Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε για να μειώσουμε σημαντικά το κοιλιακό λίπος



10/08/2024 - 08:52

Αν και το καλοκαίρι είναι για τους περισσότερους η ωραιότερη εποχή του χρόνου, υπάρχουν και ορισμένοι που αντιμετωπίζουν το διάστημα του θέρους σαν μια μαρτυρική περίοδο. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη δυσκολία που έχουν να «εμφανιστούν» δημοσίως στην παραλία, ενώ δεν αισθάνονται άνετα με το σώμα τους. Το πιο προβληματικό σημείο θεωρείται σχεδόν για όλους η περιοχή της κοιλιάς, στην οποία εμφανίζεται παραπανίσιο λίπος ακόμα και σε άτομα που είναι αντικειμενικά αδύνατα.

Το κοιλιακό λίπος είναι και το πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμο μια και η εμφάνιση του μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Η κληρονομικότητα, ο σωματότυπος, το άγχος, η ηλικία, οι ορμονικές διαταραχές, αλλά και ο άστατος ύπνος είναι μερικοί από τους λόγους που είθισται να δημιουργείται επιπλέον λίπος στην περιοχή της κοιλιάς.

Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Η απάντηση είναι θετική, αρκεί να είμαστε πιστοί σε ένα πρόγραμμα άσκησης και διατροφικών επιλογών. Μιλήσαμε με τη διατροφολόγο κα Αλιόνα Στρατουλάτ, η οποία μας εξήγησε ποιες τροφές θα πρέπει να αποφεύγουμε για να μειώσουμε αισθητά το κοιλιακό λίπος.

Η άσκηση βοηθάει σημαντικά στην καύση του λίπους, αλλά από μόνη της δεν αρκεί γι αυτή τη δύσκολη περιοχή. Η άσκηση βοηθάει σημαντικά στην καύση του λίπους, αλλά από μόνη της δεν αρκεί γι αυτή τη δύσκολη περιοχή. 

Τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες: Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες ευνοούν την εναπόθηση του λίπους στην κοιλιά και παράλληλα αυξάνουν την κατακράτηση υγρών στο σώμα δίνοντας όγκο στο κοιλιακό λίπος. Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες θεωρούνται το άσπρο ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά, το λευκό ρύζι, τα επεξεργασμένα με ζάχαρη δημητριακά, τα γλυκά ποτά, όλα τα γλυκά αρτοσκευάσματα (κέικ, μπισκότα κ.λ.π.) και τα συσκευασμένα αλμυρά σνακς (κράκερς και πατατάκια). Φυσικά, χρειαζόμαστε τους υδατάνθρακες γιατί είναι πηγή ενέργειας για το σώμα μας. Επιλέγουμε όμως τους καλούς υδατάνθρακες όπως είναι τα φρέσκα ή αποξηραμένα άγλυκα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης (βρώμη, κριθάρι, κινόα, καλαμπόκι κ.λ.π.) 

Αλκοόλ: Είναι ευρύτερα γνωστό ότι το αλκοόλ αυξάνει το λίπος στην κοιλιά και πρέπει να το αποφεύγουμε. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στην κατανάλωση της μπύρας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες γιατί επειδή την πίνουμε παγωμένη είναι μια καλοκαιρινή απόλαυση που μας δροσίζει και δύσκολα αρνιόμαστε. Αν και η μπύρα έχει μόνο 4% αλκοόλ, σε σχέση με το κρασί που έχει 12% αλκοόλ, τελικά δεν είναι τόσο αθώα γιατί καταναλώνουμε περισσότερη ποσότητα με αποτέλεσμα να αυξάνουμε το κοιλιακό λίπος.

Ροφήματα με ζάχαρη και χυμοί φρούτων: Λόγω της φρουκτόζης που περιέχουν είναι απαγορευτικά όταν προσπαθούμε να μειώσουμε το κοιλιακό λίπος. Η φρουκτόζη μεταβολίζεται στο συκώτι και η διαδικασία αυτή ευνοεί την αύξηση του κοιλιακού λίπους. Λέμε όχι στους χυμούς, αλλά ναι στα φρούτα. Βασική προϋπόθεση; Να αποφεύγουμε την κατανάλωσή τους τις βραδινές ώρες.

Αν ακολουθήσουμε ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα σε συνδυασμό με άσκηση και καλή ψυχολογική διάθεση θα δούμε σταδιακά το σώμα μας να αλλάζει. Αν ακολουθήσουμε ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα σε συνδυασμό με άσκηση και καλή ψυχολογική διάθεση θα δούμε σταδιακά το σώμα μας να αλλάζει. 

Μειώνουμε τα επίπεδα της κορτιζόλης: Η κορτιζόλη είναι η κατεξοχήν ορμόνη του στρες, το οποίο όταν βρίσκεται για μακρά χρονικά διαστήματα πάνω από το φυσιολογικό όριο, αυξάνονται τα επίπεδα της με αποτέλεσμα να προκαλούνται ανεπιθύμητες ενέργειες στον οργανισμό. Η κορτιζόλη ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το κοιλιακό λίπος κι αν θέλουμε να την μειώσουμε θα πρέπει να τηρούμε ένα πρόγραμμα επαρκούς και ποιοτικού ύπνου, να γυμναζόμαστε συστηματικά και φυσικά να ακολουθούμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Related…

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio