Σταθερά ανοδικές οι επιδόσεις της Ελλάδας στην καινοτομία
26/09/2022 - 19:00
Έρευνες – Μελέτες
Μία από τις τρεις καλύτερες επιδόσεις στην Ε.Ε. πέτυχε η Ελλάδα στη βελτίωση του περιβάλλοντος καινοτομίας την πενταετία 2015-2022. Εν μέσω δυσμενών συνθηκών, η Ελλάδα κατάφερε τα τελευταία πέντε χρόνια να βελτιώσει κατά 24,1% τις επιδόσεις της στην καινοτομία.
Μία από τις τρεις καλύτερες επιδόσεις στην Ε.Ε. έχει η χώρα στη βελτίωση του περιβάλλοντος καινοτομίας την πενταετία 2015-2022Και μπορεί αυτή η ταχεία βελτίωση να μην επιτρέπει στη χώρα να φύγει από τη λίστα των “Μέτρια Καινοτόμων” (Moderate Innovators), όπου κατατάσσεται και για το 2022, αλλά σίγουρα δημιουργεί προσδοκίες για κλείσιμο της ψαλίδας που τη χωρίζει από τους πρωταθλητές καινοτομίας της Ένωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη μεγαλύτερη πρόοδο σε επίπεδο καινοτομίας την πενταετία 2015-2022 πέτυχε η Κύπρος (με 37,9%), ενώ την αμέσως καλύτερη επίδοση είχε η Εσθονία (24,4%), με την Ελλάδα να έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 27 ευρωπαϊκών κρατών στον στίβο της καινοτομίας.
Μάλιστα, υπάρχει ένας δείκτης καινοτομίας, αυτός που αφορά την ικανότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να εισάγουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, στον οποίο η Ελλάδα έχει την καλύτερη επίδοση σε σχέση με όλα τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. την πενταετία 2015-2022.
«Η “ψαλίδα” της Ελλάδας από τις πλέον καινοτόμες χώρες της Ευρώπης μικραίνει», διαπιστώνει ο ετήσιος Ευρωπαϊκός Πίνακας Αποτελεσμάτων Καινοτομίας (EIS), που δημοσιοποίησε η Κομισιόν και παρέχει μια συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων καινοτομίας των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Πρωταθλητές καινοτομίας
Σύμφωνα με την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας, οι πρωταθλητές καινοτομίας (Innovation Leaders) της Ένωσης είναι πέντε κράτη, των οποίων οι επιδόσεις υπερβαίνουν το 125% του μέσου όρου της Ε.Ε. Το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Σουηδία είναι οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες, που βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της καινοτομίας στην Ε.Ε.
Στη δεύτερη ομάδα, αυτήν των “Ισχυρά Καινοτόμων” χωρών ανήκουν επτά κράτη-μέλη, με τις επιδόσεις μεταξύ 100% και 125% του μέσου όρου. Σε αυτήν την ομάδα των Strong Innovators ανήκουν η Αυστρία, η Κύπρος, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο.
Οκτώ κράτη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, αποτελούν τους “Moderate Innovators” με επιδόσεις καινοτομίας, που κινούνται μεταξύ του 70% και 100% της Ε.Ε.: Τσεχία, Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία.
Η τέταρτη ομάδα, των “Αναδυόμενων Καινοτόμων” (Emerging Innovators) περιλαμβάνει επτά μέλη, με επίπεδο απόδοσης κάτω του 70% του μέσου όρου της Ε.Ε. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.
Υστερεί ακόμη η Ευρώπη
Η Ευρώπη, αν και μεταξύ 2015-2022 βελτίωσε τις επιδόσεις στην καινοτομία κατά 10%, εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με διεθνείς ανταγωνιστέςy, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Δημοκρατία της Κορέας και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, η Ε.Ε. έχει περιορίσει το χάσμα επιδόσεων με τις χώρες αυτές, ενώ έχει ξεπεράσει την Ιαπωνία από το 2021. Σε σύγκριση με το 2021, οι επιδόσεις καινοτομίας στην Ε.Ε. το 2022 βελτιώθηκαν σε 19 κράτη-μέλη, ενώ υποχώρησαν σε 8.
“Η αυτονομία και η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης θα εξαρτηθούν από την ικανότητά μας να ηγηθούμε τεχνολογικά και εμπορικά σε στρατηγικούς τομείς, όπως το διάστημα, η άμυνα, το υδρογόνο, οι μπαταρίες, οι ημιαγωγοί, η κβαντική υπολογιστική και η υπολογιστική υψηλών επιδόσεων”, τόνισε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, σχολιάζοντας τις ευρωπαϊκές επιδόσεις καινοτομίας.
Πηγή: ΣΕΠΕ
Σχετικά άρθρα
- Unique Post
Δημοσίευση από AutoPolis, Βρίσκεται στις κατηγορίες Επιστήμη και Τεχνολογία