Το σπαθί του φαραώ: Τι γράφει πάνω του αιγυπτιακό σπαθί 3.200 ετών
16/09/2024 - 20:36
Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο ανακάλυψαν τα 3.200 ετών απομεινάρια ενός αρχαίου στρατώνα που περιείχε πλήθος πολύτιμων αρχαιολογικών ευρημάτων- μεταξύ των οποίων και ένα σπαθί με ιερογλυφικά, περιλαμβανομένης μιας αναφοράς στο όνομα του φαραώ Ραμσή του Β’.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, το κτίσμα περιλαμβάνει μια σειρά από αποθήκες που χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση σιτηρών και φούρνους. Επίσης, βρέθηκαν τα απομεινάρια αγγείων που περιείχαν τα οστά ζώων και ψαριών. Στον αρχαιολογικό χώρο βρέθηκαν και απομεινάρια αγελάδων, όπως είπε στο Live Science ο Αχμέντ ελ Χαραντλί, αρχαιολόγος του αιγυπτιακού υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.
Οι αγελάδες είχαν ιδιαίτερη σημασία στην αρχαία Αίγυπτο, καθώς θεωρούνταν σύμβολα δύναμης, ευημερίας και αφθονίας. Ωστόσο επί της προκειμένης μάλλον…φαγώθηκαν, καθώς τα οστά τους βρέθηκαν σε σιλό κοντά σε έναν φούρνο.
3,200-year-old ancient Egyptian barracks contains sword inscribed with 'Ramesses II' https://t.co/8MDeX0KJVz
— Live Science (@LiveScience) September 16, 2024
Πέραν αυτών, οι αρχαιολόγοι βρήκαν τα απομεινάρια όπλων, μεταξύ των οποίων και ένα χάλκινο σπαθί που έφερε το όνομα του φαραώ Ραμσή του Β‘, ο οποίος θεωρείται πως κυβέρνησε από το 1279 ως το 1213 πΧ. Το σπαθί βρέθηκε σε ένα μικρό δωμάτιο του στρατώνα, κοντά σε μια περιοχή που θα ήταν ευάλωτη σε επίθεση από τον εχθρό- κάτι το οποίο υποδεικνύει ότι προοριζόταν για χρήση στη μάχη και δεν ήταν διακοσμητικό. Επίσης βρέθηκαν δύο χαραγμένοι όγκοι ασβεστόλιθου- ο ένας με ιερογλυφικά που αναφέρονται στον Ραμσή τον Β’ και ο άλλος με αναφορά σε έναν αξιωματούχο ονόματι «Μπέι».
Ο στρατώνας ήταν σε έναν δρόμο στρατιωτικής χρήσης στο βορειοδυτικό Δέλτα του Νείλου. Οι δυνάμεις που στάθμευαν εκεί πιθανότατα προορίζονταν να αντιμετωπίζουν εχθρούς που εισέρχονταν στο Δέλτα του Νείλου από τη δυτική έρημο ή από τη Μεσόγειο.
«Είναι μια σημαντική ανακάλυψη για την κατανόηση της στρατηγικής και ειδικότερα της επιμελητείας του αιγυπτιακού στρατού επί του Ραμσή του Β‘» είπε στο Live Science ο Πίτερ Μπραντ, καθηγητής ιστορίας και διευθυντής του Karnak Great Hypostyle Hall Project στο Πανεπιστήμιο του Μέμφις του Τενεσί. Άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις που χτίστηκαν επί του Ραμσή του Β’ (πχ φρούρια) έχουν ανακαλυφθεί στη βορειοδυτική Αίγυπτο, μα δεν έχουν διατηρηθεί το ίδιο καλά, σύμφωνα με τον Μπραντ, που δεν συμμετείχε στην εν λόγω ανασκαφή.
«Τα όπλα υποδεικνύουν ότι το μέρος ήταν καλά εφοδιασμένο με οπλισμό και ενδεχομένως να ήταν δυνατή και η παραγωγή κάποιων όπλων επί τόπου» πρόσθεσε ο Μπραντ. Το χάλκινο σπαθί πιθανώς δόθηκε σε κάποιον υψηλόβαθμο αξιωματούχο ως ανταμοιβή, εκτίμησε ο ίδιος, σημειώνοντας πως το όνομα του φαραώ πάνω του ενίσχυε το γόητρο του ιδιοκτήτη του ενώ παράλληλα επιδείκνυε τον πλούτο και την ισχύ του φαραώ.
Πηγή: huffingtonpost
Σχετικά άρθρα
- Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν φαραωνικό οχυρό ηλικίας 3.000 ετών (1.000)
- Πώς έφτιαξαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι την πρώτη Πυραμίδα - Επιστήμονες έχουν νέα θεωρία (0.176)
- Κάιρο: Με τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός στη Γάζα (0.130)
- Η Συνάντηση Αλ Σίσι με Ερντογάν και τα μηνύματα που έστειλε ο Νετανιάχου (0.130)
- Η διαρκής κρίση στη Λιβύη και ο ρόλος των περιφερειακών δυνάμεων (0.130)
Δημοσίευση από AutoPolis, Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα