Το φάρμακο που παίρνουμε όλοι, κι όμως αποδεικνύεται απλά και μόνο σπατάλη χρημάτων



25/07/2024 - 08:23

Έχουμε ήδη αναφέρει στη HuffPost UK ότι ορισμένοι ειδικοί σε θέματα εντέρου συμβουλεύουν να μην γίνεται υδροθεραπεία παχέος εντέρου για μη ιατρικούς λόγους.

Αλλά ενώ έκανα σκρολ στο TikTok χθες, έπεσα πάνω σε ένα βίντεο που με συγκλόνισε – ο γιατρός Ahmed (στην εφαρμογή  @dra_) εξήγησε «τρεις από τις μεγαλύτερες απάτες υγείας».

Το νούμερο δύο (οι σταγόνες βιταμινών IV, οι οποίες, όπως λέει, είναι πιθανώς πιο χρήσιμες για την περιεκτικότητά τους σε νερό από τις βιταμίνες τους και μπορεί να είναι επικίνδυνες) ούτως ή άλλως ήταν εκτός προϋπολογισμού μου. Δεν είχα καν ακούσει για το τρίτο προϊόν.

Και ποιο ήταν το πρώτο; για το βήχα.

Ορίστε;

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι βελτιώνουν ή μας βοηθούν να ξεφορτωθούμε το βήχα», εξήγησε ο γιατρός σε ένα βίντεο. 

«Στην πραγματικότητα, το καλύτερο πράγμα για το βήχα είναι απλά μέλι και λεμόνι και λίγο ζεστό νερό», είπε. 

Φυσικά, έκανα μια εκτεταμένη έρευνα μετά από αυτό και εύκολα βρήκα πολλές έρευνες που αποδεικνύουν ότι έχει δίκιο.

Μιλώντας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Southampton NHS, ο δρ Ολιβερ Μπέβινγκτον, ανώτερος γραμματέας παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων του Σαουθάμπτον, είπε: «Η ουσία είναι ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι τα φάρμακα για τον βήχα λειτουργούν, καθώς έχει γίνει πολύ λίγη έρευνα σχετικά με τη χρήση τους και, ενδεχομένως, θα μπορούσαν να κάνουν στα παιδιά περισσότερο κακό παρά καλό».

Μια μελέτη του 2002 του British Medical Journal (BMJ) διαπίστωσε ότι «τα φάρμακα για τον βήχα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή για οξύ βήχα δεν μπορούν να συνιστώνται επειδή δεν υπάρχουν καλά στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους».

Και τώρα τι; Θα πρέπει να απαλλαχθούμε απ′ αυτό; 

Μικρό κοριτσάκι λαμβάνει μια κουταλιά σιροπιού για το βήχαΜικρό κοριτσάκι λαμβάνει μια κουταλιά σιροπιού για το βήχα

Ο δρ. Μπέβινγκτον φαίνεται να το πιστεύει αυτό – κι αν θεραπεύουμε παιδιά, οπωσδήποτε. 

«Πολλά φάρμακα για τον βήχα και το κρυολόγημα περιέχουν ενεργά συστατικά όπως ρινικά αποσυμφορητικά, αντιισταμινικά και ”κατασταλτικά του βήχα” που μπορεί, σε μεγάλες δόσεις, να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις ή να είναι τοξικά εάν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες – ιδιαίτερα για τα παιδιά κάτω των 6 ετών που είναι πολύ πιο ευάλωτα», είπε στο NHS.

Πρόσθεσε ότι ορισμένα φάρμακα περιέχουν παρακεταμόλη, που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε κατά λάθος να δώσουμε υπερβολική δόση του φαρμάκου στο παιδί μας.

Οσον αφορά τους ενήλικες, το CNN λέει ότι μπορεί να υπάρχει κάτι που πρέπει να ειπωθεί για το γεγονός ότι ορισμένα φάρμακα για τον βήχα μας προκαλούν υπνηλία – αν και ούτως ή άλλως είμαστε κουρασμένοι όταν είμαστε άρρωστοι.

Όμως, ενώ όλα αυτά μπορεί να ακούγονται λίγο ακραία, δεν υπάρχει «ετυμηγορία» για την αποτελεσματικότητα ή όχι του αγαπημένου μας φαρμάκου για τον βήχα.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτές οι μελέτες δεν λένε ότι τα φάρμακα για τον βήχα δεν λειτουργούν. Αντίθετα, απλώς δεν υπάρχει κάποια απόδειξη ότι το κάνουν. Είναι πάντα πιθανό περαιτέρω μελέτες να δείξουν ότι βοηθούν», γράφει το WebMD.

Επομένως, ας παραμείνουμε στο σιρόπι μας αν μας αρέσει – απλώς μην το παρακάνουμε. Να είμαστε προσεκτικοί όταν το χορηγούμε στα παιδιά και αν θέλουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα, ας επιμείνουμε σε ζεστό νερό, λεμόνι και μέλι.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ…

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio