Εμφύτευμα εγκεφάλου επιτρέπει σε ασθενή να ελέγχει την Alexa της Amazon με τη σκέψη



19/09/2024 - 07:32

..

Ένας ασθενής με εκφυλιστική ασθένεια μπόρεσε να δώσει εντολή στον ψηφιακό βοηθό της Amazon με το μυαλό του, ανακοίνωσε η εταιρεία πίσω από την τεχνολογική καινοτομία τη Δευτέρα (16/9), επιτρέποντάς του να ελέγχει συσκευές μόνο με τις σκέψεις του.

Το είναι τοποθετημένο σε ένα αιμοφόρο αγγείο στην επιφάνεια του εγκεφάλου ενός 64χρονου άνδρα ο οποίος κατάφερε να δώσει εντολή σε ένα tablet Amazon Fire, δήλωσε η εταιρεία διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή Synchron.

Ο ασθενής, ο οποίος ζει με Πλάγια μυατροφική σκλήρυνση (ALS), ήταν σε θέση να πραγματοποιεί βιντεοκλήσεις, να παίζει μουσική, να μεταδίδει εκπομπές, να ελέγχει έξυπνες οικιακές συσκευές όπως φώτα, να ψωνίζει στο διαδίκτυο και να διαβάζει βιβλία χρησιμοποιώντας το μυαλό του για να κατευθύνει την Alexa στην εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη.

..

Το ALS είναι μια εκφυλιστική νόσος των νεύρων που οδηγεί σε μυϊκή αδυναμία και παράλυση.

«Το να μπορώ να διαχειρίζομαι σημαντικές πτυχές του περιβάλλοντός μου και να ελέγχω την πρόσβαση στην ψυχαγωγία μου δίνει πίσω την ανεξαρτησία που χάνω», είπε ο ασθενής, που ονομάζεται μόνο Mark, σε μια ανακοίνωση.

Η δοκιμή είχε σκοπό να δείξει πώς οι πελάτες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μόνο το μυαλό τους για να ελέγξουν έξυπνα σπίτια με συσκευές συμβατές με την Alexa, όπως κάμερες πόρτας, βύσματα και θερμοστάτες, σύμφωνα με την εταιρεία.

«Ενώ πολλά έξυπνα οικιακά συστήματα βασίζονται στη φωνή ή στην αφή, στέλνουμε σήματα ελέγχου απευθείας από τον εγκέφαλο», δήλωσε  ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Synchron, Tom Oxley.

«Οι ασθενείς μπορούν να αλληλεπιδράσουν με συσκευές στα χέρια τους στο σπίτι και χωρίς φωνή, χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους».

Αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Neuralink του Elon Musk, εργάζονται για τη σύνδεση του εγκεφάλου με τους υπολογιστές.

Η Neuralink τον Ιανουάριο εγκατέστησε ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα σε έναν άνδρα που έμεινε παράλυτος μετά από ένα ατύχημα κατάδυσης. Ο Musk, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης επίσης των Tesla και X, είπε ότι το εμφύτευμα ήταν επιτυχημένο.

Related…

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Τελευταία άρθρα

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio