Προσφυγή ΠΟΣΔΕΠ και επτά πανεπιστημιακών στο ΣτΕ κατά της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων
21/11/2024 - 01:52
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) και επτά πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Ειδικότερα, οι προσφεύγοντες ζητούν την ακύρωση, ως αντισυνταγματικών, δύο υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις «όχι μόνο δεν επιβάλλονται από το ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά αυτό αναγνωρίζει το αυστηρό Σύνταγμα ως στοιχείο προστατευόμενο από την ευρωπαϊκή έννομη τάξη, στα πλαίσια της εθνικής συνταγματικής ταυτότητας, ενώ οι διατάξεις του νόμου 5094/2024 και η νομική φύση των ΝΠΠΕ αντίκεινται στο ευρωπαϊκό ενωσιακό δίκαιο».
Σε σημείο των αιτήσεών τους σημειώνουν πως παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος λόγω «έλλειψης σαφών κριτηρίων και πλήρη αοριστία των διατάξεων του νόμου 5094 του 2024 αναφορικά με τις προϋποθέσεις και το ελάχιστο του ποιοτικού περιεχομένου της εκπαιδευτικής και της συμφωνίας μεταξύ του μητρικού ιδρύματος και παραρτήματος στην Ελλάδα». Δηλαδή «χορηγείται εν λευκώ γενική και αόριστη εξουσιοδότηση από το νόμο στα ισχύοντα στο μητρικό ίδρυμα της αλλοδαπής».
Μάλιστα, εξηγούν πως ούτε από τον επίμαχο νόμο προβλέπεται κρατική εποπτεία επί των ΝΠΠΕ, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, αλλά και δεν είναι σύμφωνη με το δίκαιο της Ε.Ε. «η πρόβλεψη για μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης».
Παράλληλα, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές υπογραμμίζουν ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων πρόκειται να οδηγήσει σε κλείσιμο Τμημάτων των Πανεπιστημίων στην Ελλάδα επί ζημία της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης και των μελών ΔΕΠ αυτής.
Ειδικότερα, υπογραμμίζουν τα εξής:
«Οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις έχουν νομικό έρεισμα σε νομοθετικές ρυθμίσεις αντίθετες προς το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό ενωσιακό δίκαιο», για τους εξής λόγους:
1) Αντίκειται στο άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει την παροχή ανώτατης εκπαίδευσης από φορείς με τη μορφή νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου,
2) Παραβιάζουν τη συνταγματική κατοχύρωση του νομικού καθεστώτος των μελών ΔΕΠ κατ’ άρθρον 16 του Συντάγματος και κατ’ άρθρον 110 περί κράτους Δικαίου,
3) Παραβιάζουν το άρθρο 43 του Συντάγματος καθώς έπρεπε να εκδοθούν Προεδρικά Διατάγματα για:
α) τη νομική μορφή των ΝΠΠΕ,
β) την ισοτιμία των χορηγούμενων τίτλων,
γ) το καθεστώς των καθηγητών ΝΠΠΕ,
δ) το δίκαιο που διέπει τη λειτουργία των ΝΠΠΕ και
ε) τις εγγυήσεις ποιότητας των σπουδών».
Related…
Πηγή: huffingtonpost
Σχετικά άρθρα
- ΣτΕ: Απόφαση έκδοσης του επικριτή του Ερντογάν Ali Yesildag στην Τουρκία (1.000)
- ΣτΕ: Επικύρωσε πρόστιμο 200.000 ευρώ της ΕΛΑΣ σε εκπρόσωπο εταιρείας Security (1.000)
- Απόφαση ΣτΕ: Όχι σε επέκταση φορολογικού ελέγχου στα 10 έτη ακόμα και με πρόσθετα στοιχεία (0.999)
- Παράθυρο επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών ανοίγει το ΣτΕ (0.399)
- Το ΣτΕ αποφάσισε ότι πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ ο Βούλγαρος υπήκοος που έσπασε το εμπάργκο προς τη Ρωσία (0.399)
Δημοσίευση από AutoPolis, Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα