ΠΑΣΟΚ: Πρώτη αντίδραση Μπατζελή μετά την αναστολή της κομματικής της ιδιότητας



16/04/2025 - 00:42

«Δηλώνω ότι, δεν ήλθα σε αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες του Κινήματος, δεν υπονόμευσα αποφάσεις οργάνων, δεν συνέβαλλα στην απώλεια της αξιοπιστίας και στη συρρίκνωση της δύναμης του Κινήματος», δήλωσε η Κατερίνα Μπατζελή μετά από την απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να αναστείλει για έναν χρόνο την κομματικής της ιδιότητα.

«Πάντα πίστευα ότι οι αντίπαλοι βρίσκονται εκτός των κομματικών συνόρων και ότι μόνο συλλογικά μπορούμε να επανατοποθετηθούμε στη συνείδηση της κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ στη διαχρονική του πορεία, εξέπεμπε καθαρό λόγο, διεύρυνε την κοινωνική και του βάση διότι γνώριζε, ότι η φοβικότητα συρρικνώνει και διχάζει», πρόσθεσε η ίδια.

«Στην , τόνισα ότι δεν υπάρχει λόγος πειθαρχικής δίωξης μου και ότι πρέπει να απαλλαγώ. Η κατά πλειοψηφία απόφασή της για αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας για ένα χρόνο, αποτελεί ακραία απόφαση στην ιστορία του μεγάλου ΠΑΣΟΚ που μεταξύ των άλλων, είχε δημοκρατικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων», κατέληξε.

Τι συνέβη στη διαδικασία που οδήγησε στην αναστολή της ιδιότητας

Νωρίτερα, η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αποφάσισε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας της Κατερίνας Μπατζελή για ένα χρόνο.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 18:50 και διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες, καθώς και τα έντεκα μέλη της ΕΔΕΚΑΠ τοποθετήθηκαν επί της υπόθεσης.

Η κ. Μπατζελή, που κατηγορούνταν για «προσβολή και μομφή κατά του προέδρου», παρέμεινε στη συνεδρίαση περίπου 25 λεπτά και κατέθεσε υπόμνημα απολογίας. Εισηγήτρια της υπόθεσης ήταν το μέλος της ΕΔΕΚΑΠ Εύα Ζούπη.

Στο υπόμνημά της, η πρώην υπουργός υποστήριξε πως η επίμαχη φράση περί «δεξιού πέτου» παρερμηνεύθηκε σκοπίμως και εργαλειοποιήθηκε από εξωκομματικούς μηχανισμούς, με στόχο τη μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από την αυτόνομη πορεία του. «Θέση πού όλοι στηρίζουμε και μάλιστα, με τις σαφείς επανειλημμένες δηλώσεις του προέδρου, ότι δεν θα ξανακυβερνήσουμε με τη ΝΔ», υπογραμμίζει η Κατερίνα Μπατζελή στο υπόμνημά της.

«Φυσικά και δεν εννοούσα ότι η ΝΔ μάς κρατά από το πέτο. Είναι δυνατόν να αποδίδεται στη φράση μου οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία; Όταν μάλιστα, στο πρώτο σκέλος της τοποθέτησής μου, είχα ήδη χαρακτηρίσει τοξική και λανθασμένη την στάση του Νίκου Παππά, που μας κατηγορούσε ότι μας κρατούν από το ‘δεξί πέτο’; Δηλαδή, αφού ρητά, αμέσως πριν, καταδίκασα τη φρασεολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν σενάρια ώσμωσής μας με τη ΝΔ (περί δήθεν δεξιού πέτου), ήταν δυνατόν να επιβεβαιώσω μετά, ότι μπορεί να ισχύουν αυτά τα σενάρια; Η ανάρτηση μέρους, δε, της τοποθέτησής μου από την ‘Ομάδα Αλήθειας’, είχε αυτή την σκοπιμότητα, δηλαδή να αποδομήσει τον λόγο μου και τα επιθυμητά από την ΝΔ σενάρια περί ώσμωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ αποκλείει τη συμμετοχή της στο συνέδριο του φθινοπώρου, ενώ ερωτηματικό τίθεται για την παρουσία της στα επόμενα ψηφοδέλτια του κόμματος. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει νέες εσωκομματικές αντιδράσεις.

Ποιοι και γιατί ζήτησαν την απαλλαγή της Κατερίνας Μπατζελή

Τρία μέλη της ΕΔΕΚΑΠ, οι Παντελής Καμάς, Γιώργος Αναγνώστου και Ειρήνη Σενετάκη, ζήτησαν την πλήρη απαλλαγή τής πρώην υπουργού, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πώς «δεν προέκυψε σε καμία περίπτωση η βούληση της συντρόφισσας Μπατζελή, να θίξει ή να κρίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τον πρόεδρο του Κινήματος σ. Νίκο Ανδρουλάκη, ακόμα και στην περίπτωση που η δήλωση θεωρηθεί, υπερβαίνοντας τα ανωτέρω, προβληματική. Εξάλλου, η κριτική σε ένα δελτίο Τύπου, δεν μπορεί να θεωρηθεί, επ΄ουδενί, ως αμφισβήτηση του προέδρου του Κινήματός μας, ο οποίος και προφανώς έχει τη στήριξη όλων μας στην προσπάθεια την οποία κάνει να διατυπώσει ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης, απέναντι στην καταστροφική πορεία της χώρας, που έχει καταστρώσει το καθεστώς Μητσοτάκη».

Δείτε το σκεπτικό της μειοψηφίας που ζήτησε την απαλλαγή Μπατζελή εδώ.

Η απόφαση αναστολής της κομματικής ιδιότητας υπερψηφίστηκε με ψήφους 8 υπέρ και 3 κατά. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την απολογία της και κατά την αποχώρησή της, η Κατερίνα Μπατζελή τόνισε πως δεν υπήρχε λόγος παραπομπής της και ζήτησε την πλήρη απαλλαγή της, σημειώνοντας πως «δεν προκύπτει ούτε προσβολή ούτε μομφή στον πρόεδρο».

Απέδωσε την παραπομπή στην «Ομάδα Αλήθειας»

Διευκρίνισε πως η φράση για το «δεξιό πέτο» δεν σχετιζόταν με το σκάνδαλο των υποκλοπών, όπως είχε ήδη αναφέρει σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Σπυρόπουλο.

Αφήνοντας αιχμές, απέδωσε την παραπομπή της στην «Ομάδα Αλήθειας», υπογραμμίζοντας πως «η ‘Ομάδα Αλήθειας’ έκανε πολύ μεγάλη επιτυχία. Βρέθηκα στο πειθαρχικό από δικό της κατασκεύασμα».

Αποχωρώντας, δήλωσε σκωπτικά πως θα… πάει στην εκκλησία για να πληροφορηθεί την τελική απόφαση, λόγω του τροπαρίου της Κασσιανής που ψάλλεται σήμερα, Μεγάλη Τρίτη.

Διευκρίνισε πως η δήλωσή της, κατά την άφιξή της στη Χαριλάου Τρικούπη, περί «κύκλων που κλείνουν και κύκλων που ανοίγουν», δεν είχε φιλοσοφικό ή… Αριστοτελικό περιεχόμενο, αλλά αναφερόταν στη συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ.

Δούκας: Η παράταξη χρειάζεται ομοψυχία και σχέσεις εμπιστοσύνης

Την απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ για την Κατερίνα Μπατζελή σχολίασε το μέλος του Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ και δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

Όπως τόνισε σε δήλωσή του, «το ΠΑΣΟΚ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα. Η ελεύθερη έκφραση είναι αδιαπραγμάτευτη. Ειναι θεμέλιο της δημοκρατίας και βασική αρχή του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του. Οι διαγραφές, ακόμη και με επιχειρήματα για αστοχίες, δεν έλυσαν ποτέ και ούτε θα λύσουν πολιτικά προβλήματα. Η παράταξη χρειάζεται ομοψυχία και σχέσεις εμπιστοσύνης, οι οποίες χτίζονται με συλλογικές λειτουργίες και συντροφικότητα».

«Είχε την ευκαιρία να ανασκευάσει την απαράδεκτη δήλωση και δεν το έκανε»

Στην απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ που δόθηκε στη δημοσιότητα, και υπογράφεται από την πρόεδρό της Νανά Βρυώνη, τονίζεται πως «η κ. Κατερίνα Μπατζελή επέλεξε να δημιουργήσει με τη δήλωσή της μία στρεβλή δημόσια εικόνα για το Κίνημα και παρ’ ότι είχε πολλές ευκαιρίες να ανασκευάσει την απαράδεκτη αυτή δήλωσή της, κατά τις επανειλημμένες τηλεοπτικές εμφανίσεις της, δεν το έκανε».

Η απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ:

«Στο ΠΑΣΟΚ διαχρονικά οι διαφορετικές τάσεις και απόψεις, που είναι καταστατικά κατοχυρωμένες, συνιστούν πλούτο και αξιοποιούνται στη χάραξη πολιτικών, πάντα προς όφελος της κοινωνίας. Καθίσταται, ωστόσο, σαφές ότι οι χαρακτηρισμοί δεν μπορούν να εξαπολύονται με τον μανδύα της ‘πολιτικής κριτικής’ και δε χωρούν μεταξύ συντρόφων, πολλώ δε μάλλον στο πρόσωπο του Προέδρου του Κινήματός μας.

»Σε μία χρονική στιγμή που το Κίνημά μας δίνει έναν διαρκή αγώνα ενάντια στη συντήρηση της Νέας Δημοκρατίας, κάνει προτάσεις για τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες και οφείλει να είναι ενωμένο και τα στελέχη του να τοποθετούνται δημόσια με ενιαίο λόγο, ώστε να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και σιγουριά στον ελληνικό λαό, για να πετύχει την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος, η κ. Κατερίνα Μπατζελή επέλεξε να δημιουργήσει με τη δήλωσή της μία στρεβλή δημόσια εικόνα για το Κίνημα και παρ’ ότι είχε πολλές ευκαιρίες να ανασκευάσει την απαράδεκτη αυτή δήλωσή της, κατά τις επανειλημμένες τηλεοπτικές εμφανίσεις της, δεν το έκανε.

»Για τους λόγους αυτούς: Κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 3 του Κώδικα Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, η ΕΔΕΚΑΠ αποφασίζει κατά πλειοψηφία την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του μέλους του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Κατερίνας Μπατζελή, για ένα έτος από τη δημοσίευσή της, το οποίο συνεπάγεται και την ταυτόχρονη αποβολή της από τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στα οποία συμμετέχει».

Adblock test (Why?)

Πηγή: in.gr


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Πολιτική

Σχολιάστε το άρθρο

*


Τελευταία άρθρα

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio