Όλο και πιο «ταραγμένα» τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο: Στάση ετοιμότητας για τις τουρκικές κινήσεις



03/08/2024 - 20:30

Στιγμιότυπο από άσκηση με εκπαιδευτικές βολές πυραύλων από το ΠΝ στο ΙόνιοΣτιγμιότυπο από άσκηση με εκπαιδευτικές βολές πυραύλων από το ΠΝ στο Ιόνιο

Στάση αναμονής και ετοιμότητας σε κάθε επίπεδο υιοθετεί η ελληνική πλευρά, απέναντι σε αυτό που εκλαμβάνεται ως κινήσεις από την Τουρκία, στο όνομα του παράνομου και άκυρου τουρκολιβυκού μνημονίου, οι οποίες φαίνονται να οδηγούν στο τέλος της περιόδου των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο.

Στον απόηχο του τεταμένου σκηνικού μεταξύ Κάσου και Καρπάθου γύρω από τις έρευνες του ιταλικού σκάφους «IEVOLI RELUME» και όσων το ακολούθησαν, που ερμηνεύονται ως κινήσεις της Άγκυρας με σκοπό να «γκριζάρει» την ελληνική ΑΟΖ, αμφισβητώντας την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία μερικής οριοθέτησης, ελληνικές στρατιωτικές πηγές εκτιμούν πως η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να «ταράζει ξανά τα νερά», καθώς, ως γνωστόν, με τη γείτονα «συμφωνούμε ότι διαφωνούμε», και η ερμηνεία των «ήρεμων νερών» διαφέρει στην Αθήνα και στην Άγκυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το ψευδοκράτος διαμαρτύρεται: «Απειλή» για τους Τουρκοκύπριους τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στην Κύπρο

Σε αυτό το πλαίσιο, η ετοιμότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα- όπως και πριν το σκηνικό κινητικότητας μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, άλλωστε. Σημειώνεται πως, όσον αφορά στις έρευνες του ιταλικού σκάφους, είχαν καταρτιστεί και υποβληθεί από τη στρατιωτική ηγεσία σενάρια σχετικά με τις πιθανές κινήσεις/ επιλογές που αναμένονταν από την Άγκυρα και τις αντίστοιχες επιλογές και δυνατότητες που υπήρχαν για την ελληνική πλευρά- ενώ αξίζει να αναφερθεί πως, πέραν των σκαφών που υπήρχαν στη συγκεκριμένη ζώνη κατά το επίμαχο σκηνικό, στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν επιπλέον μονάδες και από τις δύο πλευρές με τη δυνατότητα να επέμβουν. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα προχώρησε πριν λίγες ημέρες σε επίδοση ρηματικής διακοίνωσης στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τα γεγονότα μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, απορρίπτοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί «τουρκικής υφαλοκρηπίδας» και τονίζοντας πως ο συντονισμός των ερευνών στην περιοχή είναι αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΑΟΖ σε Αιγαίο και Μεσόγειο: 4 σενάρια από Τουρκικές διπλωματικές πηγές – Ποια «βλέπει» η Άγκυρα

Παράλληλα, επιδιώκεται να παραμείνουν οι τόνοι χαμηλοί εν όψει και της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν τον Σεπτέμβριο- σε κάτι που θα μπορούσε να εκληφθεί και πως εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικής από πλευράς της Αθήνας προκειμένου να κερδίζεται χρόνος ώστε να προχωρούν τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα και η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ερντογάν: Ούτε βήμα πίσω στην προστασία της «γαλάζιας πατρίδας» μας

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε χαρακτηριστικά την Πέμπτη πως «δεν πρόκειται ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία να αποστούν από θεμελιώδεις θέσεις», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «εκείνο το οποίο όμως προσπαθούμε να κάνουμε είναι αφενός να κρατάμε ένα επίπεδο νηνεμίας στις σχέσεις μας και από την άλλη πλευρά, να αγγίζουμε σταδιακώς θέματα υψηλής δυσκολίας για να έχουμε και μία μακρά ειρήνη στην περιοχή», ενώ έκανε λόγο για «παραπληροφόρηση» σχετικά με το θέμα της Κάσου. Όπως είπε για το συμβάν, «υπήρξε ένα μέρος ερευνών το οποίο διεξήχθη εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων, σε ύδατα τα οποία εμπίπτουν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδος με βάση την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία και εκεί όπου υπάρχει αξίωση της Τουρκίας από το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο…το πλοίο ολοκλήρωσε την έρευνα του και μάλιστα όχι μόνο με βάση τον προγραμματισμό τον οποίο είχε, αλλά ακόμη περισσότερο. Σάρωσε την περιοχή για περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι είχε αρχικώς προβλεφθεί»- ενώ υπογράμμισε πως δεν υπήρξε κίνδυνος επεισοδίου με την Τουρκία, καθώς λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας, ούτε υπήρξε καμία «άμεση ή έμμεση αναγνώριση τουρκικής αξίωσης. Δεν ελήφθη καμία άδεια από την Τουρκία για να γίνει η έρευνα αυτή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πηγές υπουργείου Εθνικής Αμυνας: «Ουδείς σεβασμός στην Τουρκία για την ελληνική ΑΟΖ»

Σε παρεμφερές πλαίσιο κινήθηκε την Παρασκευή και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος σημείωσε πως «η επιθετική ρητορική από την πλευρά της Τουρκίας δεν έχει κοπάσει και ούτε και πρόκειται, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια ύφεση επί του πεδίου», ενώ, όσον αφορά στο περιστατικό στην Κάσο, τόνισε πως «η στάση μας βεβαίως δεν ήταν υποχωρητική, αλλά ασκήσαμε σε απόλυτο βαθμό τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το ερευνητικό σκάφος ολοκλήρωσε την δραστηριότητά του όχι μόνο στα χωρικά μας ύδατα, αλλά και σε διεθνή ύδατα εντός της ελληνικής ΑΟΖ».

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio