Στη Νοτιοκορεάτισσα Han Kang το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024 – Η «φωνή» της Ιστορίας και της ευθραυστότητας



11/10/2024 - 05:07

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2024 απονεμήθηκε στη Νοτιοκορεάτισσα συγγραφέα Han Kang. Το έργο της χαρακτηρίζεται από έντονη ποιητική πρόζα, η οποία εξερευνά ιστορικά τραύματα και την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ζωής.

Η Han Kang είναι ευρέως γνωστή για το μυθιστόρημά της The Vegetarian, που κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Booker το 2016 και κυκλοφορεί στην Ελλάδα με τίτλο Η χορτοφάγος από τις Εκδόσεις Καστανιώτη (μτφ. Αμαλία Τζιώτη). Με τη λογοτεχνία της, αναδεικνύει τον αντίκτυπο της βίας και του πόνου στην προσωπική και συλλογική μνήμη, προσεγγίζοντας την ανθρώπινη εμπειρία με τρόπο που συγκινεί και προκαλεί σκέψη.

«Η Χορτοφάγος είναι ένα αξέχαστο μυθιστόρημα, σφοδρό και αυθεντικό, που απέσπασε πανάξια και ομόφωνα το Διεθνές Βραβείο Booker 2016. Η Χαν Γκανγκ αφηγείται μέσα από τρεις φωνές, τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες, τούτη την πυκνή, παράξενη και εξαίρετα δομημένη ιστορία, περιγράφοντας πώς ακριβώς μια συνηθισμένη γυναίκα απορρίπτει τις συμβάσεις και τις προκαταλήψεις που τη δένουν με το σπίτι της, την οικογένειά της, την κοινωνία μέσα στην οποία ζει. Με ύφος λυρικό και συγχρόνως διαπεραστικό, το αποκαλύπτει τις συνέπειες που επιφέρει αυτή η μεγάλη άρνηση όχι μόνο στην ίδια την ηρωίδα αλλά και στους ανθρώπους του περιβάλλοντός της. Αυτό το συμπαγές, θαυμάσιο και ανατριχιαστικό έργο θα παραμείνει για καιρό στις σκέψεις, ίσως και στα όνειρα, των αναγνωστών. Ένας απίστευτος και αδιάκοπος συνδυασμός ομορφιάς και ανατριχίλας διατρέχει κάθε του σελίδα», θα αναφέρει για το βιβλίο ο Μπόιντ Τόνκιν, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Βραβείου Booker 2016 κατά την απονομή.

alt

Η Σουηδική Ακαδημία βράβευσε την Han Kang, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της για την «έντονη ποιητική πρόζα της, η οποία αναμετράται με ιστορικά τραύματα και αποκαλύπτει την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ζωής. Η επιλογή της βασίζεται στη δυνατότητά της να συνδυάζει το προσωπικό με το συλλογικό, εξερευνώντας βαθιά θέματα όπως η βία, η μνήμη και ο πόνος μέσα από την τέχνη της αφήγησης».

Η Han Kang έχει γράψει αρκετά σημαντικά βιβλία πέρα από το The Vegetarian, ανάμεσά τους  το Human Acts (2014), που αφηγείται τις συνέπειες της αιματηρής εξέγερσης του Gwangju το 1980, και το The White Book (2016), ένα φιλοσοφικό και ποιητικό έργο που περιστρέφεται γύρω από τη ζωή και το θάνατο. Αυτά τα βιβλία εξετάζουν βαθιά θέματα όπως η βία, η θλίψη και η μνήμη, εδραιώνοντας την παρουσία της στη σύγχρονη λογοτεχνία.​​

Η Han Kang γεννήθηκε το 1970 στην πόλη Gwangju, Νότια Κορέα. Σπούδασε Κορεατική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Yonsei και ξεκίνησε την καριέρα της στη συγγραφή το 1993.

BREAKING NEWS
The 2024 #NobelPrize in Literature is awarded to the South Korean author Han Kang “for her intense poetic prose that confronts historical traumas and exposes the fragility of human life.” pic.twitter.com/dAQiXnm11z

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 10, 2024

Adblock test (Why?)

Πηγή: elculture


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Πολιτισμός και Ψυχαγωγία

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio