Υπουργικό Συμβούλιο: Φωτιές, αλλαγές στο ΑΣΕΠ, υποδομές και Σχέδιο Ανάκαμψης στην ατζέντα



01/07/2024 - 15:59

Την ατζέντα που συζήτηθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε σήμερα (1/7) υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναλύοντας τα θέματα που τέθηκαν, μεταξύ των οποίων ήταν η παρουσίαση από τον Βασίλη Κικίλια των ενεργειών που έχουν γίνει για τον καθαρισμό οικοπέδων και των μέτρων που ελήφθησαν για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Στο θέμα των πυρκαγιών αναφέρθηκε διεξοδικά στην εισαγωγική του τοποθέτηση, εξάλλου, και ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε πως «η μάχη αυτή θα διαρκέσει», και δεν θα κερδηθεί χωρίς τη συμμετοχή και των πολιτών στο πεδίο της πρόληψης. «Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και αυτό επιβάλλει τον καλύτερο δυνατό συντονισμό», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιτήρηση δασικών εκτάσεων με drones, με στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση για πυρκαγιές ή άλλες φυσικές καταστροφές – Τι περιλαμβάνει το σύστημα

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», καθώς και τα επόμενα βήματα μέχρι την εκταμίευση του 4ου αιτήματος πληρωμής, τόσο στο δανειακό σκέλος όσο και στο σκέλος των επιχορηγήσεων.

«Σημειώνεται ότι, μέχρι τον Οκτώβριο, θα έχουν εισρεύσει πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 3,3 δισ. μέσω του 4ου αιτήματος πληρωμής», επισήμανε, προσθέτοντας ότι αναλύθηκαν, επίσης, «τα προς επίτευξη ορόσημα του 5ου αιτήματος πληρωμής, το οποίο αναμένεται να υποβληθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο».

Τι προβλέπει το ν/σ για τις αλλαγές στο

Ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος και η υφυπουργός, Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη, παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση διαδικασιών προσλήψεων από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, ρυθμίσεις θεμάτων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διατάξεις για την οργάνωση χερσαίων συνοριακών σταθμών και άλλες διατάξεις» – ένα νομοσχέδιο που έχει ήδη συγκεντρώσει τα «πυρά» της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιδιώκει, ουσιαστικά, να «καταργήσει» το ΑΣΕΠ.

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Μαρινάκης, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «εισάγει σημαντικές σημειακές παρεμβάσεις σε επείγοντα ζητήματα σχετικά με την επιτάχυνση των διαδικασιών διορισμών μέσω ΑΣΕΠ, αποσκοπώντας στη μείωση της διάρκειας όλου του διαγωνιστικού κύκλου, από την προκήρυξη μίας θέσης έως την ανάληψη καθηκόντων από τους διοριστέους».

Διευκρίνισε πως, μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών που προωθούνται, είναι «η ανάπτυξη διαλειτουργικοτήτων με όλα τα βασικά μητρώα του δημοσίου τομέα (μητρώο πολιτών, ΕΦΚΑ/ΗΔΙΚΑ, πανεπιστημιακά ιδρύματα κ.ά.), αλλά και τρίτων παρόχων πιστοποιητικών, για την άμεση άντληση των δικαιολογητικών των υποψηφίων».

Και προσέθεσε ότι επιδιώκεται «η ενίσχυση της εντοπιότητας σε θέσεις που ανοίγουν σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, σε εφαρμογή της συνταγματικής υποχρέωσης προστασίας των ορεινών και νησιωτικών περιοχών, με δεκαπενταετή υποχρέωση παραμονής και γίνεται ταχύτερος ο μηχανισμός αναπλήρωσης θέσης για όσους δεν αποδέχονται την πρόσληψη».

«Μέσω του προτεινόμενου νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «θα επιτευχθεί η αποσυμφόρηση ελέγχων από το ΑΣΕΠ, καθώς πολλά στοιχεία για τα προσόντα των υποψηφίων θα αντλούνται ψηφιακά, θα εκδίδονται ταχύτερα αποτελέσματα με λιγότερες ενστάσεις, ενώ ακόμα θα απλοποιηθεί η διαδικασία συμπλήρωσης καρτέλας από τους υποψήφιους και θα ελέγχεται η εγκυρότητα των προσόντων στο στάδιο της αίτησης και όχι του διορισμού».

«Ανθεκτικές υποδομές για βιώσιμες μεταφορές»

Επιπλέον, ο τπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο τις προτεραιότητες για ανθεκτικές υποδομές και για βιώσιμες μεταφορές.

Στον πυρήνα της στρατηγικής στόχευσης του υπουργείου βρίσκονται: η αποτελεσματική προώθηση των εν εξελίξει έργων, ο ρεαλιστικός σχεδιασμός νέας δέσμης έργων, η ενίσχυση της ασφάλειας των «πράσινων» υποδομών και των μεταφορών, η βελτίωση της ποιότητας των έργων και των υπηρεσιών, η ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, η διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης αστικής κινητικότητας και, εν τέλει, η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη», σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως εξήγησε, σχεδιάζονται και υλοποιούνται συγκεκριμένες πολιτικές, που εδράζονται, μεταξύ άλλων, σε 10 άξονες προτεραιοτήτων:

«1ος: Η υλοποίηση ‘εμβληματικών έργων’ υποδομής. 2ος: Η δρομολόγηση πολλών μικρότερων έργων, σε όλη την επικράτεια. 3ος: Η αναβάθμιση του παρεχόμενου έργου των αστικών συγκοινωνιών. 4ος: Η αναβάθμιση και αναδιάταξη του συστήματος, των υποδομών και της οργάνωσης του σιδηροδρομικού δικτύου. 5ος: Η αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές στην Κεντρική Ελλάδα, ιδίως στη Θεσσαλία, ύψους 1,4 δισ. ευρώ. 6ος: Η αναβάθμιση του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. 7ος:  Η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας. 8ος: Η ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης. 9ος: Η υλοποίηση αρδευτικών, εγγειοβελτιωτικών και αντιπλημμυρικών έργων. 10ος: Η ψηφιοποίηση εργασιών».

Τα «όπλα» στη μάχη με τις φωτιές

Τέλος, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με τον καθαρισμό οικοπέδων και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «μέχρι στιγμής, έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr 515.480 δηλώσεις καθαρισμού, ενώ έχουν κατατεθεί 3.804 καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα. Δήμοι και Πυροσβεστικές υπηρεσίες έχουν ενημερώσει τους υπόχρεους με κάθε πρόσφορο μέσο, ενώ διενεργούνται τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι και αυτοψίες», ενώ τις τελευταίες ημέρες «αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των δηλώσεων και, προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια, όπως υπενθύμισε και ο υπουργός, δόθηκε παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ως τις 15 Ιουλίου».

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε, επίσης, στην επιτήρηση δασικών εκτάσεων με drones συγκεκριμένων τεχνικών προδιαγραφών, με στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση για πυρκαγιές ή άλλες φυσικές καταστροφές. Το σύστημα περιλαμβάνει συστήματα τηλεκατεύθυνσης των drones, οθόνες μετάδοσης δεδομένων και παρακολούθησης του πεδίου, σύστημα επικοινωνίας με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας, σύστημα μετάδοσης φωνητικών εντολών, μετεωρολογικό σταθμό και server καταγραφής.

Για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών, επισήμανε, «αξιοποιούνται μέχρι σήμερα 26 κέντρα επιχειρήσεων, 26 συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και 104 εκπαιδευμένοι χειριστές drones, ενώ θα αξιοποιηθούν ακόμη 9 κέντρα επιχειρήσεων, 9 συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και 36 εκπαιδευμένοι χειριστές drones».

Adblock test (Why?)


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες 2, 3, 4 τροχοί

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio