθες, έξι μέλη υπηρεσίας άμεσης βοήθειας προσκείμενης στη Χεζμπολάχ και τη σύμμαχό της οργάνωση Άμαλ σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές. Βομβαρδισμοί έγιναν ιδίως στα περίχωρα της Τύρου, στον νότο, και στην Μπααλμπέκ, ανατολικά.
Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις επικεντρώνουν τις επιχειρήσεις τους στον βορρά από την 6η Οκτωβρίου, έγιναν τουλάχιστον επτά βομβαρδισμοί χθες στην Τζαμπάλια, στη Μπέιτ Λάχια και την πόλη της Γάζας, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.
Τουλάχιστον 46 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Πέμπτη εξαιτίας ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας,υποστήριξε υπουργείο Υγείας του ελεγχόμενου από τη Χαμάς παλαιστινιακού θύλακα. Τα περισσότερα θύματα αναφέρθηκαν στο βόρειο τμήμα του θύλακα, όπου μεταξύ άλλων επλήγη νοσοκομείο. Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στην Μπέιτ Λάχια για στρατιωτικούς σκοπούς, υποστηρίζοντας ότι «δεκάδες τρομοκράτες» κρύβονταν εκεί. Υγειονομικοί αξιωματούχοι και η Χαμάς αρνούνται την κατηγορία.
Το βράδυ της Πέμπτης, 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν εξαιτίας ισραηλινών βομβαρδισμών σε δύο σπίτια στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με γιατρούς του νοσοκομείου Αλ Άουντα που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η επίσκεψη των Αμερικανών απεσταλμένων χθες Πέμπτη είχε επίσης σκοπό να συζητηθούν «τρόποι να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα».
Αξιωματούχος της Χαμάς, ο Τάχερ αλ Νούνου, επανέλαβε προχθές Τετάρτη ότι το κίνημά του αρνείται να δεχτεί «προσωρινή κατάπαυση του πυρός», αφού πηγή ενήμερη σχετικά είπε πως οι χώρες που μεσολαβούν —το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ— ετοιμάζονται να προτείνουν εκεχειρία με διάρκεια μικρότερη του «ενός μήνα» στον παλαιστινιακό θύλακο.
Ο Άντονι Μπλίνκεν παρότρυνε εξάλλου χθες το Ισραήλ να επιτρέψει «επειγόντως» να συνεχιστεί η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας, ειδικά στον βορρά, που έχει διακοπεί εξαιτίας των εντατικών βομβαρδισμών.
Η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.200 1.206 ανθρώπους. Από τους 251 ανθρώπους που άρπαξε η Χαμάς 97 παραμένουν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 34 από αυτούς τους τελευταίους έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Στο μεταξύ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε χθες Πέμπτη ότι δέκα άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Κουσάιρ της Συρίας, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.
Η ΜΚΟ, με έδρα τη Βρετανία και ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, έκανε λόγο για τρεις βομβαρδισμούς στην Κουσάιρ, όπου έχει ισχυρή παρουσία η Χεζμπολάχ, καθώς και σε παρακείμενες περιοχές, ενώ αργότερα έκανε λόγο για νέους βομβαρδισμούς στην ίδια περιοχή.
Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στόχος της μιας επιδρομής ήταν «αποθήκη όπλων και εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στη βιομηχανική ζώνη της Κουσάιρ» και είχε απολογισμό δέκα νεκρούς, επτά άμαχους και τρεις Σύρους μαχητές ενταγμένους στη Χεζμπολάχ.
Έγιναν επίσης στόχος κι άλλες αποθήκες στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου και γέφυρα νότια της πόλης, πάντα σύμφωνα με τη ΜΚΟ.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν σε ανακοινωθέν τους ότι στοχοποίησαν «αποθήκες όπλων και κέντρα διοίκησης χρησιμοποιούμενα από τη δύναμη αρ Ραντουάν», επίλεκτη μονάδα της Χεζμπολάχ.
Πρόσθεσαν ότι «τους τελευταίους μήνες» εξαπέλυσαν πλήγματα για να «μειώσουν τις μεταφορές όπλων από το Ιράν στη Χεζμπολά στον Λίβανο μέσω Συρίας».
«Η ισραηλινή επίθεση προκάλεσε ζημιές στη βιομηχανική ζώνη και κατοικημένες συνοικίες της Κουσάιρ, στον νομό της Χομς» (κεντρικά), μετέδωσε από την πλευρά του το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Το Ισραήλ έχει εντατικοποιήσει τις τελευταίες ημέρες τους βομβαρδισμούς σε περιοχές των συνόρων Λιβάνου-Συρίας όπου βρίσκονται διελεύσεις, θέτοντας εκτός λειτουργίας τα δυο κυριότερα περάσματα.
Διατείνεται πως η Χεζμπολάχ τα χρησιμοποιούσε για να προμηθεύεται οπλισμό μέσω Συρίας.
Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τον Λίβανο και κατέφυγαν στη Συρία αφότου οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ μεταμορφώθηκαν σε πόλεμο, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές.
Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες βομβαρδισμούς στη γειτονική του χώρα, βάζοντας στο στόχαστρο τον συριακό στρατό καθώς και οργανώσεις υποστηριζόμενες από την Τεχεράνη, κυρίως τη Χεζμπολάχ, που ανέπτυξαν δυνάμεις για να υποστηρίξουν τα στρατεύματα της Δαμασκού.
Με πληροφορίες από Times of Israel, ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Πηγή: huffingtonpost
Σχετικά άρθρα
- To Ιράν λέει πως η Χεζμπολάχ θα πλήξει το Ισραήλ «σε βάθος» (1.000)
- Επίθεση με ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ- Ισραηλινά πλήγματα κατά κτιρίων της οργάνωσης (1.000)
- Λίβανος: 20 νεκροί, πάνω από 450 τραυματίες στο νέο κύμα εκρήξεων σε συσκευές επικοινωνίας- «Στον βορρά» εστιάζει το Ισραήλ (1.000)
- Ισραηλινό σφυροκόπημα στον νότιο Λίβανο: Χτυπήθηκαν πάνω από 100 εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ (1.000)
- Μεσανατολικό: Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό με νεκρούς μετά το μπαράζ ρουκετών της Χεζμπολάχ (1.000)
Δημοσίευση από AutoPolis, Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα