Παγκόσμιος συναγερμός: Η Κίνα πραγματοποίησε δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στον Ειρηνικό



26/09/2024 - 02:15

Η εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) στον Ειρηνικό Ωκεανό την Τετάρτη.

O ICBM μετέφερε μια εικονική κεφαλή και κατέπεσε σε καθορισμένη θαλάσσια περιοχή, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας.

Η εκτόξευση από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό ήταν μέρος της ετήσιας εκπαίδευσης ρουτίνας, ήταν σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και δεν στράφηκε εναντίον καμίας χώρας ή στόχου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Δεν είναι σαφές πόσο συχνά η Κίνα διεξάγει δοκιμές σε τέτοια απόσταση. Το 1980, η Κίνα εκτόξευσε έναν ICBM στον Νότιο Ειρηνικό.

Ένας χάρτης που δημοσιεύθηκε τότε σε κινεζικές εφημερίδες έδειχνε την περιοχή-στόχο ως έναν κύκλο περίπου στο κέντρο ενός δακτυλίου που σχηματίζεται από τις Νήσους Σολομώντα, το Ναούρου, τις Νήσους Γκίλμπερτ, το Τουβαλού, τη δυτική Σαμόα, τα νησιά Φίτζι και τις Νέες Εβρίδες.

Οι ΗΠΑ και μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν δηλώσει ότι η Κίνα έχει αυξήσει τα πυραυλικά σιλό της, αλλά δεν είναι σαφές πόσους πυραύλους και πυρηνικές κεφαλές έχει προσθέσει στο οπλοστάσιό της.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, ο οποίος λειτουργεί ως η στρατιωτική πτέρυγα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, διευθύνει το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας, η οποία έχει δημιουργήσει έναν τροχιακό σταθμό και φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια βάση στη Σελήνη και να προσγειώσει ένα διαστημόπλοιο στον Άρη.

Η πυραυλική τεχνολογία αποτελεί εδώ και καιρό μέρος της ανάπτυξης της Κίνας σε μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη, που υποκινεί τον εθνικισμό και την ανάπτυξη που έχει καταστήσει την Κίνα τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Οι ΗΠΑ παραμένουν ο κυριότερος παγκόσμιος αντίπαλος της Κίνας, αν και η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, οι Φιλιππίνες και άλλες χώρες έχουν εδαφικές διαφορές με το Πεκίνο που κατά καιρούς απειλούν να εξελιχθούν σε στρατιωτικές συγκρούσεις.

Η Κίνα διατηρεί μια «μη πρώτης χρήσης» πυρηνικών όπλων, ακόμη και όταν η επιθυμία της για περιφερειακή κυριαρχία αυξάνεται.

Οι δοκιμές των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων της Κίνας σε διεθνή ύδατα είναι σπάνιες. Οι ειδικοί και μια ιστορική έρευνα του προγράμματος της Κίνας από την Πρωτοβουλία Πυρηνικών Απειλών με έδρα την Ουάσιγκτον δείχνει ότι η τελευταία έγινε τον Μάιο του 1980.

Η Κίνα εκτοξεύει συνήθως πυραύλους προς τις δυτικές ερήμους της από την ανατολική της ακτή, δήλωσε ο Τζέιμς Άκτον, συνδιευθυντής του Προγράμματος Πυρηνικής Πολιτικής και ανώτερος συνεργάτης του Ιδρύματος Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη. Το γεγονός ότι η Κίνα εκτόξευσε ένα πύραυλο που έπεσε σε διεθνή ύδατα ήταν ασυνήθιστο.

Το Τόκιο δεν είχε προειδοποιηθεί για την κινεζική δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου και εκφράζει «σοβαρή ανησυχία»

Η Ιαπωνία δεν είχε προειδοποιηθεί από την Κίνα για τη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που πραγματοποίησε σήμερα στον Ειρηνικό Ωκεανό, δήλωσε ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δεν υπήρξε καμιά προειδοποίηση εκ μέρους της Κίνας» αναφορικά με την εκτόξευση αυτού του πυραύλου, ο οποίος έφερε κεφαλή χωρίς γόμωση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Γιοσιμάσα Χαγιάσι.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως η ταχεία ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος του Πεκίνου και η έλλειψη διαφάνειας εκ μέρους του δημιουργούν «σοβαρή ανησυχία».

«Η Κίνα συνέχισε να αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό της σε αυξημένα επίπεδα και να ενισχύει ευρέως και γρήγορα τις πυρηνικές και βαλλιστικές δυνατότητές της», αναπτύσσοντας παράλληλα τις στρατιωτικές δραστηριότητές της γύρω από την Ιαπωνία, πρόσθεσε ο Χαγιάσι.

Εξάλλου η Νέα Ζηλανδία δήλωσε επίσης σήμερα πως η κινεζική δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό ήταν «άτοπη και ανησυχητική» και δεσμεύθηκε να διαβουλευθεί με τους συμμάχους της στο βαθμό που θα αποσαφηνισθούν οι λεπτομέρειες.

«Συνεχίζουμε να συλλέγουμε επιπλέον πληροφορίες» και «οι ηγέτες του Ειρηνικού έχουν εκφράσει ξεκάθαρα την προσδοκία τους για μια ειρηνική, σταθερή, ευημερούσα και ασφαλή περιφέρεια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του νεοζηλανδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κίνα, μέσω του υπουργού Άμυνάς της, το οποίο σπάνια αναφέρεται σε τέτοιου τύπου εκτοξεύσεις, ανακοίνωσε σήμερα πως πραγματοποίησε μια σπάνια δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που έφερε κεφαλή χωρίς γόμωση.
Εδώ και δεκαετίες οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις δεν είχαν πραγματοποιήσει τέτοια πυραυλική δοκιμή στον Ειρηνικό.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε σ′ ένα πλαίσιο σινοαμερικανικής αντιπαλότητας στον Ειρηνικό, εντάσεων ανάμεσα στη Μανίλα και το Πεκίνο στη Νότια Σινική Θάλασσα και εχθρότητας ανάμεσα στις κινεζικές αρχές και στις αρχές της Ταϊβάν – νησί που διεκδικεί η Κίνα.

Καμιά λεπτομέρεια δεν γνωστοποιήθηκε για το πού έπεσε ο πύραυλος. Το υπουργείο δεν διευκρίνισε ούτε αν ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από υποβρύχιο ή από την ξηρά.

Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι είναι από τα ισχυρότερα όπλα στον κόσμο και μπορούν να φέρουν καταστροφικές πυρηνικές κεφαλές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / AFP / AP

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Τελευταία άρθρα

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio