Στην Πάτρα κλιμάκιο για τη διερεύνηση του θανάτου της 47χρονης ναυτικού – Τι καταγγέλλει η ΠΝΟ



25/04/2025 - 13:58

,,

Κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), μεταβαίνει στο της Πάτρας προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος που σημειώθηκε το πρωί όταν κατά διαδικασία εκφόρτωσης οχημάτων σε επιβατηγό πλοίο παρασύρθηκε η 47χρονη ναυτικός.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή το πλοίο είχε καταπλεύσει στο λιμάνι της Πάτρας προερχόμενο από Ιταλία. Η διερεύνηση του δυστυχήματος γίνεται ανεξάρτητα από τη δικογραφία για το ποινικό μέρος.

Η ΕΛΥΔΝΑ είναι αμερόληπτος και διοικητικά αυτοτελής Οργανισμός του Υπουργείου, αρμόδιος να διεξάγει διερευνήσεις επί θεμάτων ασφαλείας , οι οποίες στοχεύουν αποκλειστικά στην εξακρίβωση των αιτίων που προκάλεσαν το ατύχημα με σκοπό την πρόληψη παρόμοιων συμβάντων στο μέλλον.

Επίσης αυτές είναι ανεξάρτητες από ποινικές, αστικές, πειθαρχικές και διοικητικές ενέργειες για καθορισμό υπαιτιότητας και απόδοσης ευθυνών.

Τι λέει η Attica Group

Στο μεταξύ η ακτοπλοϊκή εταιρεία Attica Group με ανακοίνωσή της εξέφρασε τη βαθιά της οδύνη για την απώλεια συναδέλφου ναυτικού, μέλους του ξενοδοχειακού πληρώματος, που παρασύρθηκε από φορτηγό όχημα κατά την έξοδό της από το υπό ναύλωση πλοίο AF Claudia, Ιταλικής σημαίας, τις πρώτες πρωινές ώρες, της Παρασκευής 25 Απριλίου 2025, στο λιμάνι της Πάτρας.
Όπως τονίζει η εταιρεία εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια και τη στήριξη της στην οικογένεια και τους οικείους της εκλιπούσης.

..

Πως έγινε το δυστύχημα

Ο τραγικός θάνατος της 47χρονης επίκουρης ναυτικού, που ήταν μέλος πληρώματος επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου, με σημαία Ιταλίας, έγινε κατά τη διαδικασία εκφόρτωσης οχημάτων όταν η άτυχη γυναίκα παρασύρθηκε από φορτηγό και τραυματίστηκε θανάσιμα.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, το πλοίο είχε καταπλεύσει στο λιμάνι της Πάτρας προερχόμενο από Ιταλία.

Η 47χρονη μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε έπειτα από αδιαθεσία και ο 44χρονος οδηγός του οχήματος, ενώ την προανάκριση της υπόθεσης έχει αναλάβει το λιμεναρχείο της Πάτρας

Η ανακοίνωση του λιμενικού

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Πάτρας για πιθανό θανάσιμο τραυματισμό μίας 47χρονης Ελληνίδας ναυτικού, μέλους πληρώματος (ειδικότητας επίκουρος) ενός επιβατηγού-οχηματαγωγού (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοίου σημαίας Ιταλίας, κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης ασυνόδευτων φορτηγών (Φ/Γ) οχημάτων στο νέο λιμένα Πατρών.

Στελέχη της Λιμενικής Αρχής που μετέβησαν στο σημείο, εντόπισαν την 47χρονη χωρίς τις αισθήσεις της. Σύμφωνα με πληροφορίες που περισυλλέχθηκαν, διαπιστώθηκε ότι η 47χρονη κατά την έξοδο της από το πλοίο, παρασύρθηκε από το επικαθήμενο ενός Φ/Γ οχήματος, το οποίο εκείνη την ώρα εκφορτωνόταν με όπισθεν κίνηση στον καταπέλτη του πλοίου.

Στη συνέχεια, στο σημείο προσήλθε Ιατροδικαστής, όπου διαπίστωσε τον θάνατό της, ενώ ακολούθως παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών ¨ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ¨, για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Ο 44χρονος ημεδαπός οδηγός του Φ/Γ οχήματος διακομίστηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ, με τη συνοδεία στελέχους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών ¨Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ¨, για ιατρική περίθαλψη. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας.

ΠΝΟ: Καταγγέλλει παραβίαση μέτρων ασφαλείας

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ζητά την άμεση διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος στο λιμάνι της Πάτρας, κάνοντας παράλληλα λόγο για «σωρηδόν παραβίαση των μέτρων ασφαλείας».

«Είναι λυπηρό που για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται με τον χειρότερο τρόπο ότι όταν τα μέτρα ασφαλείας, σε όλο το φάσμα της ναυτεργασίας και της ναυσιπλοΐας που θα πρέπει να τηρούνται, παραβιάζονται, αυτό εγκυμονεί θανάσιμους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή.» τονίζει στην ανακοίνωσή του το συνδικαλιστικό σωματείο των ναυτικών.

Επισημαίνει παράλληλα ότι «δυστυχώς, είναι κοινό μυστικό ότι παραβιάζονται σωρηδόν τα μέτρα ασφαλείας και η κείμενη νομοθεσία, ιδιαιτέρως στις διαδικασίες παραμονής των πλοίων μεταξύ απόπλου-κατάπλου και κατά τη διάρκεια φόρτωσης-εκφόρτωσης οχημάτων και επιβατών καθώς και στη στοιβασία των οχημάτων στο γκαράζ»

Η ΠΝΟ απευθύνει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους της 47χρονης συναδέλφου, που έχασε τη ζωή της αναφέροντας ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση της νομοθεσίας αλλά και για επί πλέον μέτρα τα οποία θα συμβάλλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Related…

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Τελευταία άρθρα

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio