Πεινασμένοι λύκοι που σκοτώνουν παιδιά προκαλούν τρόμο στην Ινδία
05/09/2024 - 19:35
H μόλις τεσσάρων ετών τετράχρονη Sandhya κοιμόταν έξω από την καλύβα της από λάσπη στην πολιτεία Uttar Pradesh της Ινδίας τη νύχτα της 17ης Αυγούστου όταν μια διακοπή ρεύματος βύθισε το χωριό στο σκοτάδι.
«Οι λύκοι επιτέθηκαν μέσα σε δύο λεπτά από τη στιγμή που έσβησαν τα φώτα. Μέχρι να καταλάβουμε τι συνέβαινε, την είχαν πάρει μακριά» θυμάται η μητέρα της, Sunita.
Το άψυχο σώμα της Sandhya βρέθηκε την επόμενη μέρα στις φάρμες ζαχαροκάλαμου, περίπου 500 μέτρα από το σπίτι της. Νωρίτερα τον μήνα, σε ένα γειτονικό χωριό, o οUtkarsh, 8 ετών, κοιμόταν κάτω από μια κουνουπιέρα όταν η μητέρα του εντόπισε έναν λύκο να σέρνεται στην καλύβα τους.
«Το ζώο πέταξε από τις σκιές. Ούρλιαξα, «Άφησε τον γιο μου ήσυχο!» Οι γείτονές μου όρμησαν μέσα και ο λύκος τράπηκε σε φυγή», αφηγείται.
Από τα μέσα Απριλίου, ένα κύμα επιθέσεων λύκων έχει τρομοκρατήσει περίπου 30 χωριά στην περιοχή Bahraich, κοντά στα σύνορα με το Νεπάλ. Εννέα παιδιά και ένας ενήλικας έχουν παρασυρθεί και σκοτωθεί από τους λύκους. Το μικρότερο θύμα ήταν ένα αγόρι ενός έτους και το μεγαλύτερο ήταν μια γυναίκα 45 ετών. Τουλάχιστον άλλοι 34 έχουν τραυματιστεί.
Φόβος και υστερία έχουν κυριεύσει τα χωριά που έχουν πληγεί. Με πολλά σπίτια χωρίς κλειδαριές, τα παιδιά κρατούνται σε εσωτερικούς χώρους και οι άνδρες περιπολούν στους σκοτεινά φωτισμένους δρόμους τη νύχτα.
Οι αρχές έχουν αναπτύξει drones και κάμερες, έχουν βάλει παγίδες και χρησιμοποίησαν κροτίδες για να τρομάξουν τους λύκους. Μέχρι στιγμής, τρεις λύκοι έχουν συλληφθεί και έχουν μεταφερθεί σε ζωολογικούς κήπους.
Τέτοιες επιθέσεις σε ανθρώπους είναι εξαιρετικά σπάνιες και οι περισσότερες αφορούν λύκους μολυσμένους με λύσσα, μια ιογενή ασθένεια που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ένας λυσσασμένος λύκος συνήθως κάνει πολλαπλές επιθέσεις χωρίς να καταβροχθίσει τα θύματα.
Έκθεση του Νορβηγικού Ινστιτούτου Έρευνας της Φύσης ανέφερε 489 «σχετικά αξιόπιστες περιπτώσεις» επιθέσεων λύκων σε 21 χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας – μεταξύ 2002 και 2020. Μόνο 26 από αυτές ήταν θανατηφόρες. Περίπου 380 άνθρωποι έπεσαν θύματα «άγριων επιθέσεων».
Υπήρξαν μόνο δύο επιβεβαιωμένες περιπτώσεις θανάτων που σχετίζονται με λύκους στη Βόρεια Αμερική τα τελευταία 50 χρόνια, δήλωσε στο BBC ο Dave Mech, ένας διάσημος Αμερικανός βιολόγος που ειδικεύεται στη συμπεριφορά των λύκων. Αυτό συμβαίνει παρά τον πληθυσμό περίπου 70.000 λύκων που είναι εξαπλωμένοι σε όλη τη Βόρεια Αμερική.
Γιατί λοιπόν οι λύκοι επιτίθενται στους ανθρώπους στο Bahraich της Ινδίας; Φωλιασμένα ανάμεσα σε ένα ποτάμι και δάση, μέρη του Bahraich ήταν από καιρό παραδοσιακός βιότοπος λύκων. Βρίσκεται στην πεδιάδα του ποταμού Ghaghara, όπου ζουν 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι και είναι επιρρεπές σε εποχικές πλημμύρες.
Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες κατά τη διάρκεια των μουσώνων έχουν αλλάξει δραστικά το τοπίο. Το φουσκωμένο ποτάμι έχει κατακλύσει τα δάση, οδηγώντας πιθανώς τους λύκους προς αναζήτηση τροφής και νερού.
«Η κλιματική αλλαγή είναι μια σταδιακή διαδικασία, αλλά οι πλημμύρες μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχές του ενδιαιτήματος για τους λύκους, αναγκάζοντάς τους να εισέλθουν σε ανθρώπινους οικισμούς για αναζήτηση τροφής», λέει η Amita Kanaujia του Ινστιτούτου Επιστημών της Άγριας Ζωής στο Πανεπιστήμιο Λάκναου.
Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας για τις δολοφονίες μεγάλου αριθμού παιδιών σε επιθέσεις λύκων στα χωριά του Uttar Pradesh το 1996, οι ειδικοί στην άγρια φύση διαπίστωσαν ότι υπήρχε ελάχιστη επίβλεψη των παιδιών επειδή τα περισσότερα θύματα προέρχονταν από φτωχά μονογονεϊκά νοικοκυριά, με επικεφαλής συνήθως μητέρες.
Σε αυτά τα φτωχά χωριά, τα ζώα είναι συχνά καλύτερα προστατευμένα από τα παιδιά. Όταν ένας πεινασμένος λύκος, αντιμέτωπος με έναν εξαντλημένο βιότοπο θηραμάτων και περιορισμένη πρόσβαση σε ζώα, συναντά τέτοια ευάλωτα παιδιά, γίνονται πιο πιθανοί στόχοι.
«Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν έχουμε γίνει μάρτυρες κρουσμάτων επιθέσεων λύκων σε παιδιά», μου είπε ο Yadvendradev Jhala, κορυφαίος Ινδός επιστήμονας και οικολόγος. Οι τρέχουσες επιθέσεις λύκων στο Uttar Pradesh είναι πιθανώς το τέταρτο τέτοιο κύμα σε τέσσερις δεκαετίες.
Το 1981-82, επιθέσεις λύκων στο Bihar στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 13 παιδιά. Μεταξύ 1993 και 1995, άλλα 80 παιδιά δέχθηκαν επίθεση, αυτή τη φορά από πέντε αγέλες λύκων στην περιοχή Hazaribagh της περιοχής.
Το πιο θανατηφόρο επεισόδιο σημειώθηκε σε διάστημα οκτώ μηνών το 1996, όταν τουλάχιστον 76 παιδιά από περισσότερα από 50 χωριά στο Uttar Pradesh δέχθηκαν επίθεση, με αποτέλεσμα 38 θανάτους. Οι δολοφονίες σταμάτησαν αφού οι αρχές σκότωσαν 11 λύκους. Τα μέσα ενημέρωσης τους περιέγραψαν ως «ανθρωποφάγους» λύκους.
Ο Jhala και ο συνάδελφός του Dinesh Kumar Sharma διεξήγαγαν μια σχολαστική έρευνα για τις δολοφονίες του 1996, εξετάζοντας υπολείμματα σωμάτων, τρίχες λύκου, καλύβες χωριών, πυκνότητα πληθυσμού, ζώα και εκθέσεις αυτοψίας. Οι τρέχουσες επιθέσεις στο Uttar Pradesh μοιάζουν τρομακτικά με τα ευρήματά τους πριν από σχεδόν 30 χρόνια.
Και στις δύο περιπτώσεις, παιδιά σκοτώθηκαν και καταναλώθηκαν μερικώς, δείχνοντας σημάδια από δάγκωμα στο λαιμό τους και τραύματα από τρυπήματα σε διάφορα μέρη του σώματός τους.
Οι περισσότερες επιθέσεις σημειώθηκαν τη νύχτα, με παιδιά να κοιμούνται σε εξωτερικούς χώρους στην καρδιά των χωριών. Τα θύματα ανακαλύπτονταν συχνά σε ανοιχτούς χώρους, όπως αγροκτήματα ή λιβάδια.
Όπως και σήμερα, οι επιθέσεις λύκων το 1996 έγιναν σε χωριά κοντά σε όχθες ποταμών, που περιβάλλονταν από φάρμες ρυζιού και ζαχαροκάλαμου και βαλτώδεις ελαιώνες.
Και οι δύο περιπτώσεις αφορούσαν πολυσύχναστα χωριά και μεγάλο αριθμό ευάλωτων παιδιών από φτωχές αγροτικές οικογένειες, γεγονός που αύξησε τον κίνδυνο.
Δεν είναι σαφές εάν οι συνεχιζόμενες επιθέσεις γίνονται από μοναχικούς λύκους ή από αγέλες. Με βάση τα 30 χρόνια μελέτης του για τους λύκους, ο Jhala πιστεύει ότι ένας μόνο λύκος – όπως το 1996 – είναι πιθανώς υπεύθυνος για τις πρόσφατες δολοφονίες.
Οι χωρικοί ανέφεραν ότι είδαν μια ομάδα πέντε έως έξι λύκων στα χωράφια τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ η μητέρα του 8χρονου που επέζησε είδε έναν μόνο λύκο να μπαίνει στο σπίτι της και να επιτίθεται στον γιο της.
Για αιώνες, άνθρωποι και λύκοι στην Ινδία συνυπήρχαν ειρηνικά, χάρη στην παραδοσιακή ανοχή των κτηνοτροφικών κοινοτήτων, λένε οι ειδικοί της άγριας ζωής. Αυτή η μακροχρόνια συνύπαρξη επέτρεψε στους λύκους να επιμείνουν παρά τις συχνές συγκρούσεις, ιδιαίτερα για τα ζώα. Ωστόσο, οι καιροί έχουν αλλάξει και η πρόσφατη αύξηση των επιθέσεων έχει εγείρει νέες ανησυχίες.
Οι ειδικοί σε θέματα άγριας ζωής συμβουλεύουν ότι τα παιδιά στα πληγέντα χωριά πρέπει να μένουν σε εσωτερικούς χώρους, να κοιμούνται μεταξύ ενηλίκων εάν η στέγαση είναι ανεπαρκής και να συνοδεύονται από έναν ενήλικα στην τουαλέτα τη νύχτα.
Οι χωρικοί θα πρέπει να αποφεύγουν να αφήνουν τα παιδιά να περιφέρονται χωρίς επίβλεψη σε περιοχές όπου μπορεί να κρύβονται λύκοι και να διορίζουν νυχτοφύλακες για να περιπολούν στους δρόμους.
«Μέχρι να προσδιορίσουμε τους ακριβείς λόγους πίσω από αυτές τις επιθέσεις, αυτές οι προφυλάξεις είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των ανθρώπων»,λένε.
Related…
Πηγή: huffingtonpost
Σχετικά άρθρα
- O θρυλικός λύκος Τακάγια: Τον σκότωσαν και τώρα έβαλαν την εικόνα του σε διαφήμιση για κυνήγι (0.883)
- Χαλκιδική: Αναστάτωση από την εμφάνιση λύκων - Επιτίθενται σε σκυλιά και τα σκοτώνουν (0.882)
- Ινδία - Κατολισθήσεις: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες, εκατοντάδες παγιδευμένοι (Βίντεο) (0.118)
- Αεροπορική εταιρεία δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να μην κάθονται δίπλα σε άνδρες (0.118)
- Πώς ο αφανισμός του ινδικού γύπα κόστισε τις ζωές 500.000 ανθρώπων (0.118)
Δημοσίευση από AutoPolis, Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα