Το δύσκολο στοίχημα της διετίας: Πώς θα απορροφηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια 20 δισ. ευρώ



20/08/2024 - 15:10

Του Τάσου Δασόπουλου 

Η απορρόφηση κοινοτικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 20 δισ. για τη διετία 2024-1025 είναι το πιο δύσκολο και περίπλοκο στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει η Ελλάδα εντός του νέου δημοσιονομικού πλαισίου για να εξασφαλίσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. 

Η Ελλάδα έχει αποδείξει από το 2021 ότι έχει τη δυνατότητα να πετυχαίνει δύσκολους δημοσιονομικούς στόχους και -πλέον- να συγκρατεί τις δαπάνες. Σε καθαρό δημοσιονομικό επίπεδο, η Ελλάδα έναντι ενδιάμεσου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ. Φέτος, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία του προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να ξεπεράσει τον στόχο του 2,1% του ΑΕΠ. 

Το πραγματικά δύσκολο εγχείρημα είναι να μπορέσει ο διοικητικός μηχανισμός του ΥΠΕΘΟ και των συναρμόδιων Υπουργείων που διαχειρίζονται κοινοτικά κονδύλια να απορροφήσει και στη συνέχεια να αξιοποιήσει κοινοτικά κονδύλια περίπου 20 δισ. ευρώ από τα οποία 10 δισ. ευρώ φέτος και άλλα 10 δισ. ευρώ για το 2025. Τα χρήματα αυτά , εκτός από το μακροπρόθεσμο κεφάλαιο επενδύσεων για την οικονομία, θα συντηρήσουν και τον ρυθμό ανάπτυξης πάνω από αυτό του μέσου όρου της ΕΕ, ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να συγκλίνει με την ΕΕ σε επίπεδο εισοδημάτων.

Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στις τρεις πρώτες χώρες της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις εκταμιεύσεις πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μαζί με τη δόση των 3,3 δισ. ευρώ που έχει αιτηθεί η Ελλάδα σε δύο δόσεις (τον Απρίλιο τα δάνεια ύψους 2,3 δισ. και τον Ιούλιο για το 1 δισ. ευρώ των επιχορηγήσεων) θα έχει λάβει συνολικά το 50% των 36 δισ. που έχει εξασφαλίσει, δηλαδή 18,2 δισ. ευρώ. 

Οι δυσκολίες 

Το δύσκολο είναι τα χρήματα αυτά να γίνουν δαπάνες εκπληρώνοντας τον στόχο τους, δηλαδή ολοκληρώνοντας επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Μέχρι στιγμής, με τα στοιχεία από το Υπουργείο, τα χρήματα που έχουν γίνει δαπάνες είναι περίπου 7, 3 δισ. ευρώ

Στο δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουμε ποσοστό εκταμιεύσεων συμβασιοποιημένων δανείων στο 35% με συνολικό προϋπολογισμό δανείων 12 δισ. ευρώ εκ των οποίων από το Ταμείο καλύπτονται τα 5,17 δισ. ευρώ. Συνεπώς από τα 5,17 δισ. ευρώ των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν δοθεί ως δαπάνη δάνεια περίπου 1,8 δισ. ευρώ και συνολικά (μαζί με τον κλασικό τραπεζικό δανεισμό που φτάνει το 35% του προϋπολογισμού της κάθε επένδυσης) συνολικά έχουν ξεκινήσει ιδιωτικές επενδύσεις περίπου 4,2 δισ. ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά τις επιχορηγήσεις, τα χρήματα που έχουν γίνει δαπάνες είναι περίπου 5.5 δισ. ευρώ. Συνεπώς, τα συνολικά 15 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εκταμιευτεί προς την Ελλάδα έχουν γίνει δαπάνες 7,3 δισ., δηλαδή περίπου τα μισά. Φέτος και το 2025 θα είναι τα πιο κρίσιμα σε ό,τι αφορά την πορεία του ελληνικού προγράμματος Ελλάδα 2.0, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΤΑΑ το οποίο ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2026. Στα δύο χρόνια που απομένουν θα πρέπει να υλοποιηθεί περίπου το 70% του ελληνικού προγράμματος, με εκατοντάδες διαγωνισμούς να τρέχουν και έργα μεγάλων υποδομών τα οποία για την Ελλάδα έχουν σε πάγια βάση μεγάλες καθυστερήσεις. Την ίδια ώρα, όμως, η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και για τις δύο χρονιές θα κρίνει τους στόχους για ανάπτυξη 2,5% για φέτος και 2,6% για το 2025 που βασίζονται σε διψήφια αύξηση επενδύσεων. 

Adblock test (Why?)

Πηγή: capital


Σχετικά άρθρα

  • Unique Post

Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Διάφορες ειδήσεις

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio