Το TikTok δεν είναι η μεγαλύτερη "Made in China" κυβερνοαπειλή



23/01/2025 - 00:49

Της Catherine Thorbecke

Αν προκύψει μια σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ενδεχομένως για την Ταϊβάν, οι Αμερικανοί θα έρθουν αντιμέτωποι με μια πολύ πιο σοβαρή απειλή για την καθημερινότητά τους από την προπαγάνδα του TikTok. Στο χειρότερο σενάριο, μπορεί να μην μπορούν να βάλουν βενζίνη στα αυτοκίνητά τους ή να ανάψουν τα φώτα του σπιτιού τους. 

Οι Κινέζοι χάκερ εισχωρούν στα δίκτυα σημαντικών, κρίσιμων υποδομών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών δικτύων, των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και των δικτύων μεταφορών. Αυτές οι εισβολές στον κυβερνοχώρο αποτελούν μέρος ενός σχεδίου για το Πεκίνο, αν το θελήσει, να «καταφέρει χτυπήματα κάτω από τη ζώνη εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών για να προσπαθήσει να προκαλέσει πανικό και να κάμψει τη θέληση της Αμερικής να αντισταθεί», δήλωσε ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι σε μια σύνοδο για την κυβερνοασφάλεια τον περασμένο Απρίλιο. Με άλλα λόγια, αυτοί οι «πολεμιστές» του πληκτρολογίου προετοιμάζουν την ικανότητά τους να παραλύσουν ζωτικής σημασίας πτυχές της αμερικανικής ζωής. 

Καθώς η κυβέρνηση εξακολουθούσε να διερευνά την έκταση αυτής της εκστρατείας κυβερνοκατασκοπείας από μια ομάδα που ονομάστηκε Volt Typhoon, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τον Δεκέμβριο ότι μια άλλη οργάνωση με την ονομασία Salt Typhoon κατάφερε να παραβιάσει μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς κολοσσούς των ΗΠΑ. Ένας νομοθέτης το αποκάλεσε «μακράν το χειρότερο τηλεπικοινωνιακό χακάρισμα στην ιστορία του έθνους μας». Οι Αμερικανοί αιφνιδιάστηκαν και πάλι πρόσφατα, όταν το Υπουργείο Οικονομικών αποκάλυψε ότι ένας ξεχωριστός κρατικά υποστηριζόμενος χάκερ είχε παραβιάσει το δίκτυό του. Αναφέρθηκε ότι διείσδυσε ακόμη και στον υπολογιστή της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Το πρόσφατο μπαράζ κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο, στο οποίο το Πεκίνο έχει επίσημα αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη, αντιπροσωπεύει μια μεγάλη, ντροπιαστική αποτυχία των ΗΠΑ. Η Αμερική δεν θα βγει ποτέ κερδισμένη από έναν τεχνολογικό πόλεμο με την Κίνα, αν δεν μπορεί να προστατεύσει ακόμη και τις βασικές υποδομές της ή τις κυβερνητικές συσκευές της από τέτοιου είδους επιθέσεις. 

Παρά τους υψηλούς κινδύνους δυνητικά δραματικών συνεπειών, οι πιο ασαφείς πτυχές της κυβερνοασφάλειας δεν αποτέλεσαν ποτέ ιδιαίτερα ελκυστικό σημείο συσπείρωσης στην Ουάσινγκτον. Απτοί στόχοι όπως το TikTok, ακόμη και το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι το 2023, αποσπούν πολύ περισσότερο «οξυγόνο» και προσοχή από το κοινό. Αλλά η προστασία και η αντιμετώπιση των εξελιγμένων -και αόρατων- εκστρατειών κυβερνοκατασκοπείας του Πεκίνου θα αναδειχθεί τελικά ως η μεγαλύτερη δοκιμασία για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά στην Κίνα. 

Οι έρευνες για τις πρόσφατες επιθέσεις παραμένουν σε εξέλιξη και πιθανότατα θα μάθουμε πολλά περισσότερα τους επόμενους μήνες (καθώς θα γίνουμε επίσης μάρτυρες αρκετών κατηγοριών όσο οι Αρχές θα εντοπίζουν τα αδύναμα σημεία). Ωστόσο, ορισμένες αρχικές αναφορές υποδηλώνουν ότι οι επιθέσεις της Salt Typhoon σε δίκτυα τηλεπικοινωνιών προέκυψαν από ευπάθειες που προκλήθηκαν από παλαιωμένο εξοπλισμό. Οι νομοθέτες θα πρέπει να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα για να διασφαλίσουν ότι οι αδυναμίες που εντοπίστηκαν θα επιδιορθωθούν αμέσως.

Η κυβερνητική Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών προέτρεψε τον περασμένο μήνα τα «άτομα υψηλού κινδύνου» – όπως τα άτομα που κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις στην κυβέρνηση ή την πολιτική σκηνή ή είναι πιθανό να κατέχουν πληροφορίες που ενδιαφέρουν το Πεκίνο – να αρχίσουν να χρησιμοποιούν μόνο κρυπτογραφημένες επικοινωνίες, μεταξύ άλλων βέλτιστων πρακτικών. Οι κατευθυντήριες γραμμές προειδοποιούν ότι «θα πρέπει να υποθέτουν ότι όλες οι επικοινωνίες μεταξύ κινητών συσκευών – συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών και προσωπικών συσκευών – και υπηρεσιών διαδικτύου διατρέχουν κίνδυνο υποκλοπής ή χειραγώγησης».

Είναι επιτακτική ανάγκη οι οργανισμοί και οι κυβερνητικές υπηρεσίες να απαιτούν από τους δυνητικούς στόχους να συμμορφώνονται με τις συστάσεις – οι παραβιάσεις συχνά συμβαίνουν στους πιο αδύναμους κρίκους, οι οποίοι συχνά είναι άτομα που αγνοούν τέτοια θεωρητικά απαιτούμενα πρωτόκολλα. 

Οι ΗΠΑ υστερούν αριθμητικά σε αυτή τη μάχη. Οι υποστηριζόμενοι από το Πεκίνο χάκερ ξεπερνούν τους πράκτορες του FBI στον κυβερνοχώρο κατά «τουλάχιστον 50 προς ένα», έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ο Ρέι τους νομοθέτες, προσθέτοντας ότι η Κίνα διαθέτει «μεγαλύτερο πρόγραμμα χάκινγκ από όλα τα μεγάλα έθνη συνολικά». Η αντιμετώπιση τέτοιων απειλών θα απαιτήσει σημαντικά περισσότερες επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και τη δημιουργία ομάδων που θα επικεντρώνονται αποκλειστικά σε αυτόν τον κίνδυνο.

Θα απαιτήσει επίσης σημαντική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Οι κατασκευαστές τεχνολογίας και οι πάροχοι λογισμικού πρέπει να αναγνωρίσουν την κυβερνοασφάλεια ως κορυφαία επιχειρηματική προτεραιότητα. Η Ουάσινγκτον θα πρέπει επίσης να εμβαθύνει τις συνεργασίες με τους παρόχους κρίσιμων υποδομών για να διασφαλίσει ότι αυτοί οι συχνά υποστελεχωμένοι τομείς λαμβάνουν τις καλύτερες προφυλάξεις. Οι νομοθέτες θα πρέπει να εργαστούν πάνω σε στοχευμένες ρυθμίσεις που απαιτούν από τις εταιρείες υψηλού κινδύνου να διασφαλίζουν ισχυρά μέτρα άμυνας, αντί για απλή εθελοντική συμμόρφωση. 

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα κυρώσεις σε μια κινεζική εταιρεία, καθώς και σε ένα άτομο που φέρεται να συνδέεται με το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας και τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις. Τα μέτρα κατά της Sichuan Juxinhe Network Technology Co., μιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας, και του Γιν Κετσένγκ, ο οποίος κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην κυβερνοεπίθεση στο Υπουργείο Οικονομικών, μπλοκάρουν τη δυνατότητα συναλλαγών με τις ΗΠΑ και θέτουν εμπόδια στην κατοχή αμερικανικής ιδιοκτησίας, αλλά είναι απίθανο να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στις δραστηριότητες ή τους στόχους τους. Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα, το οποίο όμως δεν είναι αρκετό για την αντιμετώπιση του κινδύνου.

Ο Τραμπ έκανε μια προεκλογική εκστρατεία με σκληρή ρητορική απέναντι στην Κίνα, απειλώντας με νέο εμπορικό πόλεμο μέσω σημαντικών δασμών. Αλλά το ιστορικό του στην κυβερνοασφάλεια δεν ήταν πάντα αποτελεσματικό. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, κατήργησε τη θέση του επικεφαλής της κυβερνοασφάλειας της χώρας και πρότεινε μαζικές περικοπές σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες μέσω μιας προσπάθειας «κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» στην οποία συμμετείχε ο Έλον Μασκ. Η κυβερνοασφάλεια πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της τεχνολογικής πολιτικής του Τραμπ, ακόμη και αν είναι λιγότερο δημοφιλής πολιτικά από κινήσεις όπως η διάσωση του TikTok ή ο διορισμός ενός επικεφαλής για τα crypto και την Τεχνητή Νοημοσύνη. 

Η απειλή των κινεζικών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά είναι πλέον προφανές ότι δεν στοχεύουν πλέον μόνο την πνευματική ιδιοκτησία των εταιρειών ή τα δεδομένα που σχετίζονται με πολιτικές εκστρατείες. Οι χάκερ αποκάλυψαν προηγουμένως τα κίνητρά τους όταν έπεσαν σε μια λεγόμενη παγίδα «honeypot» που έστησε το FBI, κλέβοντας γρήγορα πληροφορίες που σχετίζονται με τον έλεγχο συστημάτων υποδομής, ενώ αγνόησαν οικονομικά και επιχειρηματικά δεδομένα. 

Έχει καταστεί σαφές ότι οι χάκερ του Πεκίνου προετοιμάζονται για σύγκρουση και κυβερνοπόλεμο. Οι ΗΠΑ δεν έχουν την πολυτέλεια να βρεθούν απροετοίμαστοι.

Adblock test (Why?)

Πηγή: capital


Σχετικά άρθρα

  • Unique Post

Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Διάφορες ειδήσεις

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio