Στήνοντας καρτέρι στα χαμηλά



14/04/2025 - 03:55

Του Απόστολου Μάνθου

Σε αυτή την εντυπωσιακή βουτιά της αγοράς, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει μέσα σε 10 μέρες έως και ένα -17%, τέσσερις μετοχές από τις εταιρείες της πολύ υψηλής κεφαλαιοποίησης είχα βάλει κυρίως στο επενδυτικό στόχαστρο με την «ελπίδα» να τις αγοράσω όσο το δυνατόν φθηνότερα. Και από ό,τι έβλεπα δεν ήμουν και ο μοναδικός που στις συγκεκριμένες είχα στήσει καρτέρι στα χαμηλά. Πρόκειται για εταιρείες που όταν τις έχεις στο επενδυτικό σου χαρτοφυλάκιο, μπορείς ακόμα και στις πλέον θορυβώδεις πτωτικές καταιγίδες να κοιμηθείς άνετα το βράδυ ξέροντας ότι σε μερικές βδομαδούλες θα πάρουν και πάλι τον δρόμο της ανόδου. Μιλάω για τέσσερις πολύ σημαντικούς ομίλους που στις τελευταίες 2.584 συνεδριάσεις της ακολουθίας Fibonacci έχουν αφήσει απίστευτα κέρδη στους μετόχους τους.

Οι όμιλοι λοιπόν αυτοί που στις πτωτικές συνεδριάσεις τις μετοχικές τους αξίες τις κυνηγάω στην κυριολεξία με το δίκαννο για να τις πετύχω σε χαμηλές τιμές είναι της Metlen (ΜΥΤΙΛ), της ΔΕΗ, της ΓΕΚ Τέρνα (ΓΕΚΕΤΕΡΝΑ) και της Cenergy Holdings (CENER). Για να μην υπάρχει σύγχυση, στη ΔΕΗ η έναρξη κυνηγετικής περιόδου ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 2019, όταν ανέλαβε τα ηνία ο Γιώργιος Στάσσης. Οι αποδόσεις τώρα που έχουν δώσει οι εν λόγω μετοχές σε αυτό τον Fibo αριθμό συνεδριάσεων, που έχει ως αφετηρία το καλοκαίρι του 2016, είναι ένα διαστημικό +1.251% από τη Cenergy, ένα +1.244% από τη Metlen, ένα +1051% από τη ΔΕΗ και ένα +968% από τη ΓΕΚ Τέρνα. Αποδόσεις φυσικά που πάνε χέρι-χέρι με τις αποδόσεις στα θεμελιώδη τους στοιχεία δίχως λαμπάδες και πυροτεχνήματα στον αέρα που, όπως ξέρετε, σβήνουν τόσο εύκολα όσο άναψαν.

Προχωρώντας τώρα στη μεσοπρόθεσμη διαγραμματική ανάλυση θα ξεκινήσω από τη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση Metlen. Η μετοχή της λοιπόν μετά την ανοδική της διαφυγή πάνω από την καθοδική γραμμή «Q» στα 34,50 ευρώ, κινήθηκε έντονα ανοδικά διαλύοντας στο διάβα της σημαντικές αντιστάσεις όπως ήταν τα 37,50 ευρώ, τα 39,50 ευρώ και το ψυχολογικό όριο των 40 ευρώ. Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν να φτάσει η τιμή της μετοχής έως τα 43,26 ευρώ, γράφοντας νέο ιστορικό υψηλό. Στη συνέχεια τώρα η αστάθεια που έφερε η δασμολογική φρενίτιδα του Ντόναλντ προκάλεσε ένα γρήγορο κατέβασμα της μετοχής προς το επίπεδο των 36 με 35,50 ευρώ, με την αντίδραση των αγοραστών να ήταν ακαριαία επαναφέροντας τη μετοχή σε σημείο κρούσης με το ψυχολογικό όριο των 40 ευρώ.

Το ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η δημιουργία μιας αδιάσπαστης βάσης μεταξύ των 37,50 με 36,80 ευρώ. Η βάση αυτή όσο θα ισχυροποιείται μαζεύοντας τις όποιες ρευστοποιήσεις θα θέσει και πάλι τη μετοχή σε ανοδική πορεία, όχι τόσο προς τα υψηλά των 43,26 ευρώ όσο προς το επίπεδο που εκτείνεται από τα 45 με 50 ευρώ. Τα νέα που έρχονται για τον όμιλο τόσο από το πρώτο τρίμηνο του 2025 στις 24 Απριλίου όσο και στο Capital Markets Day στις 28 Απριλίου, με τις επιχειρηματικές εξαγγελίες του Ευάγγελου Μυτιληναίου, θα δώσουν τα κατάλληλα καύσιμα για την προαναγγελθείσα ανοδική κίνηση.

Στήνοντας καρτέρι στα χαμηλά

Η μετοχή της ΔΕΗ μόλις που είχε μπει μέσα στο πολύ ενδιαφέρον επίπεδο των 14 με 15 ευρώ, την πρόλαβε ο Ντόναλντ επιβάλλοντας και εδώ ένα γρήγορο κατέβασμα προς το επίπεδο στήριξης που παρέχει η κάτω πλευρά από το μακροπρόθεσμο ανοδικό κανάλι «Q» στα 11,80 με 11,60 ευρώ. Το σημείο που φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία για τους αγοραστές εντοπίζεται στο εύρος διακύμανσης των 12,60 με 12,20 ευρώ. Είναι μια ζώνη όπου έχουν γίνει σημαντικοί αγοραστικοί όγκοι συναλλαγών και δεν θα πρέπει να προσπεραστούν καθοδικά με ταυτόχρονη παραμονή της τιμής της μετοχής κάτω από εκεί. Ο ανοδικός στόχος παραμένει πάνω από τα 15 ευρώ. Ο όμιλος έχει ανοίξει με τον καλύτερο τρόπο τα χαρτιά του έως το 2027 δίνοντας σταδιακά, με την ολοκλήρωση έργων ΑΠΕ που ανήκουν στο στρατηγικό πλάνο, το πολύ θετικό στίγμα του πράττω αυτά που δήλωσα. Συγχρόνως η ΔΕΗ έχει αρχίσει και ξεδιπλώνει τις μεγάλες βλέψεις προς τα data centers.

Στήνοντας καρτέρι στα χαμηλά

Μάλλον θα πάτησαν το λάθος πλήκτρο «sell» αντί για «buy» όσοι πήγαν και έδωσαν μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κάτω από τα 17,50 ευρώ και κυρίως κάτω από τα 17 ευρώ. Μιλάμε για επίπεδα που είχε να δει η μετοχή από το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου του 2024, όταν και έδινε την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην αραβική Masdar και έβαζε στο ταμείο της 900 εκατ. ευρώ. Κοινώς δηλαδή για κάποιους πωλητές οι γιγάντιες παραχωρήσεις, το mega deal και τα 900 μύρια πέρασαν στο «twilight zone». Διαγραμματικά η μετοχή δείχνει να θέλει να διαμορφώσει ένα νέο σκαλοπάτι στην περιοχή των 17,60 με 17,80 ευρώ, ώστε να ξανακινηθεί ανοδικά προς τα 20,80 ευρώ, που είναι και ο στόχος.

Στήνοντας καρτέρι στα χαμηλά

Παράκρουση φαίνεται να έχουν πάθει οι πωλητές και στην περίπτωση της Cenergy Holdings, καθώς σε αυτό το βίαιο κατέβασμα πούλαγαν τη μετοχή κάτω από τα 7,80 ευρώ και προς τα 7,50 ευρώ, διαγράφοντας έτσι ότι ανοδική κίνηση έχει κάνει από τον Απρίλιο του 2024. Μάλλον ξέχασαν ότι το 2024 έβγαλε ένα +91% πάνω τα καθαρά κέρδη στα 139,4 εκατ. ευρώ, με το Net Debt/EBITDA να βγάζει μάτια στο απίστευτο 0,6x. Κάνανε φαίνεται focus στο αμελητέο 5% των εξαγωγών στην Αμερική και όχι στο υπόλοιπο 95%. Διαγραμματικά πάντως, παρά το κατέβασμα, ο στόχος της εισόδου της μετοχής μέσα στην περιοχή των 11,50 με 12,80 ευρώ δεν έχει αλλάξει διόλου.

Στήνοντας καρτέρι στα χαμηλά

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Κεφάλαιο» 

***Το περιεχόμενο του άρθρου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως συμβουλή ή πρόταση ή προτροπή ή σύσταση ή πρόσκληση για την αγορά ή πώληση οποιασδήποτε μετοχής ή επενδυτικού ή χρηματοοικονομικού προϊόντος που διαπραγματεύεται σε οργανωμένη ή μη αγορά.

Adblock test (Why?)

Πηγή: capital


Σχετικά άρθρα

  • Unique Post

Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Διάφορες ειδήσεις

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio