Τα δύο κοινά προϊόντα καθαρισμού που απαγορεύεται ρητά να αναμείξουμε
19/10/2024 - 09:45
Όταν ακούμε για λάθη που αφορούν τον καθαρισμό του σπιτιού, το μυαλό μας συνήθως πηγαίνει σε ακίνδυνα σφάλματα, όπως η χρήση σφουγγαριού, σε μια επιφάνεια όπου το πανί θα ήταν πιο αποτελεσματικό.
Υπάρχουν όμως και λάθη, που αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία και την ασφάλειά μας. Ένα από αυτά είναι και το να αναμίξουμε δύο κοινά προϊόντα καθαρισμού: Το ξύδι και τη χλωρίνη. Και οι ειδικοί εξηγούν το γιατί.
Τι θα συμβεί αν αναμίξουμε το ξύδι με τη χλωρίνη
«Οι υποχλωριωτές – δηλαδή οι χημικές ουσίες που περιέχονται στο δημοφιλέστατο λευκαντικό οικιακής χρήσης – όταν αναμειγνύονται με άλλα προϊόντα καθαρισμού απελευθερώνουν επικίνδυνα αέρια», προειδοποιεί η Κέιτ Μπράουν, κλινική διευθύντρια στο America’s Poison Centers. «Αυτό συμβαίνει και όταν η χλωρίνη αναμιγνύεται με τον οποιοδήποτε τύπο οξέος, όπως το ξύδι», προσθέτει η ίδια.
Κι ακόμα κι αν μας φαίνεται σπάνιο, αυτό το επικίνδυνο κοκτέιλ, δεν είναι και πολύ δύσκολο να συμβεί. Mόνο μέσα στο 2023, τα Κέντρα Δηλητηριάσεων της Αμερικής διαχειρίστηκαν πάνω από 5.000 περιπτώσεις νοικοκυριών που κινδύνεψαν από δηλητηριώδη αέρια, τα οποία προκλήθηκαν από την ανάμειξη οικιακών καθαριστικών.
«Πέρα από το ξύδι με τη χλωρίνη, υπάρχουν πολλοί ακόμη “εύφλεκτοι” συνδυασμοί. Η ανάμειξη καθαριστικών τουαλέτας ή καθαριστικών για τον φούρνο με τη χλωρίνη είναι μόνο μερικοί από αυτούς», προσθέτει η Δρ Μάριαμ Αμιρσαχί, καθηγήτρια επείγουσας ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Georgetown.
Και γιατί κινδυνεύουμε;
Τα τοξικά αέρια που παράγονται από την επιπόλαιη ανάμιξη καθαριστικών ενδέχεται να προκαλέσουν:
-
Μια χημική αντίδραση – όπως μια έκρηξη μικρότερων ή μεγαλύτερων διαστάσεων -
-
Κάποιο έγκαυμα εξαιτίας των διαβρωτικών τους αποτελεσμάτων
-
Βήχα, δύσπνοια
-
Αίσθημα καύσου στο στόμα και το λαιμό
-
Πονοκέφαλο και ζάλη
-
Ερεθισμό των ματιών ή ρινικό ερεθισμό
Ποιοι κινδυνεύουμε περισσότερο
«Ευάλωτοι απέναντι στα τοξικά αέρια και όλες τις πιθανές τους επιδράσεις είναι κυρίως οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, βρογχίτιδα ή χρόνια προβλήματα με τους πνεύμονες ή την καρδιά», εξηγεί ο δρ Σκοτ Φίλιπς, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Δηλητηριάσεων της Ουάσιγκτον.
«Καθώς αυξάνεται η συγκέντρωση των αερίων και παρατείνεται η διάρκεια έκθεσής μας σε αυτά, τα συμπτώματα υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να επιδεινωθούν και να οδηγήσουν σε πόνους στο στήθος, τραυματισμό των πνευμόνων και άλλες πιο σοβαρές επιπτώσεις. Ακόμη, στη χειρότερη των περιπτώσεων, η παρατεταμένη έκθεση σε δηλητηριώδη αέρια ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό και συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες και με αυτόν τον τρόπο, να αποβεί ακόμη και θανατηφόρα», επισημαίνει ο Μαρκ Κονρόι, γιατρός επειγόντων περιστατικών στο Ιατρικό Κέντρο Wexner, του Πανεπιστημίου του Οχάιο, ο οποίος έχει βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπος με τέτοιες καταστάσεις.
Κι αν κάνουμε το λάθος; Πώς θα δράσουμε προκειμένου να περιορίσουμε τη ζημιά
Αν κάνουμε τη γκάφα και αναμίξουμε τα λάθος καθαριστικά, σύντομα θα παρατηρήσουμε το χαρακτηριστικό κιτρινοπράσινο χρώμα την έντονη δυσάρεστη μυρωδιά των τοξικών αερίων που περιέχουν υποχλωριωτές.
Με το που παρατηρήσουμε κάτι τέτοιο, αποφεύγουμε να εισπνεύσουμε κοντά στο υγρό και ανοίγουμε τα παράθυρα. Ο καθαρός αέρας αμέσως θα αραιώσει τη σύσταση του επικίνδυνου αερίου. Βέβαια, θα χρειαστεί να περιμένουμε ώρα αφού ανοίξουμε τα παράθυρα και τις πόρτες, προκειμένου το αέριο να διαλυθεί.
Από εκεί και ύστερα:
-
Εάν τα μάτια μας είναι ερεθισμένα, ρίχνουμε τρεχούμενο νερό για 10 έως 15 λεπτά
-
Εάν έχουμε ιστορικό πνευμονικής νόσου και υποφέρουμε από δύσπνοια ή βήχα χρησιμοποιούμε τη συσκευή για τις εισπνοές μας. Οι ασθενείς με πιο σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να χρειαστούμε ιατρική φροντίδα
Πώς θα αποφύγουμε τέτοια λάθη
Η απάντηση είναι προφανής: Δεν αναμιγνύουμε ποτέ τα οικιακά καθαριστικά μεταξύ τους και ακολουθούμε πάντοτε τις οδηγίες που αναγράφονται στο κάθε καθαριστικό.
Ακόμη, όταν χρησιμοποιούμε καθαριστικά, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει καλή ροή του αέρα στον χώρο, προκειμένου να μειώσουμε την εισπνοή των αναθυμιάσεων από τα προϊόντα αυτά.
Και φυσικά φυλάμε όλα τα προϊόντα καθαρισμού μακριά το ένα από το άλλο, και όλα μαζί ακόμα πιο μακριά από τα παιδιά.
Related…
Πηγή: huffingtonpost
Σχετικά άρθρα
- Unique Post
Δημοσίευση από AutoPolis, Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα