Πανώλη αιγοπροβάτων: Κρούσμα και στον Ασπρόπυργο – Ασφαλής η κατανάλωση γάλακτος



30/07/2024 - 17:24

ΑρνιάΑρνιά

Στην Δυτική Αττική και συγκεκριμένα στον Ασπρόπυργο ”¨έφτασε” ο ιός της πανωλής που πλήττει τα αιγοπρόβατα καθώς εντοπίστηκε κρούσμα σε μονάδα.

Οι ιδιοκτήτες της αντιλήφθηκαν τα ζώα είχαν κάποια συμπτώματα κι επικοινώνησαν αμέσως με τις αρμόδιες αρχές. Άμεσα έσπευσε και η Περιφέρεια Αττικής που πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Όπως προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο έγινε μαζική θανάτωση των ζώων της  κτηνοτροφικής μονάδα για παν ενδεχόμενο ενω τώρα ο έλεγχος της πανώλης απαιτεί παρακολούθηση τουλάχιστον 30 ημερών μετά το τελευταίο κρούσμα.

Να σημειωθεί ότι εγκρίθηκε και το ποσό των 40.000 ευρώ  από την Περιφέρεια για την ενίσχυση των υγειονομικών υπηρεσιών που αφορά το συγκεκριμένο θέμα. 

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής κάνουν σχολαστικούς ελέγχους γενικότερα μήπως προκύψει και κάποιο άλλο τέτοιο περιστατικό.

Κρούσμα και στα Καλάβρυτα

Στο μεταξύ διεξήχθη και η έκτακτη συνεδρίαση με την Περιφέρεια Δυτικής Αχαΐας στα Καλάβρυτα όπου έφτασε και εκεί ο ιός.

Όπως  είπε στο ΕΡΤNEWS ο κτηνοτρόφος Γιάννης Ηρακλειώτης, «Το θετικό ήταν ότι υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση του κτηνοτροφικού τομέα για να ενημερωθούμε. Το κρούσμα στην Κορινθία ήταν στα σύνορα με τα Καλάβρυτα, στα χωριά. Οπότε μπήκαμε και εμείς σε ένα είδος καραντίνας. Η ενημέρωση που είχαμε ήταν ότι χθες κάνανε τυχαίους ελέγχους σε μονάδες μέσα σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων ώστε να δούμε αν τυχόν παρουσιαστούν και νέα στην περιοχή των Καλαβρύτων. Δεν υπάρχουν κρούσματα στην Αχαΐα, απλά το κρούσμα στην Κόρινθο που δημοσιεύθηκε πριν δυο τρεις μέρες είναι στη δεύτερη ακτίνα των δέκα χιλιομέτρων και έτσι έχουμε μπει σε ένα είδος επιτήρησης. Οι οδηγίες που μας έχουν δώσει οι Αρχές και είναι κοινές για όλους, είναι να προσέχουμε να μην ανταλλάσσουμε ζώα με τα οχήματα μας και όλα τα συναφή. Να απολαμβάνουμε το όχημα του γαλατά που έρχεται να παραλαμβάνει το γάλα και να προετοιμαζόμαστε σαν να έχουμε ένα νέο είδος κορονοϊού».

Ασφαλή τα προϊόντα

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Δημήτρης Μόσχος ξεκαθάρισε πως σε ό,τι αφορά το γάλα και το κρέας, η κατανάλωση τους είναι είναι ασφαλής. Ο ιός της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα στον άνθρωπο. 

″Όλα τα προϊόντα μπορεί να είναι βρώσιμα και δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως θέμα”. 

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη εικόνα φαίνεται  πως ο ιός ήρθε στην χώρα από τη διαδρομή του εμπορίου. ”Ουσιαστικά είναι μια ασθένεια η οποία υπήρχε στην Αφρική και στην Ασία. Φαίνεται ότι με κάποιο τρόπο τελικά αυτά που κατά τη δική μου προσωπική άποψη, αυτά που διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες με τα κρούσματα έτσι ακριβώς όπως βγαίνουν, εμάς μας έχει έρθει από μεριά της Ρουμανίας με τα μεταφορικά μέσα, με τα ζώα τα οποία εισήχθησαν για πάχυνση, είτε για σφαγή το προηγούμενο διάστημα, ειδικά πριν και μετά το Πάσχα. Φαίνεται κάποια προβλήματα έχουν ξεκινήσει από εκεί. Και είναι και  ορισμένα πράγματα τα οποία δεν συνάδουν μεταξύ τους. Πχ στην Ελλάδα απαγορεύτηκαν καθολικά όλες οι σφαγές”, έπε ο Μόσχος ”όμως αρνιά ζωντανά ερχόταν μέχρι και χθες από τη στην Ελλάδα όταν στη έχει βγει κρούσμα θετικό και μάλιστα σε περιοχή από την οποία προέρχεται το 70% με 80% των εισαγόμενων ζωντανών είτε αρνιών είτε προβάτων από τη Ρουμανία στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά η εισαγωγή συνεχίζεται.

″Το επόμενο ζήτημα είναι ότι ανακοινώθηκε από κάποιους μεσάζοντες και εμπόρους στη Ρουμανία ότι από σήμερα θα μπορούν να εφοδιάζουν με σφαγμένα αρνιά την ελληνική αγορά. Γιατί στην Ελλάδα ήδη υπάρχει μια καθολική απαγόρευση για να σφάζονται ζώα μέχρι τις 4 Αυγούστου. Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα και δεν βγαίνει κανένας να μας εξηγήσει. Δηλαδή εάν το υπουργείο έχει καταλήξει ότι η διαδρομή όντως έχει έρθει από τη Ρουμανία, που κατά τη δική μας άποψη σας λέω συζητώντας με τους συναδέλφους και βλέποντας τα κρούσματα πώς ακριβώς βγαίνουν, βλέπουμε ότι κρούσματα εμφανίζονται σε όλους όσοι είχαν εμπλακεί με τον α ή β τρόπο σε εισαγωγές από τη Ρουμανία. Επομένως θα πρέπει να βγει να μας απαντήσει και το υπουργείο τι κάνει σε αυτό, πώς προσπαθεί να το σταματήσει”. 

Αποζημιώσεις

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις υπάρχουν πολλά σοβαρά ζητήματα όπως είπε. 

Το ένα έχει να κάνει με την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και με την απώλεια εισοδήματος. ”Βλέπουμε μια ιστορία που εξελίσσεται και πάλι την πληρώνει ο κτηνοτρόφος με τα 150 ευρώ το ανώτερο που προσπαθεί να μας πει σήμερα το υπουργείο για να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι, το οποίο είναι ουσιαστικά το 50% να μην πω και πολύ λιγότερο της αξίας ενός ζώου, χωρίς να μπαίνει ζήτημα τι έχει γίνει με την απώλεια εισοδήματος. Για αυτό το θέμα δεν απαντάει σήμερα το υπουργείο, ούτε μας έχει διευκρινίσει το πώς θα αποζημιωθούν”.

″Από την άλλη πλευρά, είναι ένα σοβαρό ζήτημα ότι θα πρέπει να γίνει μια προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μια νόσος η οποία έχει μπει στην Ευρώπη ήδη και θα πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα και να υπάρξει μια χρηματοδότηση από μεριάς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί όσον αφορά για τη συγκεκριμένη ιστορία, τα χρήματα που είναι να αποζημιωθούν οι συνάδελφοι δεν έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι χρήματα τα οποία θα είναι αναγκασμένο να πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο».

Related…

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio