Πόλεμος στην Ουκρανία: Στα χέρια της Ρωσίας η κομβική πόλη Βούχλενταρ μετά από 2 χρόνια αντίστασης



03/10/2024 - 04:10

Ρωσικά στρατεύματα πήραν τον έλεγχο της πόλης Βούχλενταρ στην περιφέρεια Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ένα προπύργιο που αντιστάθηκε σε σφοδρές επιθέσεις από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή το 2022.

Η προέλαση των δυνάμεων της Μόσχας, που ελέγχουν κάτι λιγότερο από το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, τονίζει τη μεγάλη υπεροχή της Μόσχας σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό την ώρα που η Ουκρανία απευθύνει έκκληση για περισσότερα όπλα από τους Δυτικούς συμμάχους, οι οποίοι τη στηρίζουν.

Η ανατολική στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας δήλωσε ότι έδωσε εντολή για απόσυρση από την πόλη προκειμένου τα ουκρανικά στρατεύματα να μην περικυκλωθούν από τον ρωσικό στρατό και «να διατηρήσουν προσωπικό και στρατιωτικό εξοπλισμό».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν ανέφερε τη Βούχλενταρ στην ημερησία αναφορά του για τα πεδία των μαχών. Ωστόσο, ρωσικά κανάλια στο Telegram δημοσίευσαν βίντεο στα οποία φαίνονται στρατεύματα να κρατούν και να υψώνουν ρωσικές σημαίες σε κατεστραμμένα κτίρια.

❗️????????⚔️???????? – The flag with the communist symbol of the Soviet Union was raised by Russia atop a ruined building in Vuhledar after almost two years of intense fighting.

The city, which before the war was home to 14,000 inhabitants, was the scene of a devastating battle, resulting… pic.twitter.com/kZDkz0XN2o

— ????????The Informant (@theinformant_x) October 2, 2024

Η πόλη, που προπολεμικά είχε πάνω από 14.000 κατοίκους, έχει καταστραφεί, με τις πολυκατοικίες της σοβιετικής εποχής να μισοστέκονται διαλυμένες και σημαδεμένες από τα πυρά.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι ο βασικός τακτικός στόχος της Ρωσίας είναι να καταλάβει ολόκληρη την περιοχή Ντονμπάς –τις περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ—στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία ελέγχει περίπου το 80% του Ντονμπάς, σημαντικό βιομηχανικό κόμβο όπου ξεκίνησε η σύγκρουση το 2014 όταν η Μόσχα στήριξε φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου στο Κίεβο και την κατάληψη της Κριμαίας από τη Μόσχα.

Ρωσική προέλαση

Από τότε που η Ρωσία έστειλε τον στρατό της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο διεξαγόταν κυρίως με μονάδες πυροβολικού και χτυπήματα με drones κατά μήκος ενός βαριά οχυρωμένου μετώπου 1.000 χλμ με τη συμμετοχή χιλιάδων στρατιωτών.

Όμως τον Αύγουστο, η δυναμική στο πεδίο της μάχης άλλαξε: η Ουκρανία διέβη τα σύνορα στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ σε μια προσπάθεια να εκτρέψει τις ρωσικές δυνάμεις αλλού και τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να προελαύνουν ταχύτερα από πριν στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν προς τα δυτικά σε σημαντικά σημεία κατά μήκος των 150 χλμ περίπου του μετώπου στην περιοχή του Ντονέτσκ, με το Ποκρόβσκ να αποτελεί επίσης σημαντικό στόχο. Κατέλαβαν το Ουκριάνσκ στις 17 Σεπτεμβρίου και άρχισαν να περικυκλώνουν τη Βούχλενταρ, σε απόσταση περίπου 80 χλμ νοτίως του Ποκρόβσκ.

Η Ρωσία με τις τακτικές που εφαρμόζει προσπαθεί να παγιδεύσει και να σφίξει τον κλοιό γύρω από προπύργια των ουκρανικών δυνάμεων. Από την περιοχή έχουν δημοσιευθεί εικόνες από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς της πόλης με πυρά πυροβολικού και βόμβες.

Καμία πλευρά δεν έχει αποκαλύψει τις απώλειές της. Ωστόσο και οι δύο δηλώνουν ότι η άλλη πλευρά έχει πληρώσει υψηλό τίμημα σε ανθρώπινες ζωές για την πόλη αυτή.

Ο έλεγχος της Βούχλενταρ, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι του ανατολικού και του νότιου μετώπου, είναι σημαντικός διότι θα διευκολύνει την προέλαση της Ρωσίας ενώ προσπαθεί να διεισδύσει βαθύτερα πίσω από τις ουκρανικές αμυντικές γραμμές. Ρώσοι μπλόγκερ δήλωσαν ότι η Ρωσία μπορεί τώρα να προσπαθήσει να προχωρήσει προς τη Βέλικα Νοβοσίλκα, που απέχει περίπου 30 χλμ προς τα δυτικά.

Η Βούχλενταρ βρίσκεται επίσης κοντά σε σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Κριμαία με την περιοχή του Ντονμπάς. Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν αυτή τη στιγμή το 98,5% της περιφέρειας Λουχάνσκ και το 60% της περιφέρειας Ντονέτσκ.

Πηγή: ΑΠΕ

Related…

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio