Πιάτο ημέρας: Κριθαράκι με πέστο βασιλικού και ζαμπόν



19/09/2024 - 07:31

Ζυμαρικό με πέστο.Ζυμαρικό με πέστο.

Μαγειρεύουμε κριθαράκι με πέστο βασιλικού και ζαμπόν για το πιάτο ημέρας.

Θα χρησιμοποιήσουμε φύλλα βασιλικού, κατά προτίμηση πλατύφυλλου, ή άνηθου ή μείγμα από άνηθο και μαϊντανό, με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα το καθένα.

Και προσθέτουμε σκορδάκι, φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα ή πικάντικη γραβιέρα και βραστό ή καπνιστό ζαμπόν από μπούτι χοιρινό.

Συνοδεύουμε το φαγητό μας με μια απλή ντοματοσαλάτα ή μια κολοκυθοσαλάτα.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 15′

Μαγείρεμα: 15′

Υλικά

1 πακέτο κριθαράκι μέτριο ή ψιλό

2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα βασιλικού, κατά προτίμηση πλατύφυλλου, ή άνηθου ή μείγμα από άνηθο και μαϊντανό, με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα το καθένα

1 σκελίδα σκόρδου

3 κ.σ. κουκουνάρια 

6 κ.σ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα ή πικάντικη γραβιέρα

40 ml ελαιόλαδο

4 φέτες βραστό ή καπνιστό ζαμπόν από μπούτι χοιρινό, σε λεπτές λωρίδες

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσει μπόλικο νερό με ½ κ.γ. αλάτι.

Μόλις το νερό κοχλάσει, ρίχνουμε το κριθαράκι και το βράζουμε 2′ λιγότερο από τον χρόνο που προτείνεται στη συσκευασία. Τα σουρώνουμε και κρατάμε ½ φλιτζ. τσαγιού από το νερό μέσα που έβρασαν.

Στο μεταξύ, ρίχνουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι το βασιλικό, το σκόρδο, τα κουκουνάρια, το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμο του ζυμαρικού, το ελαιόλαδο και τα πολτοποιούμε, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία, πηχτή πάστα.

Ρίχνουμε ξανά το κριθαράκι στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το πέστο και βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, σε χαμηλή φωτιά.

Ζεσταίνουμε το φαγητό για 1′-2′, ανακατεύοντας απαλά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι το κριθαράκι να καλυφθεί καλά με το πέστο.

Αποσύρουμε, πασπαλίζουμε με το τυρί, ανακατεύουμε και το μοιράζουμε στα πιάτα.

Μοιράζουμε σε κάθε μερίδα το ζαμπόν, πασπαλίζουμε με πιπέρι και σερβίρουμε.

Tip

Συνοδεύουμε με μια απλή ντοματοσαλάτα ή μια κολοκυθοσαλάτα – τριμμένα κολοκύθια, καλά στυμμένα και ανακατεμένα με γιαούρτι, λάδι, αλατοπίπερο και άνηθο ή δυόσμο.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #50» σε Ντίνας Νικολάου.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio