Π. Χαρίτος: Είναι θετικό ότι υπάρχει συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ – Χαμάς αλλά αφήνει και πολλά στον αέρα- Ο ρόλος του Τραμπ



19/01/2025 - 18:09

https://athina984.gr/wp-content/uploads/2025/01/mp31.mp3

Τις παραμέτρους της επίτευξης συμφωνίας ανακωχής μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς  η οποία σηματοδοτεί το τέλος των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας, σχολίασε- μεταξύ άλλων- ο δημοσιογράφος Πάνος Χαρίτος, φιλοξενούμενος του Δημήτρη Τζιβελέκη στο ραδιοφωνικό στούντιο του Αθήνα 9,84, στο πλαίσιο της εκπομπής «Ο επισκέπτης της έβδομης μέρας».

«Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή αλλά με ένα τεράστιο ερωτηματικό δίπλα της ως προς το πόσο αποτελεσματική θα είναι και πόσο θα διαρκέσει. Είναι θετικό ότι υπάρχει μια συμφωνία εκεχειρίας και δρομολογούνται διαδικασίες αλλά αφήνει και πολλά στον αέρα», εκτίμησε, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στους όρους της ανακωχής, αναλύοντας το τι σηματοδοτεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Η συμφωνία ανακωχής επιβλήθηκε από τον Τραμπ»

«Η εκεχειρία υπήρχε ως πρόταση στο τραπέζι από τον περασμένο Μάιο αλλά δεν ήταν αποδεκτή από την πλευρά του Νετανιάχου γιατί θεωρούσε ότι δεν ικανοποιεί τους Ισραηλινούς όρους. Όμως, και η Χαμάς, αν και την δεχόταν, δεν ήταν ικανοποιημένη, ήταν σε μειονεκτική θέση. Ουσιαστικά, η  συμφωνία δεν έγινε αποδεκτή και από τις δύο πλευρές αλλά επιβλήθηκε από τον  Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, το γεγονός ότι η ανταλλαγή των κρατουμένων και η απελευθέρωση των τριών πρώτων Ισραηλινών ομήρων θα γίνει γίνει στη διάρκεια της ημέρας της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων του, αποτελεί δείγμα γραφής του Αμερικανού Προέδρου».

«Οι τρεις φάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός»

«Η διάρκειας 3 μηνών συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις ενώ εμπεριέχει έναν αυξημένο βαθμό κινδύνου σε ότι αφορά στην μέχρι τέλους υλοποίησή της. Οι δυνάμεις του Ισραήλ θα αποσυρθούν σταδιακά από τις κεντρικές περιοχές του θύλακα και οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν. Στην πρώτη φάση, θα απελευθερωθούν 33 ισραηλινοί όμηροι έναντι 1000 Παλαιστινίων κρατουμένων οι οποίοι βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές, περισσότερα από 50 άτομα στη δεύτερη φάση και ενδεχομένως στην τρίτη φάση να παραδοθούν τα λείψανα των υπολοίπων.

Μεταξύ των κρατουμένων που αναμένεται να απελευθερώσει το Ισραήλ είναι και δύο προσωπικότητες από την πολιτική σκηνή της Παλαιστίνης, ο Μαρουάν Μπαργκούτι, εκ των στελεχών της Φατάχ και ο Ανουάρ Σαντάτ, ο επικεφαλής του PFLP, του Λαϊκού Μετώπου για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Όσοι από τους Παλαιστίνιους κρατούμενους έχουν καταδικαστεί για αφαίρεση ζωής Ισραηλινού, θα μεταφερθούν στη Λωρίδα της Γάζας και οι υπόλοιποι στις πατρογονικές τους εστίες. Η πρώτη φάση φαίνεται να διασφαλίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό. Στη συνέχεια, θα δούμε τι θα γίνει με την ανοικοδόμηση της Γάζας. Οι άλλες δύο φάσεις είναι προσυμφωνημένες, ωστόσο, καθεμία από αυτές, εξαρτάται από την πρόοδο της προηγούμενης».

«Η Δυτική Όχθη ως…αντάλλαγμα»

«O Nετανιάχου θα ζητήσει ως αντάλλαγμα από τον Αμερικανό Πρόεδρο, τη Δυτική Όχθη. Δεδομένου ότι ο Τραμπ, στην προηγούμενη θητεία του, αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ μεταφέροντας εκεί την πρεσβεία των ΗΠΑ, αναγνώρισε τα υψίπεδα του Γκολάν ως έδαφος του Ισραήλ και έκοψε την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν ως αντίτιμο σε αυτή τη συμφωνία, αναγνωρίσει τα κατεχόμενα της Δυτικής Όχθης και βαφτίζει τους Ισραηλινούς εποικισμούς, έδαφος του Ισραήλ».

«Η λογική της αμερικανικής κυριαρχίας στη Δύση»

«Ο Τραμπ χρησιμοποιεί μια ρητορική που εστιάζει και προωθεί τη λογική της αμερικανικής κυριαρχίας στη Δύση. Πλέον, μπροστά από τις ΗΠΑ βγαίνει το ”εγώ” αντί του εμείς. Αμφισβητεί διαμορφωμένες ισορροπίες σε διεθνές επίπεδο. Βλέπει την ΕΕ ανταγωνιστικά σε επίπεδο οικονομίας και αντιμετωπίζει ως κόκκινο πανί την Κίνα. Εξελέγη με το δόγμα MAGA ( Make America Great Again) και δεν είναι σαφείς οι κόκκινες γραμμές του, τα όριά του στις διαμορφωμένες σχέσεις και συμμαχίες που υπάρχουν είτε σε επίπεδο ΕΕ είτε σε επίπεδο ΝΑΤΟ, προκειμένου να καταφέρει να διασφαλίσει ότι η Αμερική είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Είναι βέβαιο ότι οδηγούμαστε σε μονοπάτια που ούτε καν τα είχαμε φανταστεί ότι μπορεί να προκύψουν ως πραγματικότητα».

Οι σχέσεις με Ελλάδα και Τουρκία

«Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία δεν κοιτάζει καν στο Αιγαίο. Προσπαθεί να διαμορφώσει τα δεδομένα σε ότι αφορά στη Συρία. Έχει το πάνω χέρι και διαθέτει διαπραγματευτικά χαρτιά. Το θέμα είναι που βρισκόμαστε εμείς. Έχουμε να κάνουμε με έναν γείτονα ο οποίος  προσπαθεί να κατακτήσει τον τίτλο της περιφερειακής δύναμης, σε μια περίοδο που είχαμε βάλει όλα μας τα αυγά σε ένα καλάθι που λέγεται… ΗΠΑ ως προς τις διμερείς σχέσεις. Χρειάζεται άμεσα αλλαγή εξωτερικής πολιτικής αλλά και χειρισμού του ζητήματος του Κυπριακού, ομοίως και άλλων θεμάτων που μας αφορούν όπως το Αιγαίο και οι διεκδικήσεις της Τουρκίας».



Adblock test (Why?)


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio