Τι θα πάθουμε αν δεν πέφτουμε την ίδια ώρα για ύπνο κάθε βράδυ
04/12/2024 - 16:54
Ίσως γνωρίζουμε ήδη ότι ο καλός ύπνος συνδέεται με την καλή υγεία.
Το να κοιμόμαστε οκτώ (ή εννέα) ώρες, ειδικά στη μέση ηλικία, έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο άνοιας, ενώ φαίνεται να είναι υπέροχο και για την καρδιά μας.
Ωστόσο, μια νέα μελέτη δείχνει ότι η ώρα που θα πέσουμε για ύπνο μπορεί να έχει σχεδόν τόση σημασία με το πόση ώρα κοπιάζουμε – για να συμβεί αυτό.
Δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology and Community Health στην οποία οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και όταν τα άτομα με ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου κοιμόντουσαν όσες ώρες χρειάζονταν, είχαν περισσότερες πιθανότητες από τα άτομα με καθορισμένο πρόγραμμα ύπνου να υποφέρουν από διάφορες ιατρικές παθήσεις.
Ωστόσο, ο περισσότερος ύπνος έδειξε να ωφελεί εκείνους με, όχι σε μεγάλο βαθμό, ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου.
Πώς επηρεάζει την υγεία μας ένα χαοτικό πρόγραμμα ύπνου
Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 72.269 άτομα ηλικίας 40 έως 79 ετών στη μελέτη της, μεγάλης κλίμακας, βάσης βιοιατρικών δεδομένων UK Biobank.
Οι συμμετέχοντες φορούσαν «ιχνηλάτες δραστηριότητας» που κατέγραφαν τη διάρκεια του ύπνου τους και τις ώρες που ξεκινούσε και ολοκληρωνόταν.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμόντουσαν ή δεν ξυπνούσαν την ίδια περίπου ώρα κάθε μέρα διέτρεχαν 26% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και καρδιακής ανεπάρκειας – ακόμα κι αν κοιμόντουσαν αρκετά.
Όσοι είχαν ένα μέτρια ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου διέτρεχαν 8% υψηλότερο κίνδυνο…
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jean-Philippe Chaput, είπε στον Guardian ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τηρούμε τις ώρες αφύπνισης και ύπνου, με αποκλίσεις 30 λεπτών, συμπεριλαμβανομένων των ημερών του Σαββατοκύριακου.
Θα μπορούσαμε να είχαμε απόκλιση και μιας ώρας, αλλά καλύτερα τα 30 λεπτά, κι ακόμα καλύτερα να είναι η ίδια ώρα κάθε μέρα», προσέθεσε.
Το να ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα, δε, φαίνεται πιο σημαντικό από το να κοιμόμαστε την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ίδιο.
«Αν χρειάζεται να καλύψουμε τον ύπνο που χάσαμε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας τα Σαββατοκύριακα, τότε το να πηγαίνουμε για ύπνο νωρίτερα είναι καλύτερο από το να ξαπλώνουμε χωρίς να κοιμόμαστε – θα πρέπει ακόμα να προσπαθούμε να ξυπνάμε την ίδια ώρα, ακόμη και τα Σάββατα και τις Κυριακές».
Πότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε
Ο ίδιος ερευνητής επισημαίνει τι η απομάκρυνση από το πρόγραμμά μας για περισσότερο από μία ώρα έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παθήσεων υγείας.
Η Mayo Clinic συνιστά τα ακόλουθα βήματα για να ορίσετε ένα καλό πρόγραμμα ύπνου:
Διατηρούμε ένα πρόγραμμα ύπνου
Δίνουμε προσοχή στο τι τρώμε και πίνουμε
Δημιουργούμε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον
Περιορίζουμε τους ημερήσιους υπνάκους
Συμπεριλαμβάνουμε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά μας
Διαχειριζόμαστε το άγχος όσο το δυνατόν περισσότερο
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ…
Πηγή: huffingtonpost
Σχετικά άρθρα
- Ολυμπιακοί Αγώνες: Το πρόγραμμα της Τρίτης για εθνικές ομάδες και τους αθλητές της Ελλάδας (0.846)
- Σπίτια στην τιμή του 1 δολαρίου - Προσφορά ή μήπως όχι; (0.846)
- Είναι ο κακός ύπνος πρώιμο σύμπτωμα άνοιας; (0.154)
- Ένα απίθανο κόλπο που συστήνει γιατρός για να κοιμηθούμε μέσα σε λίγα λεπτά (0.154)
- Πόσο ακριβώς πρέπει να περιμένουμε για το κρεβάτι μετά το δείπνο ώστε να μην έχουμε καμία καούρα (0.154)
Δημοσίευση από AutoPolis, Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα