ΣΥΡΙΖΑ: Ο δρόμος προς το συνέδριο δεν είναι στρωμένος με τριαντάφυλλα
17/10/2024 - 08:55
Στην ταινία «Ο Πόλεμος των Ρόουζ», ένα ζευγάρι οδηγείται σ΄ένα πικρό όσο και εξωφρενικό διαζύγιο. Ο στόχος τους δεν είναι άλλος από την κοινή, μεγάλη περιουσία, ποιος θα μπορέσει να αρπάξει τα περισσότερα, αν όχι όλα. Η πορεία τους προς το διαζύγιο καταγράφεται μέσα από απίστευτους τσακωμούς όπου ο ένας επιχειρεί να εξοντώσει τον άλλον. Λίγο ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων μηνών θυμίζει η ιστορία…
Βρισκόμαστε λιγότερο από ένα μήνα πριν από το συνέδριο του κόμματος, το οποίο, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί θα κληθεί να εγκρίνει τις υποψηφιότητες για την προεδρία. Όλες πλην Κασσελάκη. Αυτό τουλάχιστον θεωρεί ότι θα συμβεί η μία πλευρά. Γιατί η άλλη έχει άλλα σχέδια, εκτιμώντας ότι το συνέδριο, ως ανώτατο όργανο, δύναται να ανατρέψει όλες τις προηγούμενες αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής και ο Στέφανος Κασσελάκης να επανέλθει στη θέση του.
Ο ίδιος στη συνέντευξη που έδωσε στη Μάρα Ζαχαρέα το βράδυ της Τρίτης από τη μια αποδέχθηκε την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής (όσον αφορά τη μομφή στο πρόσωπό του), από την άλλη, επικαλούμενος το καταστατικό του κόμματος, δήλωσε πως τόσο καταστατικά όσο και πολιτικά παραμένει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έως τις εσωκομματικές εκλογές.
Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο πολιτικός χρόνος έως το συνέδριο είναι πολύς. Αντέχει ο ΣΥΡΙΖΑ έναν εμφύλιο στις τάξεις του για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Καθημερινά στα κανάλια φιλοξενούνται υποστηρικτές της μιας ή της άλλης πλευράς, που παραθέτουν τα επιχειρήματά τους για το μέλλον του κόμματος. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τα ποσοστά του να ρευστοποιούνται.
Ολα αυτά αποτελούν καίρια ερωτήματα, ειδικά από τη στιγμή που για τον πρώην πρόεδρο, το συνέδριο δεν πρόκειται να γίνει και θ’ αναβληθεί. Από το κόμμα υποστηρίζουν ότι οι διαδικασίες θα γίνουν κανονικά, όπως και οι εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 24 Νοεμβρίου – και 1η Δεκεμβρίου αν χρειαστεί και δεύτερος γύρος. Με τη διαφορά ότι σε αυτές δεν περιλαμβάνουν τη συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη.
Ζητήσαμε την άποψη του Κώστα Ελευθερίου, επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ και συντονιστή κύκλου πολιτικής ανάλυσης Ινστιτούτου ΕΝΑ: «Πώς ακριβώς θα πορευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ έως το συνέδριο;», ήταν το ερώτημα.
Πολωμένο σκηνικό
«Εκ των πραγμάτων, η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριό του θα λάβει χώρα σε ένα πολωμένο σκηνικό, καθώς πλέον έχουν διαμορφωθεί δύο αντίπαλα στρατόπεδα, που κινούνται σε δύο παράλληλες και ασύμπτωτες γραμμές. Είναι πράγματι ένα ανοικτό ερώτημα εάν θα τηρηθούν οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε ένα συνέδριο το οποίο θα λειτουργεί σαν αφετηρία διεξόδου από την πολύμηνη κρίση. Και αυτό γιατί φαίνεται πως δεν υπάρχει συναντίληψη ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες μερίδες γύρω από το πλαίσιο διεξαγωγής του και το περιεχόμενό του», ήταν το πρώτο σχόλιο του κ. Ελευθερίου, ο οποίος προσθέτει ότι «κινούμαστε σε μια λογική πόλωσης και ουσιαστικά σε μια λογική ενός εκφυλιστικού εσωκομματικού ανταγωνισμού, που εκδηλώνεται και από τις δύο πλευρές ως μάχη μέχρις εσχάτων».
Σβάστικες και πραξικοπήματα
Eίναι βασικό ερώτημα πως εκδηλώνεται αυτή η «μάχη», όπως την περιγράφει ο κ. Ελευθερίου. Οι υποστηρικτές της πλευράς Κασσελάκη -και όχι απλώς ανώνυμοι πολίτες, αλλά και συνεργάτες του-, από την περίοδο της αποπομπής του και μετά, κάνουν λόγο για «πραξικόπημα», για «Χούντα της Αριστεράς», ενώ και ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης έχει κάνει λόγο για «σταλινικές ανακοινώσεις» εις βάρος του.
Χαρακτηριστική εικόνα απ’ αυτές που διακινούνται στα social media κατά των «αντικασσελακικών».
Γενικότερα, εδώ και καιρό η κασσελακική πλευρά όπως εκφράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζεται ως «θύμα» μιας δίωξης από την «νομενκλατούρα» του κόμματος, χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο εκφράσεις και χαρακτηρισμούς σαν τους ανωτέρω.
Την ίδια ώρα, διάφοροι λογαριασμοί κυκλοφορούν στο διαδίκτυο φωτογραφίες που περιλαμβάνουν στελέχη των 87 (όπως η κα Γεροβασίλη, ο κ. Ζαχαριάδης κ.α.) που συνοδεύονται από ναζιστικές σβάστικες με αντίστοιχα μηνύματα περί Χούντας.
Ζητήσαμε την άποψη του κ. Σταμάτη Πουλακιδάκου, επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Το ερώτημα είχε να κάνει με τα μηνύματα που εκπέμπονται σε αυτή τη συγκυρία, όπως επίσης και οι χαρακτηρισμοί.
Προπαγάνδα
«Οι προπαγανδιστικές τακτικές ad hominem (επίθεση κατά της προσωπικότητας) και transfer (μεταφορά) είναι από τις πλέον συχνά χρησιμοποιούμενες τεχνικές, προκειμένου, πρώτον, να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ακραίας αντιπαλότητας στη δημόσια σφαίρα επί οποιουδήποτε επίδικου ζητήματος, και, δεύτερον, το άτομο ή η ομάδα που κάνει χρήση αυτών των τεχνικών να «καμουφλάρει» την ένδεια (πολιτικών) επιχειρημάτων/προτάσεων, αποσκοπώντας στο να προσποριστεί (επικοινωνιακά) οφέλη από την ένταση/πόλωση που η ίδια δημιουργεί», αναφέρει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η τακτική transfer (μεταφορά) εκμεταλλεύεται τη σύνδεση με σύμβολα ή αξίες. Ο προπαγανδιστής προσπαθεί να συνδέσει ένα μήνυμα, προϊόν ή άτομο με κάτι που έχει ισχυρή συναισθηματική ή πολιτισμική αξία, είτε αρνητική, είτε θετική. Στην περίπτωση Κασελάκη/ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η σύνδεση επιδιώκει να προσδώσει αρνητική χροιά στο μήνυμα, ανεξαρτήτως της ουσίας του μέσω της σύνδεσης των πολιτικών του αντιπάλων με ναζιστικά σύμβολα».
Επανερχόμαστε στην κουβέντα με τον κ. Ελευθερίου και ρωτάμε την άποψή του για το αφήγημα των αντιπάλων του κ. Κασσελάκη, σε σχέση με όσα πρεσβεύει ο ίδιος.
«Ο ίδιος ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις του σε ό,τι αφορά το πώς φαντάζεται το πολιτικό μέλλον του κόμματος, την πλατφόρμα του, την οργανωτική του λειτουργία, ακόμα και το όνομά του. Και είναι σαφές ότι θα επενδύσει σε ένα αφήγημα ενός outsider τον οποίο θέλει η κομματική βάση, αλλά εξοστρακίζει η κομματική γραφειοκρατία», λέει.
Εναλλακτική
Εν συνεχεία αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα που φαίνονται να έχουν μέχρι στιγμής οι αντίπαλοι του. «Η αντικασσελακική πτέρυγα, προς το παρόν, δεν έχει διαμορφώσει κάποια πολιτικοϊδεολογική πλατφόρμα που να αντικρούει την πρόταση Κασσελάκη. Περιορίζεται σε μια «διοικητική» αντιμετώπιση του προβλήματος και αντιμετωπίζει το ζήτημα με μια αυτοναφορικότητα, χωρίς να το εξηγεί στη βάση του κόμματος», σημειώνει ο κ. Ελευθερίου και προσθέτει:
«Διότι δεν μπορείς επιτυχώς να προσφέρεις μια εναλλακτική στην κομματική βάση όταν, για παράδειγμα, η τάση των 87 δεν έχει ακόμα στηρίξει επίσημα συγκεκριμένο υποψήφιο. Ή όταν δεν έχει εξηγηθεί από τα κεντρικά στελέχη του κόμματος (πλην του Π. Πολάκη) γιατί ο Κασσελάκης στηρίχθηκε για τόσους μήνες. Ή όταν δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ο επόμενος πρόεδρος του κόμματος θα είναι ή όχι προσωρινός – δεδομένης και της λανθάνουσας παρουσίας του Αλ. Τσίπρα ως ενός δυνάμει «παράκλητου» ηγέτη».
Τα κομβικά σημεία
Μέχρι στιγμής η «επίσημη» γραμμή που άλλαξε άρδην το σκηνικό στον ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησε στην αποπομπή του κ. Κασσελάκη είναι ότι επιχείρησε να «αλλοιώσει» το κόμμα. Θρυαλλίδα των εξελίξεων μπορούν να λογιστούν δύο γεγονότα. Το πρώτο είναι ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Ο κ. Κασσελάκης άλλοτε το παρουσίαζε ως «επιτυχία» και άλλοτε χαμήλωνε τους τόνους ως προς αυτό. Το κομβικό σημείο για πολλούς όμως, θεωρείται η πρόθεσή του να προχωρήσει σε σειρά οργανωτικών αλλαγών στο καταστατικό συνέδριο το οποίο και αναβλήθηκε και που θα οδηγούσαν σε ένα σχηματισμό όπου τα κομματικά όργανα δεν θα είχαν κανένα ουσιαστικό ρόλο.
Με βάση αυτά τα δεδομένα και με την επικείμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας να καλείται να αποφασίσει πως θα χειριστεί τον «ιστότοπο Κασσελάκη» και κυρίως τη δημιουργία ενός παράλληλου μηχανισμού που αφορά το κόμμα, όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτά.
Ο πόλεμος των Ρόουζ στην ουσία μόλις άρχισε…
Πηγή: in.gr
Σχετικά άρθρα
- Οικονόμου: Ο λόγος του Τσίπρα αποπνέει ναφθαλίνη (1.000)
- Αλέξης Τσίπρας: Ξεκινά «ανένδοτο» κατά της κυβέρνησης (1.000)
- Αλυσιδωτές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματικές εκλογές ζητούν Πολάκης και «87» (1.000)
- Η επόμενη μέρα στον πλανήτη ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε (1.000)
- ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο, οι Κασσελακικοί και ο Αλέξης Τσίπρας (1.000)
Δημοσίευση από AutoPolis, Βρίσκεται στις κατηγορίες Πολιτική