Ποδόσφαιρο – Ρουμανία: Πέθανε ο «ήρωας της Σεβίλλης» Χέλμουτ Ντουκαντάμ



02/12/2024 - 18:38

Ο τερματοφύλακας της Στεάουα Βουκουρεστίου Helmuth Duckadam σηκώνει το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης μετά τη νίκη της ρουμανικής ομάδας επί της Μπαρτσελόνα στα πέναλτι στη Σεβίλλη της Ισπανίας στις 7 Μαΐου 1986. (AP Photo/Fernando Ricardo)Ο τερματοφύλακας της Στεάουα Βουκουρεστίου Helmuth Duckadam σηκώνει το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης μετά τη νίκη της ρουμανικής ομάδας επί της Μπαρτσελόνα στα πέναλτι στη Σεβίλλη της Ισπανίας στις 7 Μαΐου 1986. (AP Photo/Fernando Ricardo)

Ο Χέλμουτ Ντουκαντάμ, ο θρυλικός Ρουμάνος γκολκίπερ, απεβίωσε σε ηλικία 65 ετών στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο του Βουκουρεστίου τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου.

Ο Ντουκαντάμ, γνωστός και ως «ο ήρωας της Σεβίλλης», έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση του μοναδικού παγκοσμίως σημαντικού τροπαίου στην ιστορία του ρουμανικού ποδοσφαίρου, μέσω του θριάμβου της Στεάουα Βουκουρεστίου το 1986 επί της Μπαρτσελόνα (0-0, κανονική διάρκεια και στην παράταση). Απέκρουσε όλα τα πέναλτι (τέσσερα συνολικά) στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου εκείνης της χρονιάς στο ”Σάντσεθ Πιθχουάν”, φέρνοντας το τρόπαιο στην ομάδα του (2-0).

Η νίκη αυτή παραμένει το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία του ρουμανικού ποδοσφαίρου, η μοναδική φορά μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο που μια ρουμανική ομάδα ποδοσφαίρου έφτασε μέχρι τέλους και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ο θρυλικός τερματοφύλακας γεννήθηκε στο χωριό Semlac της επαρχίας Αράντ την 1η Απριλίου 1959. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο το 1975 και στη συνέχεια εντάχθηκε στη Στεάουα Βουκουρεστίου το 1983, σύμφωνα με το HotNews.ro.

Ένα ανεύρυσμα τερμάτισε απότομα την καριέρα του σε ηλικία 27 ετών. Αφού αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο, ο Ντουκαντάμ εργάστηκε για τη συνοριακή αστυνομία στο Αράντ, αλλά αποσύρθηκε πρόωρα για ιατρικούς λόγους.

Νικητής της λοταρίας βίζας ποικιλομορφίας των ΗΠΑ που διοργάνωσε η αμερικανική πρεσβεία στο Βουκουρέστι, ο Ντουκαντάμ μετανάστευσε το 2003 με την τότε σύζυγό του, και ένα από τα δύο παιδιά τους. Ωστόσο, σύντομα επέστρεψε στο Αράντ, μη μπορώντας να προσαρμοστεί στη ζωή στις ΗΠΑ.

Ο Ντουκαντάμ αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα υγείας καθ′ όλη τη διάρκεια της ζωής του, το πρώτο αμέσως μετά την εξαιρετική του εμφάνιση στον τελικό του 1986 εναντίον της Μπαρτσελόνα. Μία θρόμβωση μπλόκαρε την κυκλοφορία αίματος στο χέρι του, απαιτώντας τρεις επιπλέον επεμβάσεις στο χέρι του τα επόμενα χρόνια.

Το 2004, ο πρώην παίκτης της Στεάουα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο γόνατο λόγω συσσώρευσης υγρών. Πριν από τρεις μήνες, ο Ντουκαντάμ υποβλήθηκε σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βουκουρεστίου για διευρυμένη αορτή, τη μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος, και αντικατάσταση βαλβίδας, όπως αναφέρει το GSP.

«Έχω 20 φάρμακα που πρέπει να παίρνω καθημερινά. Ορισμένα είναι για την πήξη του αίματος, την κυκλοφορία, την αρτηριακή πίεση, το στομάχι μου ή ως γαστρική προστασία», αφηγήθηκε κάποτε ο ίδιος.

Στις 25 Μαρτίου 2008, ο Ντουκαντάμ παρασημοφορήθηκε από τη ρουμανική προεδρία με το παράσημο «Αθλητικής Αξίας» για το ρόλο του στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου από την Στεάουα το 1986. Στις 11 Αυγούστου 2010, αποδέχθηκε την τιμητική προεδρία της ποδοσφαιρικής ομάδας FCSB, θέση από την οποία παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2020.

Πηγή: Romania-Insider

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio