ΟΗΕ για Ισραήλ: Εσκεμμένη καταστροφή υποδομών υγείας στη Γάζα – "Βλέπει" εγκλήματα πολέμου



11/10/2024 - 16:59

Γιατροί στο Νοσοκομείο Μάρτυρες του Αλ Ακσά στην Γάζα φροντίζουν τραυματίες από ισραηλινό βομβαρδισμό στην Ντείρ Αλ Μπαλάχ (23 Σεπτεμβρίου 2024)Γιατροί στο Νοσοκομείο Μάρτυρες του Αλ Ακσά στην φροντίζουν τραυματίες από ισραηλινό βομβαρδισμό στην Ντείρ Αλ Μπαλάχ (23 Σεπτεμβρίου 2024)

«Το Ισραήλ εφαρμόζει μια συντονισμένη πολιτική καταστροφής του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στην Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο της ευρύτερης επίθεσής του”. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έκθεση της Διεθνούς Ανεξάρτητης Επιτροπής Ερευνας του ΟΗΕ. Επισημαίνει επίσης πως οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν «βασανίσει και σκοτώσει ιατρικό προσωπικό» και επαναλαμβάνει την κατηγορίαι περί για διάπραξη «εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας».

Συγκεκριμένα αποφαίνεται πως «διαπράττει εγκλήματα πολέμου και το έγκλημα της εξόντωσης (έγκλημα κατά της ανθρωπότητας) με ανελέητες και εσκεμμένες επιθέσεις σε ιατρικό προσωπικό και εγκαταστάσεις».

Επίσης, κατηγορείται για στοχοθέτηση και πλήγματα κατά ιατρικών οχημάτων και περιορισμό των αδειών σε ασθενείς να εγκαταλείψουν την υπό απόλυτο αποκλεισμό και πολιορκία Λωρίδα της Γάζας.

«Ειδικά τα παιδιά έχουν υποστεί το κύριο βάρος αυτών των επιθέσεων, υποφέροντας τόσο άμεσα όσο και έμμεσα από την κατάρρευση του συστήματος υγείας», δήλωσε η πρώην ύπατη αρμοστής του για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι. Η έκθεση της Επιτροπής θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση του στις 30 Οκτωβρίου. 

Ως παράδειγμα, η έκθεση αναφέρει τον θάνατο μιας Παλαιστίνιας κοπέλας, της Χιντ Ραζάμπ, τον Φεβρουάριο μαζί με μέλη της οικογένειάς της και δύο γιατρούς που είχαν σπεύσει για να τη σώσουν, αλλά δέχθηκαν ισραηλινά πυρά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πάνω από 10.000 ασθενείς θα πρέπει για ιατρικούς λόγους να απομακρυνθούν επειγόντως από τη Γάζα, μετά το κλείσιμο του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο τον Μάιο.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας τονίζει ότι σχεδόν 1.000 γιατροί σκοτώθηκαν στη Γάζα τον περασμένο χρόνο σε αυτό που ο ΠΟΥ χαρακτήρισε «αναντικατάστατη απώλεια και τεράστιο πλήγμα στο σύστημα υγείας».

Αποτελούμενη από τρία μέλη αυτή η Επιτροπή, που συγκροτήθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Μάιο του 2021 για τη διερεύνηση φερόμενων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, δίνει στη δημοσιότητα τη δεύτερη έκθεσή της μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου 2023, που πυροδοτήθηκε από τη φονική επίθεση μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ εκείνη την ημέρα.

Η έκθεση κάνει λόγο επίσης για κακομεταχείριση Παλαιστίνιων κρατουμένων στο Ισραήλ και των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, κατηγορώντας τόσο το Ισραήλ όσο και τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες για «βασανιστήρια» και για σεξουαλική βία.

Το Ισραήλ ”απορρίπτει την έκθεση

Το Ισραήλ είχε κατηγορήσει την Επιτροπή για «συστηματική διάκριση» εναντίον του και απέρριψε κατηγορηματικά τα ευρήματα της έκθεσης του Ιουνίου. Σε εκείνη την έκθεση η Επιτροπή κατηγορούσε το Ισραήλ για διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της «εξόντωσης» στη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι ένοπλοι της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ χρησιμοποιούν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και ότι οι μαχητές επιχειρούν υπό την κάλυψη κατοικημένων περιοχών, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών κατοικιών, σχολείων και νοσοκομείων, με το εβραϊκό κράτος να διαμηνύει ότι θα βομβαρδίσει τους μαχητές όπου και αν βρίσκονται, ενώ λέει επίσης ότι προσπαθεί να μην βλάψει αμάχους. Η Χαμάς αρνείται ότι κρύβει μαχητές, όπλα και θέσεις διοίκησης μεταξύ αμάχων.

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Τελευταία άρθρα

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio