Τα βραβεία του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης



11/11/2024 - 16:28

Απονομή βραβείων του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στο βήμα ο Ορέστης Ανδρεαδάκης. Απονομή βραβείων του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στο βήμα ο Ορέστης Ανδρεαδάκης. 

Σε μια ζεστή ατμόσφαιρα και με πρωταγωνιστές τους δημιουργούς και τους ήρωες των ταινιών τους, απονεμήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 10 Νοεμβρίου, τα βραβεία του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το κοινό καλωσόρισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο οποίος απέτισε φόρο τιμής στον προσφάτως εκλιπόντα Γιάννη Μπουτάρη.

«Χθες το βράδυ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, η είδηση που όλοι φοβόμασταν μεταδόθηκε αστραπιαία σε όλη τη Θεσσαλονίκη: ο Κυρ-Γιάννης δεν είναι πια μαζί μας. Μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες των ημερών μας, ένας άνθρωπος χαρισματικός, πρωτοπόρος και αντισυμβατικός άφησε την τελευταία του πνοή στην πόλη που αγάπησε. Πνεύμα σπινθηροβόλο, προοδευτικό και άοκνο, ο Γιάννης Μπουτάρης καθόρισε όσο ελάχιστοι την κοινωνική, την πολιτική, την πολιτισμική και την επιχειρηματική ζωή όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της χώρας. Πρωτοπόρος στους τομείς της οινοποιίας και της οινολογίας έθεσε κάποια στιγμή στη ζωή του ένα δύσκολο στόχο: να αλλάξει τα μυαλά των ανθρώπων αυτής της πόλης. Και το παράξενο είναι ότι τα κατάφερε, έστω και για λίγο.  Εκλέχτηκε δήμαρχος για δύο τετραετίες, χωρίς να κολακεύσει, χωρίς να συμβιβαστεί, χωρίς να βάλει ποτέ ούτε μια σταγόνα νερό στο θρυλικό κρασί του. Δεν έκρυψε ποτέ τις αδυναμίες και τα πάθη του, δεν είπε ποτέ ψέματα. Ήταν από τους ελάχιστους ανθρώπους της πολιτικής που έλεγε πάντα αυτό που πίστευε, όσο δύσκολο, όσο ενοχλητικό, όσο αντισυμβατικό κι αν ήταν», δήλωσε αρχικά.

«Έζησε τη ζωή του στο έπακρο, στα όρια, στο φουλ και δεν ήταν ποτέ στο περίπου. Ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν πάντα στο ακριβώς. Είχαμε την τύχη και την ευλογία να τον ζήσουμε, να τον έχουμε μαζί μας ως πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μας βοήθησε, μας υποστήριξε, ακούγαμε τις πάντα σοφές συμβουλές του, πορευτήκαμε μαζί του και τον αγαπήσαμε. Ήταν από τους πρώτους που κατάλαβε την ανάγκη να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Τον θυμάμαι ακόμα να μας μιλάει με συγκίνηση και πάθος για μια νεαρή αρκούδα που έσωσε τη ζωή της μέσω της οργάνωσης Αρκτούρος που ο ίδιος είχε ιδρύσει. Ηταν ο πιο κοσμοπολίτης δήμαρχος. Αυτός που τόλμησε να μιλήσει για τα φαντάσματα αυτής της πόλης, χωρίς να μας κουνήσει το δάχτυλο διότι ήταν πάντα βαθιά δημοκράτης. Γι’ αυτόν η αλληλεγγύη και η πολυπολιτισμικότητα ήταν (και πρέπει να είναι) οι βασικές αξίες μιας ανοιχτής κοινωνίας. Η Θεσσαλονικη είναι ένα ψηφιδωτό με ψηφίδες πανέμορφες αλλά και σκοτεινές, κι ο Γιάννης Μπουτάρης δεν φοβήθηκε ποτέ να τις φωτίσει με αγάπη και ενσυναίσθηση. Να αλλάξει ριζικά τη νοοτροπία όλων μας. Τον θυμόμαστε πάντα στις αίθουσες του Φεστιβάλ, στις τελετές, στις εκδηλώσεις μας. Ένα φωτεινό πνεύμα, ένα καθάριο βλέμμα, μια ατρόμητη φωνή. Σε τιμούμε κυρ Γιαννη, σε θαυμάζουμε, σε κουβαλάμε πάντα μέσα μας. Σε ευχαριστούμε για όλα!», ολοκλήρωσε συγκινημένος ο Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Τα φώτα του Ολύμπιον σβήνουν, η αίθουσα πλημμυρίζει από τις μελωδίες του θρυλικού τραγουδιού «My Way». Στην οθόνη προβάλλεται μια φωτογραφία του Γιάννη Μπουτάρη. Ο κυρ-Γιάννης, καθισμένος στους αμπελώνες του, μας κοιτάζει κατάματα, ενώ το κοινό στο κατάμεστο Ολύμπιον χειροκροτά. Τελετή λήξης 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.Τα φώτα του Ολύμπιον σβήνουν, η αίθουσα πλημμυρίζει από τις μελωδίες του θρυλικού τραγουδιού «My Way». Στην οθόνη προβάλλεται μια φωτογραφία του Γιάννη Μπουτάρη. Ο κυρ-Γιάννης, καθισμένος στους αμπελώνες του, μας κοιτάζει κατάματα, ενώ το κοινό στο κατάμεστο Ολύμπιον χειροκροτά. Τελετή λήξης 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Τον λόγο πήρε αμέσως μετά ο συντονιστής του ελληνικού προγράμματος, Βασίλης Τερζόπουλος. «Καλησπέρα σας, καλωσήρθατε στην απονομή των βραβείων και διακρίσεων του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Σας ευχαριστούμε που είστε εδώ και ευχαριστούμε όλους όσοι μας στήριξαν. Το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους χορηγούς μας και φυσικά τον κόσμο του Φεστιβάλ. Τη διοίκηση, τους εργαζόμενους και τους εθελοντές».

Στη συνέχεια, στη σκηνή ανέβηκε η γενική γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, Ελένη Δουνδουλάκη. «Αξιότιμες κυρίες και κύριοι, αγαπητά μέλη της κινηματογραφικής κοινότητας, φίλες και φίλοι, για μία ακόμη φορά ως καθ’ ύλην αρμοδια Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, βρίσκομαι ανάμεσά σας σε αυτή τη μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου. Δυστυχώς, όπως είπε και ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, τη σημερινή χαρμόσυνη ημέρα απονομής των βραβείων σκιάζει η απώλεια του Γιάννη Μπουτάρη. Του ανθρώπου που υπηρέτησε με πάθος την πόλη της Θεσσαλονίκης ως Δήμαρχος αλλά και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ως πρόεδρός του. Πρωτοπόρος, αντισυμβατικός, χαρισματικός και πολυπράγμων, ο Μπουτάρης λάτρευε την τέχνη και ήταν πάντα ανοιχτός στα νέα ρεύματα. Υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς υποστηρικτές και οραματιστές της πολιτιστικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης. Άφησε και αυτός το δικό του αποτύπωμα στο Φεστιβάλ. Συμβάλλοντας στην εξέλιξή του και κυρίως στην ανάδειξή του ως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πολιτιστικά γεγονότα αυτής εδώ της πόλης, που τη συνδέουν με την παγκόσμια σκηνή. Στην ανάδειξή του δηλαδή ως ένα ουσιαστικό σημείο εξωστρέφειας. Σήμερα η απουσία του είναι αισθητή. Αισθάνομαι όμως ότι και η παρουσία του είναι αισθητή, και ίσως πιο ζωντανή και από ποτέ. Γιατί όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο συλλυπητήριο μήνυμά του, ο Κυρ-Γιάννης είχε μία ξεχωριστή ακτινοβολία που θα διαρκεί».

Η κ. Δουνδουλάκη συνέχισε λέγοντας: «Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες στη Θεσσαλονίκη, χτυπάει δυνατά η καρδιά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Ενός από τους σημαντικότερους και ιστορικότερους πολιτιστικούς φορείς της χώρας μας. Ενός θεσμού-σημείο αναφοράς για την πόλη που συγκεντρώνει, όπως είπα και πριν, το διεθνές ενδιαφέρον. Ενός Φεστιβάλ που προβάλλει και προωθεί συστηματικά τον ελληνικό κινηματογράφο, που δίνει βήμα σε νέους δημιουργούς, που φέρνει κοντά και διασυνδέει τα μέλη της κινηματογραφικής κοινότητας. Η ιστορία του θεσμού που διανύει πλέον την 7η δεκαετία ζωής, αντικατοπτρίζει και την εξέλιξη του εγχώριου αλλά και του διεθνούς κινηματογραφικού τοπίου. Το Φεστιβάλ έχει αναδειχθεί με σκληρή δουλειά σε έναν φορέα ισχυρό, με κύρος, με δυναμική που συνεχώς σημειώνει ανοδική πορεία. Αποκτά όλο και μεγαλύτερη εμβέλεια και δεν σταματά να μας εκπλήσσει με νέες πρωτοβουλίες και δράσεις. Για όλα αυτά είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι στο Υπουργείο Πολιτισμού και βρισκόμαστε στο πλευρό του Φεστιβάλ με κάθε τρόπο. Παράλληλα, στηρίζουμε και ενισχύουμε το σύνολο του οικοσυστήματος του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών μέσων ως βασικού μέρους της πολιτικής μας για τον πολιτισμό. Υπενθυμίζω στο σημείο αυτό και την πρόσφατη ίδρυση του εθνικού φορέα Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας – Creative Greece, που πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει νέες προοπτικές, ευκαιρίες και προκλήσεις…».

Οι νικητές του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.Οι νικητές του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους «Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος», που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, απέσπασε ο Σκάνταρ Κόπτι με την ταινία «Καλές γιορτές».

Η ταινία, που είναι συμπαραγωγή Παλαιστίνης, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Κατάρ, παρουσιάζει τέσσερις χαρακτήρες που βιώνουν τις δικές τους ξεχωριστές πραγματικότητες ενώ συνδέονται με άρρηκτους δεσμούς και ρίχνει φως στις σύνθετες σχέσεις μεταξύ φύλων, γενεών και πολιτισμών σε μια πολύπαθη επικράτεια. Ο Ραμί, ένας Παλαιστίνιος που ζει στη Χάιφα, έρχεται αντιμέτωπος με την ξαφνική μεταστροφή της Εβραίας συντρόφου του, η οποία επανεξετάζει την απόφασή της για άμβλωση. Η μητέρα του, η Χανάν, βυθίζεται με μια σοβαρή οικονομική κρίση και μπλέκει σε έναν κυκεώνα προβλημάτων καθώς διεκδικεί αποζημίωση για το ατύχημα της κόρης της, της Φίφι. Η Μίρι πρέπει να διαχειριστεί την κατάθλιψη της δικής της κόρης και, ταυτόχρονα, επιχειρεί να υπονομεύσει την εγκυμοσύνη της αδερφής της με τον Ράμι. Η Φίφι, από την πλευρά της, κουβαλάει ένοχα ένα μυστικό που απειλεί να κλονίσει την οικογενειακή της υπόληψη, αλλά και τη νέα της σχέση με τον Δρ. Ουαλίντ.

Ήταν μια ταινία με «λεπτομερή και επιμελημένη ύφανση διαφορετικών αφηγήσεων και οπτικών, που φέρνουν στο προσκήνιο την πολυπλοκότητα των δυναμικών και σχετίζονται με τις έννοιες του έθνους, του κοινωνικού φύλου και των τάξεων, οι οποίες διαιρούν τις κοινωνίες, αλλά και το καθρέφτισμα του μέλλοντος στο πρόσωπο μιας νεαρής γυναίκας», αναφέρεται στο σκεπτικό της κριτικής επιτροπής, η οποία αποτελούνταν από τους Κωνσταντίνο Κοντοβράκη (παραγωγό), Ντενί Κοτέ (σκηνοθέτη) και Σάρα Ντράιβερ (σκηνοθέτιδα και παραγωγό).

Αργυρός Αλέξανδρος στην ταινία «Η Τζούλι μένει σιωπηλή» του Λεονάρντο βαν Ντάιλ

Μία ταινία από το Βέλγιο και τη Σουηδία, κατέκτησε τον Αργυρό Αλέξανδρο της φετινής διοργάνωσης. Πρόκειται για το φιλμ «Η Τζούλι μένει σιωπηλή», που έχει να κάνει με τη ζωή του πλέον ελπιδοφόρου ταλέντου μιας κορυφαίας ακαδημίας τένις του Βελγίου. Αν και αυτή περιστρέφεται γύρω από το άθλημα στο οποίο έχει αφοσιωθεί από παιδί, η καθημερινότητα στις τάξεις του συλλόγου κλονίζεται από την είδηση της αυτοκτονίας μιας νεαρής αθλήτριας. Μόλις ο προπονητής της Τζούλι βρεθεί στο στόχαστρο των Αρχών και τεθεί εκτός ακαδημίας με συνοπτικές διαδικασίες, όλα τα μέλη του κλαμπ ενθαρρύνονται να βγουν μπροστά και να μιλήσουν. Όμως η Τζούλι μένει σιωπηλή… Το πλημμυρισμένο από εσωτερική ένταση ντεμπούτο του Λεονάρντο βαν Ντάιλ -αναμφίβολα ένα από τα πλέον αξιομνημόνευτα των φετινών Καννών- σκιαγραφεί την άφταστη δυσκολία τού να σπάσει τη σιωπή του ένα άτομο που έχει πέσει θύμα κακοποίησης. Κάθε πλάνο εδώ ζυγίζει με ακρίβεια χιλιοστού το βάρος αυτής της σιωπής, όσο εκείνη αποτυπώνει με τη σειρά της κάτι από την πραγματική διάσταση του τραύματος. Προικισμένο με τη λιτή ερμηνεία της τενίστριας Τέσα φαν ντερ Μπρουκ, έξοχα κινηματογραφημένο από τον Νίκο Καρακατσάνη και αυθεντικά υποβλητικό, το Η Τζούλι μένει σιωπηλή είναι μια γροθιά στο στομάχι που θυμίζει κάτι από το εξίσου συγκλονιστικό Never Rarely Sometimes Always.

«Μια ταινία ψυχολογικών αποχρώσεων, που αποπνέει συγχρόνως δύναμη και ηρεμία. Μια πανέμορφη φιλμοκατασκευή, με εξίσου όμορφες ερμηνείες και κινηματογράφηση», σημειώνει η κριτική επιτροπή στο σκεπτικό της.

Αντίστοιχα, το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού απονεμήθηκε στον Μαχμούντ Μπάκρι για την ερμηνεία του στην ταινία «Σε μια άγνωστη γη» του Μάχντι Φλάιφελ και το Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στην Ζοάνα Σάντος για την ερμηνεία της στην ταινία «Σε πτώση» της Λάουρα Καρέιρα.

Βραβεία Meet the Neighbors +

Το διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors + περιλαμβάνει πρώτες ή δεύτερες ταινίες δημιουργών από τις 36 χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους «Χρυσός Αλέξανδρος – Μισέλ Δημόπουλος», που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000Euro, απονεμήθηκε στην ταινία «Βιτόρια» των Αλεσάντρο Κασίγκολι και Κέισι Κάουφμαν, ενώ το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας «Αργυρός Αλέξανδρος», που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000Euro, απονεμήθηκε στη Λάιλα ’Αμπας για τη σκηνοθεσία της ταινίας «Ευχαριστούμε για τη συναλλαγή σας». Ο Βολοντίμιρ Κραβτσούκ κατέκτησε το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού για την ερμηνεία του στην ταινία «Εσύμπαν» του Πάβλο Όστρικοβ και η Αντόνια Ζέγκερς το Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού για την ερμηνεία της στην ταινία «Οι ξεριζωμένες» της Μπελέν Φούνες.

Για την ερμηνεία της στην ίδια ταινία, Ειδική Μνεία για Γυναίκα Ηθοποιό πήρε η Ελβίρα Λάρα, ενώ Ειδική Μνεία απονεμήθηκε σε όλο το καστ της ταινίας «Killerwood» του Χρήστου Μασσαλά.

Βραβεία διαγωνιστικού >>Film Forward

Το διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward παρουσιάζει το έργο νέων, τολμηρών σκηνοθετών που, μέσα από την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους, αμφισβητούν τη σχέση μας με την πραγματικότητα και επιχειρούν να την αναδιαπραγματευτούν πέρα από τις συμβάσεις των κινηματογραφικών ειδών.

Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους «Χρυσός Αλέξανδρος», που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία «Οικουμενική γλώσσα» του Μάθιου Ράνκιν, ενώ το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας «Αργυρός Αλέξανδρος», που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, απονεμήθηκε στον Νόαζ Ντέσε για την ταινία «Χoftex». Η κριτική επιτροπή του τμήματος απένειμε Ειδική Μνεία στην ταινία «Μαλδίβες» του Ντανιέλ Μπόλντα.

Βραβεία Διαγωνιστικού Immersive: All Around Cinema

Το διαγωνιστικό τμήμα Immersive: All around Cinema αγκαλιάζει δημιουργίες που αξιοποιούν τις πιο σύγχρονες νέες τεχνολογίες και παρουσιάζουν διαφορετικές όψεις μιας εκτεταμένης πραγματικότητας.

Τον «Χρυσό Αλέξανδρο» o οποίος συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, έλαβε στην ταινία «Play Life» των Ζιλβίνας Ναουζόκας, Βίλιους Πετράουσκας, Μάντας Πρόνκους και Ντονάτας Ουλβίδας.

Ειδική Μνεία απονεμήθηκε στην ταινία «Το Ταξίδι του Πειραιά» του Φίλιππου Τσίτου.

Βραβεία Διαγωνιστικού Podcast

Το Βραβείο Καλύτερου Podcast, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, διεκδίκησαν φέτος επτά ελληνόφωνα και τρία αγγλόφωνα πόντκαστ και απονεμήθηκε στο «Φίλοι σε οριακούς χώρους» της Αναστασίας Σωτηροπούλου. Ειδική Μνεία απονεμήθηκε στο πόντκαστ «Μια ιστορία που λένε τα βουνά» των MASH (Χρήστος Καπενής και Κατερίνα Αναστασίου).

Βραβείο Mermaid

Το βραβείο Mermaid του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που απονέμεται στην καλύτερη ταινία LGBTQIA+ θεματικής του επίσημου προγράμματος και το υποστηρίζει η Mastercard με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, έλαβε το «Όλα θα πάνε καλά» του Ρέι Γιενγκ.

Βραβείο Smart7

Στοχεύοντας στην ενίσχυση και προώθηση της διεθνούς κυκλοφορίας των ευρωπαϊκών ταινιών, η συμμαχία κινηματογραφικών φεστιβάλ Smart7 φιλοξενεί διαγωνιστικό τμήμα, όπου επτά ταινίες (μία από κάθε συμμετέχουσα χώρα) διεκδικούν το βραβείο Smart7, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ. Το δίκτυο απαρτίζεται από τα: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Ελλάδα), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου New Horizons (Πολωνία), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου IndieLisboa (Πορτογαλία), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τρανσιλβανίας (Ρουμανία), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου FILMADRID (Ισπανία). Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ρέικιαβικ (Ισλανδία) και Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βίλνιους Kino Pavasaris (Λιθουανία).

Το Βραβείο Smart7 απονεμήθηκε στην ταινία «Αυτή δεν είναι η ταινία μου» της Μαρία Σμπόσκα.

Βραβείο Φως

Ένα νέο βραβείο έκανε την εμφάνισή του στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το βραβείο ΦΩΣ powered by ΔEH, υποψήφιοι για το οποίο είναι πρωτοεμφανιζόμενες και πρωτοεμφανιζόμενοι ηθοποιοί, σε πρώτο ή δεύτερο ρόλο, σε ελληνική ταινία μεγάλου μήκους που συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Το Βραβείο ΦΩΣ για πρωτοεμφανιζόμενο ηθοποιό, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ απονεμήθηκε στον Γιάννη Καράμπαμπα για την ερμηνεία του στην ταινία «Wishbone» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου και το αντίστοιχο για πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιό εξ ημισείας στις Εύα Σαμιώτη και Μυρτώ Μεϊτάνη-Καστρινάκη για την ταινία «Ριβιέρα» του Ορφέα Περετζή.

Βραβείο προσβασιμότητας Alpha Bank

Το Βραβείο Προσβασιμότητας της Alpha Bank συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 3.000 ευρώ και απονέμεται είτε σε μια προσωπικότητα είτε σε μια ταινία που αναδεικνύει ζητήματα προσβασιμότητας στις τέχνες. Φέτος, απονεμήθηκε εξ ημισείας στον σκηνοθέτη Λέοναρντ Μινκ και στον ηθοποιό Μπεν Κέρμερ για την ταινία «Tremolo».

Βραβεία ΕΡΤ

Το πρώτο βραβείο της ΕΡΤ, αξίας 3.000 ευρώ, που απονέμεται στην ελληνική ταινία που επιλέγει η Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), έλαβε η «Ριβιέρα» του Ορφέα Περετζή. Το δεύτερο βραβείο της ΕΡΤ, αξίας 2.000 ευρώ, απονέμεται στο ελληνικό πρότζεκτ που διακρίνεται στο AGORA Works in Progress, ενώ από πέρσι θεσπίστηκε ένα τρίτο βραβείο, το Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής ΕΡΤ, με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, που απονεμήθηκε στον Γιάννη Βεσλεμέ για τη μουσική της ταινίας «Μαλδίβες» του Ντανιέλ Μπόλντα.

Βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» της Βουλής των Ελλήνων

Η Βουλή των Ελλήνων απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος και δόθηκε στην ταινία «Η Τζούλι μένει σιωπηλή» του Λεονάρντο βαν Ντάιλ.

Βραβεία ΕΚΚΟΜΕΔ

Στο πλαίσιο του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων & Δημιουργίας – Creative Greece (EKKΟΜΕΔ) απένειμε δύο βραβεία.

Το Βραβείο του ΕΚΚΟΜΕΔ, αξίας 5.000 ευρώ, που απονέμεται σε πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη ή πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτρια, σε ελληνική παραγωγή που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα («Επίσημη Πρώτη») έλαβε ο Κωστής Χαραμουντάνης για την ταινία «Κιούκα πριν το τέλος του καλοκαιριού» και το Location Award, αξίας 1.500 ευρώ, το οποίο απονέμεται από τη Διεύθυνση Hellenic Film Commission του ΕΚΚΟΜΕΔ, σε location manager (ή σκηνοθέτη/σκηνοθέτρια, σε περίπτωση που δεν υπάρχει location manager) ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη ή πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτριας, σε ελληνική παραγωγή που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα, δόθηκε στους Μάριο Δημόπουλο και Νίκη Σαλιαγκοπούλου για την ταινία «Ριβιέρα» του Ορφέα Περετζή.

Βραβείο Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου

Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, με αφορμή την 40ή επέτειο από την ίδρυσή του, θέσπισε το 2019 Βραβείο που απονέμεται σε ταινία του ελληνικού προγράμματος που κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ. Η ταινία θα πρέπει να επιδεικνύει μια ολοκληρωμένη αισθητική πρόταση, να προάγει την κινηματογραφική τέχνη και να αναδεικνύει τις συγγένειές της με τις άλλες τέχνες.

Το Βραβείο Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου φέτος απονεμήθηκε στην ταινία «Arcadia» του Γιώργου Ζώη.

Βραβείο της Φίνος Φιλμ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Φίνος Φιλμ απονέμει βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ξεχωρίζοντας μια ελληνική ταινία που κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου και για φέτος ξεχώρισε την ταινία «Κιούκα πριν το τέλος του καλοκαιριού» του Κωστή Χαραμουντάνη.

 Βραβεία Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI)

Η Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI, που αποτελείται από καταξιωμένους επαγγελματίες στον χώρο της κινηματογραφικής κριτικής, απονέμει δύο βραβεία. Ένα στην καλύτερη ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού, που απονεμήθηκε στην ταινία «Arcadia» του Γιώργου Ζώη και ένα στην καλύτερη ελληνική ταινία που πραγματοποιεί την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ, το οποίο έλαβε η ταινία «Ριβιέρα» του Ορφέα Περετζή.

Βραβείο της ΠΕΚΚ

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) απονέμει το βραβείο της στην καλύτερη ταινία του Ελληνικού Προγράμματος και επέλεξε την ταινία «Κρέας» του Δημήτρη Νάκου.

Βραβείο WIFT GR

Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του WIFT (Women in Film & Television) απονέμεται σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος ή του διαγωνιστικού τμήματος «Meet the Neighbors+» ή του διαγωνιστικού τμήματος >>Film Forward για την καλύτερη γυναικεία συνεισφορά και παρουσία μπροστά ή πίσω από την κάμερα.

Η κριτική επιτροπή του τμήματος επέλεξε για το βραβείο WIFT GR την ταινία «Ζαχαρονήσι» της Γιοχανέ Γκόμες Τερέρο.

 Βραβείο Crew United

Το Βραβείο Crew United, που περιλαμβάνει πενταετή δωρεάν συνδρομή ως Premium Μέλος στην πλατφόρμα της Crew United, απονεμήθηκε στον Δημήτρη Νάκο για την ταινία «Κρέας».

Βραβεία Επιτροπής Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης

Η Επιτροπή του Βραβείου Νεότητας, η οποία αποτελείται από φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απένειμε το Βραβεία Καλύτερης Ταινίας στην ταινία «Κιούκα πριν το τέλος του καλοκαιριού» του Κωστή Χαραμουντάνη και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στην ταινία «Κρέας» του Δημήτρη Νάκου. Υποψήφιες ήταν ελληνικές ταινίες που έκαναν την πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου.

Βραβεία Κοινού Fischer

Τέλος, η Fischer, επίσημος χορηγός των Βραβείων Κοινού εδώ και μια δεκαετία, απένειμε πέντε βραβεία στις ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους των θεατών. Τέσσερα για διεθνείς παραγωγές που έκαναν ελληνική πρεμιέρα στο Φεστιβάλ και το βραβείο «Μιχάλης Κακογιάννης» στην ελληνική παραγωγή που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ.

Συγκεκριμένα τα βραβεία έλαβαν οι ταινίες: Βραβείο Κοινού Fischer – Διεθνές Διαγωνιστικό: «Σε μια άγνωστη γη» του Μάχντι Φλάιφελ. Βραβείο Κοινού Fischer – Meet the Neighbors+: «Ο Μοϊκανός» του Φρεντερίκ Φαρουτσί. Βραβείο Κοινού Fischer – >>Film Forward: «Κιούκα πριν το τέλος του καλοκαιριού» του Κωστή Χαραμουντάνη. Βραβείο Κοινού Fischer – Επίσημο Πρόγραμμα: «Φως Οδηγός» των Κέλι Ο′ Σάλιβαν και ’Αλεξ Τόμσον. Βραβείο Κοινού Fischer «Μιχάλης Κακογιάννης» – Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου: «Wishbone» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου.

Βραβεία της Αγοράς

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα απονεμήθηκαν τα βραβεία της Αγοράς του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και τις νέες τεχνολογίες, η Αγορά του Φεστιβάλ παρουσίασε έναν νέο κύκλο δράσεων και υποστήριξε επιτυχημένες πρωτοβουλίες που πραγματοποιήθηκαν τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και διαδικτυακά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ανδρέας Μανωλικάκης «Στα Φώτα»: Αθήνα – Παρίσι – Νέα Υόρκη, από τη σκηνή στο Actors Studio

Η συναυλία του Γιάννη Αγγελάκα από τον Λυκαβηττό στο Onassis Channel στο YouTube

Με την πένα σπαθί: Οι Ελληνίδες του 19ου αιώνα που παραβλέπει η επίσημη ιστορία

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα

  • Unique Post

Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio