Τσάι Vs Καφές: Ποιο από τα δυο φρενάρει τη γήρανση του προσώπου μας



16/09/2024 - 10:32

Οι πολυφαινόλες στον καβουρδισμένο καφέ συμβάλλουν στην ελαστικότητα και την ενυδάτωση της επιδερμίδας, καθυστερώντας την εμφάνιση ρυτίδων και άλλων «παράσημων» που μας αφήνει το πέρασμα του χρόνουΟι πολυφαινόλες στον καβουρδισμένο καφέ συμβάλλουν στην ελαστικότητα και την ενυδάτωση της επιδερμίδας, καθυστερώντας την εμφάνιση ρυτίδων και άλλων «παράσημων» που μας αφήνει το πέρασμα του χρόνου

Κι όμως, η κατανάλωση καφέ υπόσχεται να επιβραδύνει τα σημάδια γήρανσης του προσώπου, όπως αποδεικνύει νέα μελέτη.

H έρευνα συνέκρινε 4 ροφήματα που καταναλώνουν περισσότεροι από 16.000 Ευρωπαίοι:

  • Τον καφέ

  • Το τσάι

  • Το αλκοόλ 

  • Τα ζαχαρούχα ποτά

Και ο καφές είναι το μόνο ρόφημα που σχετίζεται με βραδύτερη εμφάνιση σημαδιών γήρανσης στο δέρμα του προσώπου.

Οι ερευνητές το ερμηνεύουν ως εξής:

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του καφέ καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Συν τοις άλλοις, οι πολυφαινόλες στον καβουρδισμένο καφέ συμβάλλουν στην ελαστικότητα και την ενυδάτωση της επιδερμίδας, καθυστερώντας την εμφάνιση ρυτίδων και άλλων «παράσημων» που μας αφήνει το πέρασμα του χρόνου. Οπότε τα νέα είναι ευχάριστα. Έτσι;

«Το μυστικό βρίσκεται στα αντιοξειδωτικά, ιδίως στις πολυφαινόλες όπως το χλωρογενικό οξύ. Σε αυτές τις ενώσεις οφείλονται τα αποτελέσματα κατά της γήρανσης που διαπιστώσαμε σε όσους πίνουν καφέ», τονίζει η δερματολόγος Χάνα Κόπελμαν.

«Ο τύπος του καφέ έχει επίσης σημασία, καθώς οι πολυφαινόλες είναι ευαίσθητες στη θερμότητα», εξηγεί ο Τάιλερ Λονγκ, δερματολόγος στο Skin and Laser Center του Νιου Τζέρσι. «Τα λιγότερο ψημένα χαρμάνια έχουν πιο ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες από τα υπερβολικά καβουρδισμένα, επειδή η παρατεταμένη έκθεση των κόκκων σε υψηλές θερμοκρασίες κατά το ψήσιμο καταστρέφει τις πολυφαινόλες» προειδοποιεί ο ίδιος, ενώ αν θέλουμε να επωφεληθούμε, ο Λονγκ συνιστά εσπρέσο και όχι γαλλικό.

Kαι τι ισχύει για το τσάι;

Το τσάι περιέχει επίσης πολυφαινόλες. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μελέτη δεν εντόπισε ισχυρή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τσαγιού και της πιο ομαλής γήρανσης του προσώπου.

Τα δύο μεγάλα «αλλά»

1. Δεν το παρακάνουμε

Έστω ότι ο συνδέεται με ορισμένα αντιγηραντικά οφέλη. Σε κάθε περίπτωση όμως, το μέτρο είναι το κλειδί για να αποκομίσουμε τα συγκεκριμένα οφέλη. Αυτό θα πει ότι έως και 2 φλιτζάνια καφέ των 200ml σε ημερήσια βάση είναι υπεραρκετά. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση καφέ απειλεί να προκαλέσει διαταραχές ύπνου και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα. 

2. Προτιμάμε σκέτο

Ακόμη, η προσθήκη κρέμας και ζάχαρης στον καφέ δεν συνιστάται εάν θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε τα αντιγηραντικά οφέλη. Διότι η ζάχαρη, παρεμποδίζει την παραγωγή κολλαγόνου και άλλων ουσιών, από τις οποίες εξαρτάται η υγιής και νεανική όψη της επιδερμίδα μας.

Τέλος, εάν προσθέτουμε γάλα στον καφέ, ο Λονγκ συνιστά να χρησιμοποιούμε πλήρες αντί για αποβουτυρωμένο, επειδή το τελευταίο έχει υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, που μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

(Με πληροφορίες από verywellhealth).

Related…

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio