Σε σύγχυση στις ΗΠΑ από την «εισβολή» των deepfakes στη πολιτική σάτιρα



05/10/2024 - 19:44

Ελάχιστες μόνο εβδομάδες πριν τις αμερικανικές εκλογές, πολλοί βλέπουν ότι η διαδικασία -και συνεπώς το αποτέλεσμα- μπορεί να επηρεάζεται από την «ψευδή σάτιρα»: Πολιτικά deepfakes που μέσω τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να παραπλανήσουν το κοινό φέρνοντας τον αμερικανικό νόμο στα όριά του.

Πρόσφατα η Πολιτεία της Καλιφόρνια κινήθηκε νομικά εναντίον του συντηρητικού YouTuber, Κρίστοφερ Κολς, γνωστού ως “Mr Reagan”, καθώς δημιούργησε βίντεο με την υποψήφιο Κάμαλα Χάρις, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για να αντιγράψει τη φωνή της και να δημιουργήσει μια αυτοσαρκαστική μίμηση.

«Ο Τζο μου δίδαξε τον κανόνα Νο. 1: Κρύψτε προσεκτικά την απόλυτη ανικανότητά σας», λέει η ψεύτικη Χάρις στο βίντεο, το οποίο έγινε viral στα τέλη Ιουλίου, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 100 εκατομμύρια προβολές.

Αυτό εξόργισε τον Δημοκρατικό κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ, ο οποίος ανακοίνωσε στο X ότι πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός deepfake που είναι παράνομο σύμφωνα με νέο νόμο της Πολιτείας. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Καλιφόρνια επεσήμανε παραδείγματα που υπονομεύουν τις εκλογές εκτός των , σε χώρες όπως η Σλοβακία και το Μπαγκλαντές.

Ο νόμος της Καλιφόρνια «σίγουρα προχωρά περισσότερο από άλλους νόμους της Πολιτείας», δήλωσε η Ιλάνα Μπέλερ, στέλεχος της Public Citizen που γνωρίζει τη νομοθεσία. Είπε ότι δεν γνωρίζει κανέναν άλλο νόμο που επιτρέπει σε οποιονδήποτε αποδέκτη πολιτικού deepfake να κινηθεί νομικά.

Ο Κολς αρνήθηκε την κατηγορία. «Δεν μου πέρασε καν από το μυαλό ότι κάποιος θα ερμήνευε αυτό που λέει η Κάμαλα Χάρις στο βίντεο ότι είναι στην πραγματικότητα αυτή», είπε ο Κολς.

Ο Νιούσομ όμως είχε άλλη γνώμη λέγοντας στο Χ ότι « χειραγώγηση μιας φωνής σε μια «διαφήμιση» όπως αυτή θα πρέπει να είναι παράνομη» σημειώνοντας επιπλέον ότι «Θα υπογράψω ένα νομοσχέδιο σε λίγες εβδομάδες για να βεβαιωθώ ότι είναι παράνομη».

Χαρακτήρισε μάλιστα ως υπερβολικές τις ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου. «Η παρωδία καλά κρατεί στη Καλιφόρνια», είπε στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα, υπογραμμίζοντας ότι το μέτρο στοχεύει σε deepfakes που υπονομεύουν τη δημοκρατία και την ακεραιότητα του εκλογικού συστήματος.

Νομικές διαφωνίες για deepfakes

Ωστόσο, η κίνηση του Νιούσομ δεν βρίσκει σύμφωνους πολλούς νομικούς. Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Τζον Μέντεζ, αναγνώρισε ότι οι νομοθέτες έχουν έννομο συμφέρον για την εκλογική ακεραιότητα, αλλά είπε ότι η προσέγγιση της Καλιφόρνια υπερέβαινε κατά πολύ τη συνταγματική γραμμή.

«Ενώ ένας βάσιμος φόβος για ένα ψηφιακά χειραγωγημένο τοπίο μέσων μπορεί να είναι δικαιολογημένος, αυτός ο φόβος δεν δίνει στους νομοθέτες αχαλίνωτη άδεια να καταδικάσουν τη μακρόχρονη παράδοση της κριτικής, της παρωδίας και της σάτιρας που προστατεύεται από την Πρώτη Τροποποίηση», έγραψε ο Μέντεζ.

Ο Τεντ Φρανκ, δικηγόρος του Νομικού Ινστιτούτου Χάμιλτον Λίνκολν που εκπροσώπησε τον Κολς, είπε: «Ελπίζουμε η Καλιφόρνια να αποδεχθεί αυτή την απλή εφαρμογή της Πρώτης Τροποποίησης που ισχύει τόσο καιρό και να διαπραγματευτεί μια μόνιμη διαταγή».

Το ψέμα δεν είναι ποινικό αδίκημα

Ο νόμος της Καλιφόρνια κάνει μια εξαίρεση για το χιούμορ που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη, απαιτώντας από αυτό το περιεχόμενο να έχει ορατή δήλωση αποποίησης ευθύνης για όλη τη διάρκειά του, δηλώνοντας ότι «δημιουργήθηκε για σκοπούς σάτιρας ή παρωδίας».

Ωστόσο, όπως αναφέρει το αμερικανικό μέσο, τα δικαστήρια είναι γενικά επιφυλακτικά όσον αφορά τα όρια στον πολιτικό λόγο. Με λίγες εξαιρέσεις, οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να επινοούν πράγματα για πολιτικούς υποψηφίους, δήλωσε ο Ντάξτον Στιούαρτ, καθηγητής νομικής στα μέσα ενημέρωσης στο Χριστιανικό Πανεπιστήμιο του Τέξας. «Ο νόμος της Καλιφόρνιας και άλλα παρόμοια θα αντιμετωπίσουν μια δύσκολη μάχη όσον αφορά την ικανοποίηση των ανησυχιών της Πρώτης Τροπολογίας», είπε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο το 2012 διαπίστωσε ότι η ψευδής ομιλία -εκτός απάτης και δυσφήμισης- προστατεύεται από την Πρώτη Τροπoλογία, καταρρίποντας τότε έναν ομοσπονδιακό νόμο που θεωρούσε αδίκημα να λέει κάποιος ότι έχει στρατιωτικό παράσημο.

Ο Μέντεζ είπε ότι τα δημόσια πρόσωπα έχουν άλλες νομικές επιλογές, όπως αγωγές προστασίας της ιδιωτικής ζωής, πνευματικών δικαιωμάτων ή δυσφήμισης, για την καταπολέμηση των deepfakes.

Ο γενικός εισαγγελέας του Νιου Χάμσαϊρ τον Μάιο κατήγγειλε τον Στίβεν Κράμερ, στη Λουϊζιάνα για το περιστατικό ρομποτικής κλήσης Μπάιντεν, με κατηγορίες για κακούργημα επηρεασμόυ ψηφοφόρων και πλημμέλημα πλαστοπροσωπίας υποψηφίου. Του επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 6 εκατ. δολ. από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών. Ο Κράμερ, επέμεινε ότι είναι αθώος, λέγοντας ότι απλώς προσπαθούσε να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.

Με πληροφορίες από The Wall Street Journal

Adblock test (Why?)


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες 2, 3, 4 τροχοί

Σχολιάστε το άρθρο

*


Τελευταία άρθρα

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio