Το ψήφισμα του Εθνικού Θεάτρου για τον Κώστα Γεωργουσόπουλο
09/12/2024 - 01:47
Το παρακάτω ψήφισμα εξέδωσε το Εθνικό Θέατρο για την απώλεια του Κώστα Γεωργουσόπουλου, κριτικού θεάτρου, μεταφραστή και στιχουργού που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Βασίλης Πουλαντζάς, η Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Έρση Πήττα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Μόσχος και ολόκληρη η οικογένεια του Εθνικού Θεάτρου εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους για την απώλεια μίας κορυφαίας πνευματικής προσωπικότητας της χώρας μας, τον θεατρικό κριτικό, ποιητή, μεταφραστή, δοκιμιογράφο Κώστα Γεωργουσόπουλου.
Γεννήθηκε στη Λαμία το 1937. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών αλλά και στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών με δασκάλους τον Δημήτρη Ροντήρη και τον Γιάννη Σιδέρη. Για πολλά χρόνια εργάστηκε σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης, αλλά και σε δραματικές σχολές. Από το 1990 δίδασκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Αθηνών.
Πέρα από τη σημαντική εκπαιδευτική του δραστηριότητα, ασχολήθηκε συστηματικά με τη θεατρική κριτική και τη σύνταξη επιφυλλίδων, αρχικά μέσα από τις στήλες της εφημερίδας «Το Βήμα» και εν συνεχεία στην εφημερίδα «Τα Νέα». Πίστεψε βαθύτατα στην αξία και τη δυναμική των νέων Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων βοηθώντας αποφασιστικά στην τελική επιτυχία και καταξίωση του νεοελληνικού έργου. Εκεί που οι περισσότεροι διέβλεπαν μία άνυδρη έρημο, Εκείνος αντίθετα θεωρούσε πως ήταν ευφορότατη πεδιάδα.
Εξίσου σημαντικό υπήρξε το μεταφραστικό και το συγγραφικό του έργο. Υπό το ψευδώνυμο Κ.Χ. Μύρης μετέφρασε έργα των τριών μεγάλων τραγικών και του Αριστοφάνη. Επίσης, εξέδωσε την ποιητική συλλογή «Αμήχανον τέχνημα» (1971) και τα διηγήματα «Η Καμπάνα – Όδαξ» (1985).
Υπηρέτησε το θέατρο αναλαμβάνοντας θέσεις ευθύνης: πρόεδρος της Επιτροπής Θεάτρου του Υπουργείου Πολιτισμού για είκοσι χρόνια˙ πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο˙ ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Έρευνας και Πρακτικών Εφαρμογών Αρχαίου Ελληνικού Δράματος «Δεσμοί» και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του.
Εξαιρετική, επίσης, υπήρξε και η μακρά συνεργασία του σαν στιχουργός με τον Γιάννη Μαρκόπουλο χαρίζοντάς μας μερικές από τις εντελέστερες μουσικές συνθέσεις των προηγούμενων ετών.
Το όνομα του συνδέθηκε στενά με το Εθνικό Θέατρο. Διατέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου (1980, 1981-1983, 1990), Διευθυντής της Δραματικής Σχολής (2013-2015), ενώ πολλές από τις μεταφράσεις αρχαίας τραγωδίας παρουσιάστηκαν σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου (Σοφοκλής, Ηλέκτρα (1972)/Αισχύλος, Ικέτιδες (1977)/ Σοφοκλής, Αντιγόνη Ευριπίδης, Βάκχαι (2005)/ (1984)/ Σοφοκλής, Οιδίπους επί Κολωνώ(2002)/Αισχύλος, Ορέστεια(2005, 2019).
Το 2006 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για το σύνολο του έργου του έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών (2000) και το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (2008).
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος με το πολυποίκιλο και πολυσχιδές θεατρικό, μεταφραστικό και διδακτικό του έργο καταλείπει μια πολύτιμη παρακαταθήκη στο νεοελληνικό θέατρο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει τα ακόλουθα:
- Την κατάθεση στεφάνου
- Την έκφραση συλλυπητηρίων στους οικείους της
- Τη δημοσίευση του παρόντος ψηφίσματος και τη δημοσίευση Δελτίου Τύπου
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ…
Πηγή: huffingtonpost
Σχετικά άρθρα
- Το ψήφισμα του Εθνικού Θεάτρου για τον Κώστα Γεωργουσόπουλο (1.000)
- Ψήφισμα στην Γ.Σ. του ΟΗΕ για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής επί Παλαιστινιακών Εδαφών (0.559)
- Πέθανε ο κριτικός θεάτρου, μεταφραστής και στιχουργός, Κώστας Γεωργουσόπουλος (0.321)
- Ιστορικό ψήφισμα ΟΗΕ: Απαίτηση τερματισμού της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη εντός 12 μηνών (0.240)
- «Βάκχες»: Νέες φωτογραφίες από την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου λίγο πριν την Επίδαυρο (0.122)
Δημοσίευση από AutoPolis, Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα