Ρίο ντε Τζανέιρο: Πώς τα μηχανήματα με κουκλάκια έγιναν ο νέος δημόσιος εχθρός



01/09/2024 - 23:59

Το Ρίο ντε Τζανέιρο – ήδη διαβόητο για τις ληστείες στους δρόμους, τους διεφθαρμένους πολιτικούς, τις αδίστακτες παραστρατιωτικές οργανώσεις και τους διακινητές ναρκωτικών με Καλάσνικοφ – έχει έναν νέο δημόσιο εχθρό: Τα λούτρινα κουκλάκια. Ή, πιο συγκεκριμένα, τα μηχανήματα με τη δαγκάνα που τη χειρίζεσαι με joystick για να πιάσεις τα χνουδωτα ζωάκια.

Την Τετάρτη (28/08), η αστυνομία της Βραζιλίας εξέδωσε 16 εντάλματα έρευνας με στόχο τα μηχανήματα που προκαλούν ενθουσιασμό σε παιδιά και ενήλικες.

Όμως η αστυνομία δήλωσε ότι τα μηχανήματα με τις δαγκάνες εξαπατούν τους χρήστες που πιστεύουν ότι το να κερδίσουν τα λούτρινα ζωάκια είναι μια δοκιμασία δεξιοτεχνίας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τυχερά παιχνίδια – όπως ακριβώς και τα φρουτάκια – και ως εκ τούτου είναι παράνομα.

Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν μηχανήματα με δαγκάνες, φορητούς υπολογιστές, τάμπλετ, κινητά τηλέφωνα, ένα πυροβόλο όπλο και – ναι – χνουδωτούς φίλους. Ερευνούν αν ομάδες οργανωμένου εγκλήματος μπορεί να είναι το αόρατο χέρι πίσω από τη δαγκάνα, επειδή ήδη λειτουργούν φρουτάκια και μια δημοφιλής λοταρία γνωστή ως «Animal Game» σε όλη την πόλη.

Η αστυνομία στη νότια πολιτεία Σάντα Καταρίνα της Βραζιλίας εκτέλεσε επιπλέον τρία εντάλματα έρευνας την Τετάρτη (28/08) στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης.

Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια αστυνομική καταστολή, μετά από μια άλλη τον Μάιο, κατά την οποία οι αστυνομικοί προχώρησαν στην κατάσχεση 80 μηχανημάτων.

Τα μηχανήματα αυτά δεν ήταν μόνο εφοδιασμένα με παραποιημένα λούτρινα, αλλά η μεταγενέστερη ανάλυση του προγραμματισμού τους έδειξε ότι τα κέρδη επιτρεπόταν μόνο μετά από έναν καθορισμένο αριθμό προσπαθειών, ανέφερε η αστυνομία στην ανακοίνωσή της. Η διευκόλυνση αυτών των σποραδικών, επιτυχημένων αρπαγών είναι ένα ηλεκτρικό κύμα στην κατά τα άλλα εξασθενημένη δαγκάνα, ώστε να κρατάει γερά το βραβείο της, ανέφερε η ανακοίνωση.

Αυτός ο προγραμματισμός δεν αποκαλύπτεται στους αφελείς χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που είναι πιθανό να ξοδέψουν το χαρτζιλίκι τους σε κάτι που είναι ουσιαστικά ένα σκουπίδι. Τα μηχανήματα με τα λούτρινα βρίσκονται στα εμπορικά κέντρα του Ρίο, στους σταθμούς του μετρό, στα σούπερ μάρκετ, στις αίθουσες παιχνιδιών και στα καταστήματα παιχνιδιών.

Ανάμεσα στους λάτρεις του παιχνιδιού με τη δαγκάνα στο Ρίο είναι και η Alessandra Libonatti, 41 ετών, η οποία παίζει εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες. Θυμάται ότι τα μηχανήματα προκάλεσαν αναστάτωση όταν πρωτοεμφανίστηκαν στην πόλη – τα είχε ξαναδεί μόνο σε ταινίες. Σήμερα τείνει να παίζει μία φορά την εβδομάδα, είτε μόνη της είτε στο εμπορικό κέντρο με φίλους που μοιράζονται το «ιδιότυπο» χόμπι της.

Της αρέσει η αδρεναλίνη και, σύμφωνα με την ίδια, είναι μια ταλαντούχα clawmaster που έχει τελειοποιήσει τις τεχνικές της για να μεγιστοποιήσει την επιτυχία, από την ανίχνευση του περιβάλλοντος των λούτρινων ζώων μέχρι την ακριβή τοποθέτηση της δαγκάνας. Φυλάει ως θησαυρό έναν μανάτο με κηλίδες τζάγκουαρ, τον οποίο έβγαλε σε ένα ταξίδι στην πρωτεύουσα του έθνους με φίλους.

«Όταν περνάω από ένα μηχάνημα, του ρίχνω μια ματιά για να δω αν υπάρχει κάποιο λούτρινο ζώο που να αξίζει να παίξω», δήλωσε.

«Επειδή δεν αξίζει πάντα- μερικές φορές είναι ξεκάθαρα σπατάλη χρημάτων».
Τα μηχανήματα με τις δαγκάνες μπορεί να ήταν άθλος δεξιοτεχνίας τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά τα περισσότερα σύγχρονα μηχανήματα έχουν ενσωματωμένο προγραμματισμό που επιτρέπει στους χειριστές να προκαθορίζουν την κερδοφορία τους, δήλωσε ο Jeremy Hambly, λάτρης των παιχνιδιών με τις δαγκάνες από την περιοχή του Milwaukee.

Το κανάλι του ClawStruck στο YouTube δείχνει πώς λειτουργούν πολλά διαφορετικά μοντέλα, δήλωσε στο AP. Είπε ότι οι αποδόσεις θα πρέπει να αναρτώνται σε εμφανές σημείο στα μηχανήματα για να μπορούν οι χρήστες να τις εξετάζουν.

Οι περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ θεωρούν τις μηχανές με δαγκάνες τυχερά παιχνίδια και τις εξαιρούν ρητά από τους νόμους περί τυχερών παιχνιδιών, εφόσον συμμορφώνονται με ορισμένους κανόνες που ισχύουν ειδικά για τις εν λόγω πολιτείες. Σύμφωνα με αξιωματούχους του κλάδου, είναι προς το συμφέρον των ηλεκτρονικών παιχνιδιών να κερδίζουν οι πελάτες, ώστε να συνεχίσουν να παίζουν.

Αλλά τελευταία είναι δύσκολα τα πράγματα για τους λάτρεις του συγκεκριμένου παιχνιδιού του Ρίο, δήλωσε η Libonatti. Και το αποδίδει αυτό στις αλλαγές που έγιναν στα μηχανήματα, οι οποίες δεν ξέφυγαν από το αυστηρό της μάτι.
«Τα σημερινά μηχανήματα είναι χάλια. Οι δαγκάνες είναι πιο αδύναμες», έγραψε σε ένα μήνυμα προς έναν φίλο της τον Απρίλιο. «Amiga, yessssssss!» απάντησε ο φίλος της. «Επέστρεψα στις μηχανές που πάντα έπαιρνα (λούτρινα ζωάκια) τις τελευταίες εβδομάδες και είναι τόσοooooo αδύναμες!».

Το τοπικό διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης G1 ονόμασε το φαινόμενο «απάτη με αδύναμες δαγκάνες».

Τα σχεδόν 13.000 λούτρινα ζωάκια που δέσμευσε η αστυνομία τον Μάιο προορίζονταν αρχικά για καταστροφή, αλλά ένα αίτημα των πολιτειακών νομοθετών βρήκε την εύνοια ενός δικαστή που τα γλίτωσε. Αντ’ αυτού, η αστυνομία δώρισε τα λούτρινα ζωάκια σε οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους στις μαζικές πλημμύρες της νότιας πολιτείας Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, ιδίως σε παιδιά που βρίσκονταν σε καταφύγια.

Η τύχη των λούτρινων ζώων που κατασχέθηκαν την Τετάρτη ήταν ακόμη ασαφής.

Related…

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio