Τα κρυπτονομίσματα επιστρέφουν – Πώς θα αποφύγουμε την καταστροφή



19/11/2024 - 06:46

Της συντακτικής ομάδας του Bloomberg Opinion

Όλα δείχνουν πως το πάρτι των κρυπτονομισμάτων ξαναρχίζει. Το Bitcoin ανεβαίνει κατακόρυφα και οι «μεγάλοι παίκτες» γιορτάζουν εν μέσω προσδοκιών ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα καταστήσει τις ΗΠΑ «την παγκόσμια πρωτεύουσα των crypto», όπως ο ίδιος έχει δηλώσει. 

Ωστόσο, για να μην αποτύχει το πείραμα, οι ρυθμιστικές αρχές οφείλουν να λάβουν ορισμένα προστατευτικά μέτρα.

Στην τρέχουσα μορφή τους, τα κρυπτονομίσματα παρουσιάζουν μια δυναμική που μπορεί να ωφελήσει έμμεσα την κοινωνία. Τα περισσότερα εγχειρήματα, όπως το World Liberty Financial που προωθεί ο Τραμπ, έχουν ελάχιστη σχέση με τη δυνατότητα της τεχνολογίας να βελτιώσει, για παράδειγμα, τις διακρατικές πληρωμές ή τους διακανονισμούς των συναλλαγών. Τα δημοφιλέστερα ψηφιακά νομίσματα είναι κατά κύριο λόγο καθαρά κερδοσκοπικά εργαλεία, χωρίς άμεση σύνδεση με τις πραγματικές χρηματικές ροές από τις οποίες τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία αντλούν την αξία τους. Διαπραγματεύονται σε πλατφόρμες από τις οποίες δε λείπουν οι απατεώνες, η χειραγώγηση και οι συγκρούσεις συμφερόντων, ενδυναμώνοντας τελικά τον ρόλο των μεσαζόντων που υποτίθεται ότι τα κρυπτονομίσματα θα εξάλειφαν.

Υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) προσπάθησε να υποβαθμίσει έως και εξαλείψει τα κρυπτονομίσματα, αντί να εισαγάγει κανόνες που να τα εντάσσουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (όπως προσπαθεί να κάνει, για παράδειγμα, η Ευρώπη). Ο πρόεδρος της SEC, Γκάρι Γκένσλερ, μήνυσε δύο από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες συναλλαγών παγκοσμίως, την Binance Holdings και την Coinbase Global για διάφορες νομοθετικές παραβιάσεις — μια προσπάθεια που, αν πετύχαινε, θα μπορούσε να τις αναγκάσει να εγκαταλείψουν τη χώρα ή ακόμη και να κλείσουν.

Η κατάσταση πλέον είναι διαφορετική. Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να απομακρύνει τον Γκένσλερ και να δημιουργήσει ένα «στρατηγικό εθνικό απόθεμα» Bitcoin προς τέρψη των υποστηρικτών των κρυπτονομισμάτων, οι οποίοι συνεισέφεραν πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια στην προεκλογική του εκστρατεία, καθώς και δεκάδες επιτυχημένες υποψηφιότητες για το Κογκρέσο. Το νομοθετικό πλαίσιο που προωθείται με τις ευλογίες της βιομηχανίας, σε συνδυασμό με τους επικείμενους διορισμούς εκλεκτών του Τραμπ στους αρμόδιους ρυθμιστικούς φορείς, θα διευκολύνουν την «έκδοση» κρυπτονομισμάτων και τη διαπραγμάτευση τους με ελάχιστη εποπτεία. Χαρακτηριστικό είναι πως, στις δέκα ημέρες που ακολούθησαν την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, το bitcoin αυξήθηκε περισσότερο από 30%, ενώ το Dogecoin, ένα κρυπτονόμισμα που ξεκίνησε σαν… αστείο είδε την τιμή του (σχεδόν) να διπλασιάζεται. 

Χωρίς να γίνουμε υπερβολικά ανησυχητικοί ή παρεμβατικοί, αξίζει να σκεφτούμε κάποιους από τους τρόπους με τους οποίους τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε στραβά.

Άλλωστε, κανείς δε μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η ιδέα του Τραμπ περί αποθέματος σε bitcoin. Αν, για παράδειγμα, περιοριστεί σε tokens που η κυβέρνηση έχει ήδη κατασχέσει σε ποινικές υποθέσεις, τότε δεν προκύπτει λόγος ανησυχίας. Αντίστοιχα, αν τα κρυπτονομίσματα παραμείνουν ένα βασίλειο όπου ευδοκιμεί η απάτη και η κερδοσκοπία, τα θύματα θα είναι κυρίως άνθρωποι που έχουν προειδοποιηθεί επαρκώς και θα έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα, όπως συνέβη με την κατάρρευση της FTX το 2022.

Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Αν επιτραπεί σε παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δανείζουν έναντι εγγυήσεων από tokens που δημιουργούνται από το πουθενά, τα προβλήματα στο περιβάλλον των κρυπτονομισμάτων θα μπορούσαν να εξαπλωθούν. Αν οι εκδότες των λεγόμενων stablecoins —tokens που αντιπροσωπεύουν δολάρια και άλλα νομίσματα— συγκεντρώσουν αρκετά παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, μία ενδεχόμενη κρίση στον χώρο των κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Και αν τα stablecoins συνεχίσουν να λειτουργούν ως ανεξέλεγκτοι αγωγοί μετακίνησης χρημάτων, η ικανότητα των ΗΠΑ να καταπολεμούν την τρομοκρατία και να επιβάλλουν κυρώσεις θα μπορούσε να αποδυναμωθεί σημαντικά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα διακινούνται μέσω του Tether, του πιο δημοφιλούς stablecoin.

Οι αρχές πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση. Οι ρυθμιστές της αγοράς έχουν μέχρι στιγμής κάνει καλή δουλειά στον περιορισμό των δανείων έναντι κρυπτονομισμάτων, ιδίως από τράπεζες. Πρέπει να συνεχίσουν σε αυτό το μονοπάτι. Το Υπουργείο Οικονομικών διαθέτει επαρκή εξουσία για να επηρεάσει τους εκδότες stablecoins, οι οποίοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά χωρίς πρόσβαση σε δολάρια. Πρέπει να απαιτεί να επιτηρούν σχολαστικά τις συναλλαγές, να αναφέρουν ύποπτες δραστηριότητες και να παγώνουν λογαριασμούς όταν είναι απαραίτητο. Και οι επενδύσεις τους πρέπει να περιορίζονται στα ασφαλέστερα και πιο ρευστά χρεόγραφα.

Τα κρυπτονομίσματα ετοιμάζονται για τη μεγάλη επιστροφή. Απαιτούνται βασικά προστατευτικά μέτρα, ώστε να αποφευχθεί το να μετατραπούν σε απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους που εύλογα δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με αυτά. Πέρα από αυτό, όποιος τα επιλέξει, ας προσέχει. 

Adblock test (Why?)

Πηγή: capital


Σχετικά άρθρα

  • Unique Post

Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Διάφορες ειδήσεις

Σχολιάστε το άρθρο

*


Τελευταία άρθρα

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio