Τι είναι η μεταμόσχευση ήπατος μειωμένου μεγέθους που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα



01/11/2024 - 08:24

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Η μεταμόσχευση ήπατος μειωμένου μεγέθους (reduced-size liver transplantation) είναι μια ειδική χειρουργική τεχνική που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις μεταμόσχευσης ήπατος, κυρίως όταν δεν υπάρχει συμβατό ολόκληρο μόσχευμα για τον ασθενή ή όταν ο λήπτης είναι παιδί. Σε αυτήν τη διαδικασία, χρησιμοποιείται ένα τμήμα του ήπατος από έναν ενήλικα δότη αντί για ολόκληρο το όργανο.

Μια τέτοια επέμβαση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την Τετάρτη στο νοσοκομείο Λαϊκό από την ομάδα του καθηγητή Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων κ. Γιώργου Σωτηρόπουλου και λήπτης ήταν ένας 22χρονος ασθενής από τη Θεσσαλία που έπασχε από ένα σπάνιο μεταβολικό νόσημα.

Λόγω των ιδιαίτερων σωματομετρικών δεδομένων του ο συγκεκριμένος ασθενής είχε εκτιμηθεί για μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Λαϊκού Νοσοκομείου, με υποψήφια δότρια τη μητέρα του, η οποία όμως δεν κρίθηκε κατάλληλη στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας.

Η τεχνική

Η μεταμόσχευση ήπατος μειωμένου μεγέθους αποτελεί μία σημαντική πρόοδο στον τομέα της μεταμοσχευτικής ιατρικής, ιδιαίτερα για μικρούς σε ηλικία ασθενείς, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες εύρεσης ενός κατάλληλου μοσχεύματος και μειώνει τους χρόνους αναμονής.

Το ήπαρ από τον δότη προετοιμάζεται έτσι ώστε να αφαιρεθεί ένα τμήμα του (συνήθως το 60-70%) και να παραμείνει μόνο το τμήμα που είναι κατάλληλο σε μέγεθος για τον λήπτη, ειδικά αν αυτός είναι παιδί. Η τεχνική αυτή είναι εφικτή χάρη στις ικανότητες του ήπατος να αναγεννάται, επιτρέποντας και στο δότη και στον λήπτη να αναπτύξουν κανονική ηπατική λειτουργία μετά την επέμβαση.

Τα πλεονεκτήματά της είναι πως αυξάνει τον αριθμό των διαθέσιμων μοσχευμάτων, ειδικά για παιδιατρικούς ασθενείς και επιτρέπει τη χρήση του ίδιου ήπατος για δύο λήπτες (π.χ., ένα τμήμα σε παιδί και το υπόλοιπο σε ενήλικα), όμως η χειρουργική διαδικασία είναι τεχνικά πιο απαιτητική και χρονοβόρα, ενώ ο κίνδυνος επιπλοκών μπορεί να  είναι υψηλότερος λόγω των απαιτήσεων για ακριβή προσαρμογή και λειτουργικότητα του μοσχεύματος.

Η πραγματοποίηση αυτής της μεταμόσχευσης συμπίπτει χρονικά με την «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων», την 1η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, το 2024 είναι το 4ο κατά σειρά έτος, όπου η ανοδική πορεία της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων συνεχίζεται απρόσκοπτα. Ήδη, φέτος, 88 αποβιώσαντες δότες οργάνων έδωσαν ζωή σε πάνω από 190 μεταμοσχευμένους πλέον ασθενείς, ενώ 98 ζώντες δότες έχουν προσφέρει μόσχευμα σε ισάριθμους λήπτες του οικογενειακού ή φιλικού τους περιβάλλοντος. Το 2023 έκλεισε με 87 αποβιώσαντες δότες οργάνων και 103 ζώντες, αριθμούς που ήδη η δραστηριότητα του 2024 πλησιάζει και ξεπερνάει.

Πηγή: TheTOC.GR

Adblock test (Why?)

Πηγή: capital


Σχετικά άρθρα

  • Unique Post

Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Διάφορες ειδήσεις

Σχολιάστε το άρθρο

*


Τελευταία άρθρα

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio