Το μοναδικό σημαντικό πράγμα που ξεχνάμε σίγουρα να κάνουμε όταν επιστρέφουμε από διακοπές



19/08/2024 - 11:24

Από το τακτικό πλύσιμο των χεριών και τη σχολαστική απολύμανση, μέχρι τις μάσκες προστασίας, υπάρχουν πολλοί τρόποι να ξεφύγουμε από τις ασθένειες και να απολαύσουμε εκδρομές γεμάτες ασφάλεια.Από το τακτικό πλύσιμο των χεριών και τη σχολαστική απολύμανση, μέχρι τις μάσκες προστασίας, υπάρχουν πολλοί τρόποι να ξεφύγουμε από τις ασθένειες και να απολαύσουμε εκδρομές γεμάτες ασφάλεια.

Τα τελευταία χρόνια, μετά το σαρωτικό πέρασμα του Covid-19 από τη ζωή μας, η σημασία που δίνουμε στις καλές πρακτικές υγιεινής στα ταξίδια έχει αυξηθεί. Από το τακτικό πλύσιμο των χεριών και τη σχολαστική απολύμανση, μέχρι τις μάσκες προστασίας, υπάρχουν πολλοί τρόποι να ξεφύγουμε από τις ασθένειες και να απολαύσουμε εκδρομές γεμάτες ασφάλεια.

Ωστόσο, η σχολαστικότητα θα πρέπει να μας συντροφεύει και κατά την επιστροφή μας από τις διακοπές. Κι όμως, υπάρχει ένα σπουδαίο βήμα που αφορά την υγιεινή μας και οι περισσότεροι το παρακάμπτουμε εντελώς: Το να καθαρίσουμε τις βαλίτσες μας

«Υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων σε αυτόν τον κόσμο: Αυτοί που ξεπακετάρουν αμέσως μόλις επιστρέψουν από ένα ταξίδι και αυτοί που αφήνουν τις βαλίτσες τους κλειστές στην είσοδο για ολόκληρες εβδομάδες», παρατηρεί στην HuffPost ο Τζέιμι Άνταμς, ειδικός στα ταξίδια και εμπνευστής του Jamie’s Journey. «Αλλά πόσοι αφιερώνουμε χρόνο για να καθαρίσουμε τις αποσκευές μας όταν επιστρέψουμε;», αναρωτιέται ο ίδιος.

Οι ειδικοί συνιστούν όσοι δεν καθαρίζουμε προσεκτικά τη μας μεταξύ των ταξιδιών, να ξεκινήσουμε να το κάνουμε αμέσως.

«Οι αποσκευές μας μαζεύουν πολύ περισσότερη βρωμιά και μικρόβια από ό,τι φανταζόμαστε. Τόσο από τους διαδρόμους μεταφοράς στο αεροδρόμιο, όσο και από τα δωμάτια του ξενοδοχείου», προειδοποιεί η Κόρτνι Λάντρι, υπεύθυνη της Norwex. «Με άλλα λόγια, ιδίως το εξωτερικό της βαλίτσας μας φιλοξενεί εκατομμύρια βακτήρια, όπως επίσης σκόνη και βρωμιά», προσθέτει η Λάντρι.

Η απολύμανση των αποσκευών μας όταν επιστρέφουμε στο σπίτι δεν έχει να κάνει μόνο με το να κρατήσουμε μακριά τη βρωμιά, αλλά και με το να προστατεύσουμε την υγεία μας, σκοτώνοντας τα βακτήρια και άλλους επιβλαβείς παθογόνους μικροοργανισμούς.

Σύμφωνα με τον μικροβιολόγο Τζέισον Τέτρο, μια βαλίτσα μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει όχημα για την εξάπλωση μολύνσεων παντός είδους. Άλλωστε, οι αποσκευές μας, εφόσον αγγίζουμε όλα τα χερούλια με τα χέρια, φέρουν ακριβώς όσα μικρόβια και οι παλάμες μας και μάλιστα, πολλαπλασιασμένα. Δεν είναι στα αλήθεια τρομακτικό;

Προσοχή: Δεν ξεχνάμε φυσικά και το εσωτερικό της βαλίτσας

Τα παπούτσια και τα ρούχα που φοράμε στις κουβαλάνε και αυτά τα δικά τους μικρόβια και ενδεχομένως διάφορα ζωύφια που απειλούν να τρυπώσουν μέσα στη βαλίτσα. Οπότε, μετά από ένα ταξίδι, φροντίζουμε να  βάλουμε στο πρόγραμμα και τον καθαρισμό του εσωτερικού των αποσκευών μας.

Ο καθαρισμός της βαλίτσας μας εσωτερικά και εξωτερικά, συν τοις άλλοις, θα διατηρήσει τις αποσκευές μας «φρέσκες» και μυρωδάτες και θα συμβάλει στην παράταση της διάρκειας ζωής τους. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά μιας ποιοτικής και πρακτικής βαλίτσας, ιδίως τη σήμερον ημέρα, αποτελεί πραγματική επένδυση.

Πώς θα καθαρίσουμε τη βαλίτσα μας εξωτερικά

Οι κατασκευαστές αποσκευών προσφέρουν συνήθως σαφείς και αναλυτικές οδηγίες καθαρισμού για τα προϊόντα τους, τις οποίες πρέπει φυσικά να συμβουλευόμαστε. Αλλά αν δεν διαθέτουμε τις οδηγίες για τη δική μας βαλίτσα δεν πειράζει, οι ειδικοί μοιράζονται στη HuffPost τις δικές τους πρακτικές.

«Ο καλύτερος τρόπος να καθαρίσουμε τα εξωτερικά μέρη των αποσκευών μας είναι με λίγο σαπουνόνερο ή με ένα καθαριστικό πολλαπλών χρήσεων και μια βούρτσα για τρίψιμο», προτεί ο Άνταμς.

«Τρίβουμε απαλά όλο το εξωτερικό της βαλίτσας με το σαπουνόνερο και δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στη λαβή και τους τροχούς. Η λαβή είναι το βασικό σημείο, που συνήθως φιλοξενεί τα περισσότερα βακτήρια. Εκτός από το τρίψιμο της λαβής και των τροχών με σαπουνόνερο, συνιστώ να περάσουμε αυτές τις περιοχές και με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι. Το ίδιο ισχύει και για το φερμουάρ και οποιαδήποτε άλλα σημεία θέλουμε να περιποιηθούμε. Για τον καθαρισμό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μπανιέρα.  Έτσι θα κρατήσουμε καθαρά όλα τα υπόλοιπα σημεία του σπιτιού. Επίσης θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αφήσαμε το σαπουνόνερο ή το καθαριστικό πολλαπλών χρήσεων στη βαλίτσα μας για τουλάχιστον τρία λεπτά. Το σαπούνι και νερό λειτουργούν τόσο για αποσκευές με σκληρό όσο και για τις βαλίτσες με μαλακό περίβλημα. Στο τέλος της διαδικασίας, αφήνουμε τη βαλίτσα μας έξω στο μπαλκόνι για γρήγορο στέγνωμα και στη συνέχεια, την αποθηκεύουμε μέσα σε μια μεγάλη σακούλα σκουπιδιών, σε μια καθαρή ντουλάπα, μέχρι την επόμενή μας περιπέτεια», εξηγεί αναλυτικά ο ειδικός.

Πώς θα καθαρίσουμε το εσωτερικό

Ο καλύτερος τρόπος να καθαρίσουμε το εσωτερικό μιας βαλίτσας είναι να χρησιμοποιήσουμε πρώτα μια ηλεκτρική σκούπα χειρός, για να απαλλαγούμε από τη βρωμιά, τη σκόνη ή την άμμο, που μπορεί να βρίσκονται στον πάτο της βαλίτσας.

Στη συνέχεια, τρίβουμε το εσωτερικό με ένα υγρό πανί από μικροΐνες, με νερό και σαπούνι. Όπως κάνουμε και με το εξωτερικό της βαλίτσας, χρησιμοποιούμε για το ύφασμα απολυμαντικό μαντηλάκι, ενώ μπορούμε να ψεκάσουμε με οινόπνευμα όλες τις εσωτερικές επιφάνειες. 

Για να φύγουν από τη βαλίτσα μας τυχόν οσμές, ψεκάζουμε με ξύδι και νερό και έπειτα, σκουπίζουμε με μια στεγνή πετσέτα. Τέλος, αφήνουμε τη βαλίτσα ανοιχτή σε έναν καθαρό κατά προτίμηση εξωτερικό χώρο, ώστε να στεγνώσει εντελώς. Έτσι θα αποτρέψουμε τη συσσώρευση υγρασίας και μούχλας.

Related…

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio