Τι είναι το παστινάκι, γκουαντσιάλε και κολοκάσι; Δείτε το λεξικό των MasterChef



14/06/2022 - 19:50

Αυλαία την Τετάρτη για το MasterChef 2022 με την Καλλιόπη και τον Παναγιώτη να διεκδικούν τον φετινό τίτλο και το χρηματικό έπαθλο των 50.000 ευρώ.

Πόσοι όμως από εσάς γνωρίζεται τους όρους, τις λέξεις αλλά και τι που χρησιμοποίησαν οι επαγγελματίες μάγειρες παίκτες και κριτές.

Πάμε να δούμε το λεξικό του MasterChef 2022 για να είμαστε «διαβασμένοι».

Οι τεχνικές και μαγειρικοί όροι

Σεβίτσε: Είναι πιάτο ωμού ψαριού, με προέλευση από τη Λατινική Αμερική, πιθανότατα από το Περού, το οποίο το φρέσκο ωμό ψάρι είναι μαριναρισμένο σε χυμό λεμονιού ή γλυκολέμονου.

Φλαμπέ: Είναι η τεχνική κατά την οποία ανάβουμε φωτιά με κάποιο αλκοολούχο ποτό σε ένα παρασκεύασμα ώστε μετά την εξάτμιση του αλκοόλ να μείνει μόνο η γεύση του.

Κλαριφιέ: Η τεχνική του να κάνω διάφορα υγρά, ζωμούς ή βούτυρα πιο διαυγή.

Κονσομέ: Είναι η διαυγής σούπα

Κουλί: Το κουλί είχε γίνει γνωστό από προηγούμενο MasterChef, όμως για πολλούς από εμάς παραμένει άγνωστος όρος. Πρόκειται για πολύ πυκνή σάλτσα ή υδαρή πουρές.

Κροκάν: Ονομάζουμε έτσι τα τραγανά παρασκευάσματα.

Ντεγκλασέ: Όταν ρίχνω κρασί ή ζωμό στην καραμελωμένη σάλτσα για να την αραιώσω και να τη πάρω όλη από την κατσαρόλα.

Μπλανσάρισμα: Είναι τεχνική, σύμφωνα με την οποία θέλει 1 λεπτού ζεμάτισμα για να αφαιρεθούν τα φλούδια από ντομάτες ή φρούτα. Ειδικά τα λαχανικά μάλιστα, αμέσως μετά το βραστό νερό, τα βάζουμε σε παγωμένο ή τρεχούμενο νερό ώστε να διατηρήσουν τη ζωηράδα τους.

Μπλανσίρ: Ο βρασμός ενός υλικού σε κρύο νερό μέχρι την πρώτη βράση. Μ’ αυτόν τον τρόπο αποβάλλονται ακαθαρσίες, στυφή γεύση, πίκρα από τα τρόφιμα, ενώ γίνονται και πιο μαλακά.

Αροζέ: Το ράντισμα του παρασκευάσματος με τη σάλτσα του κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Κονφί: Όρος που αναφέρεται στον τρόπο προετοιμασίας και συντήρησης μιας πρώτης ύλης, ωμής ή μαγειρεμένης, με τη βοήθεια λίπους, αλατιού ή ζάχαρης.

Γκανάς: Βελούδινη και σοκολατένια κρέμα σοκολάτας.

Μπαλοτίνα: Τεχνική κατά την οποία τυλίγουμε φιλεταρισμένο κρέας ή ψάρι σε μεμβράνη και το βράζουμε για 20-25 λεπτά σε μια κατσαρόλα με νερό.

Αραντσίνι: Παναρισμένες κροκέτες, μοιάζουν με κεφτέδες.

Τα «άγνωστα» υλικά

Εσαλότ: Πρόκειται για έναν τύπο κρεμμυδιού, με πιο γλυκιά γεύση από τα άλλα. Το συναντάμε κυρίως σε πιάτα της γαλλικής κουζίνας.

Παστινάκι: Τι διάσημο παστινάκι είναι λαχανικό που μοιάζει με μεγάλο άσπρο καρότο και ανήκει στην ίδια οικογένεια με το καρότο και το μαϊντανό.

Χτένια: Εντάξει, δεν είναι και τόσο «άγνωστα». Το χτένι είναι θαλάσσιος οργανισμός που ανήκει στα Δίθυρα Μαλάκια και θεωρείτε «κοσμοπολίτικο» μαλάκιο και γαστρονομικά θεωρείται vip στην κατηγορία του.

Εστραγκόν: Μαγειρικό βότανο με έντονο άρωμα που προέρχεται από την ανατολική Ευρώπη.

Κολοκάσι: Το κολοκάσι που έγινε γνωστό από τον Παύλο φέτος, είναι ένα ποώδες φυτό που μοιάζει με πατάτα και καλλιεργείται σε Κύπρο και Ικαρία.

Κολούμπρα: Πρόκειται για εδώδιμο λαχανικό που μοιάζει με το μπρόκολο, αλλά έχει μεγαλύτερη κεφαλή. Στα κυπριακά η κουλούμπρα είναι το γογγύλι.

Ντούριαν: Εξωτικό φρούτο με ιδιαίτερο σχήμα που παράγεται στην Ταϊλάνδη, μοιάζει με αγκαθωτή μπάλα και δεν έχει και την καλύτερη μυρωδιά…

Σαφράν: Το σαφράν δεν είναι και τόσο άγνωστο. Είναι μπαχαρικό με θεραπευτικές ιδιότητες, σαν τον Κρόκο Κοζάνης.

Τρούφα: Είναι ένα σχετικά σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού, που συμβιώνει και αναπτύσσεται στις ρίζες ορισμένων ειδών δένδρων ή και θάμνων. Το βρίσκουν σκύλοι που ονομάζονται «τρουφόσκυλα».

Γκουαντσιάλε: Είναι στην ουσία το «μπέικον» που προέρχεται από τα μάγουλα του χοιρινού. Χαρακτηριστικό του, το εξαιρετικής ποιότητας λίπος που κρυσταλλώνει, λιώνει και δίνει εκπληκτική νοστιμιά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Adblock test (Why?)


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες 2, 3, 4 τροχοί

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio