Πέντε πράγματα που πρέπει να προσέχουμε πριν αγοράσουμε ελαιόλαδο



20/11/2024 - 21:56

Αγνό ελαιόλαδο, το highlight της Μεσογειακής διατροφής και ευεργετικότατο για την υγεία. Αγνό , το highlight της Μεσογειακής διατροφής και ευεργετικότατο για την υγεία. 

Ίσως γνωρίζουμε ήδη ότι το χειρότερο μέρος για να αποθηκεύσουμε ελαιόλαδο είναι εκεί που το βάζουμε καθημερινά

Αλλά αν μου μοιάζετε έστω και στο ελάχιστο, δεν θα έχετε καμία ιδέα τι να ελέγξετε σε ένα μπουκάλι λάδι ώστε να βεβαιωθείτε ότι είναι πράγματι το καλύτερο. 

Ευτυχώς, η ειδικός σε θέματα υγείας και διατροφής του εντέρου, δρ Μέγκαν Ρόσι, αναφέρει τα ζητήματα στα οποία πρέπει να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα ως προς την αγορά ελαιόλαδου σε ένα πρόσφατο Reel του Instagram.

«Είναι βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, αλλά ίσως εκπλαγούμε αν πληροφορηθούμε ότι δεν είναι ίδιας αξίας τα μπουκάλια  με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO) που βλέπουμε στα ράφια του σούπερ μάρκετ»,  έγραψε χαρακτηριστικά.

Πώς, λοιπόν, θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε τη διαφορά; 

Η γιατρός μοιράστηκε πέντε σημάδια στα οποία θα πρέπει να έχουμε το νου μας προτού αγοράσουμε ένα καινούργιο μπουκάλι ελαιόλαδο. 

Πρόκειται για τα: 

1) Αν το λάδι φέρει ή όχι την ένδειξη «εξαιρετικό παρθένο» ελαιόλαδο

Οι πολυφαινόλες που είναι υγιείς για την καρδιά είναι πολύ πιο άφθονες στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από ό,τι ακόμα και στο παρθένο ελαιόλαδο.
«Είναι αυτό το συστατικό που έχει συνδεθεί με τα πάντα, από την υποστήριξη του ανοσοποιητικού έως την υγεία της καρδιάς, χάρη στις συνδέσεις του εντέρου μας», λέει η δρ Ρόσσι.

2) Η ημερομηνία συγκομιδής

Σας έδωσαν ποτέ ένα φανταχτερό μπουκάλι κρασί και σκεφτήκατε ότι θα το φυλούσατε για μια ειδική περίσταση; (Αν πρόκειται για λάδι), αυτός είναι ένα καλός τρόπος να το «εξοντώσουμε». 

«Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δεν είναι σαν ένα καλό κρασί. Δεν βελτιώνεται με την ηλικία», ξεκαθαρίζει η ίδια. 

«Ας αναζητήσουμε μια ημερομηνία συγκομιδής εντός του τελευταίου έτους και μια ημερομηνία καλύτερα ανάλωση πριν από τότε, ώστε να γνωρίζουμε ότι αγοράσαμε πραγματικά ένα φρέσκο λάδι», λέει χαρακτηριστικά. 

3) Περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες – εάν υπάρχει βέβαια

Ορισμένες ετικέτες ελαιολάδου περιλαμβάνουν την περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες του περιεχομένου τους (η οποία έχει πολλά από τα οφέλη για την υγεία που οι άνθρωποι συνδέουν με το προϊόν) στην ετικέτα.
Εάν συμβαίνει αυτό, «ένας αριθμός πάνω από 220 θεωρείται υψηλός, αλλά ορισμένα EVOO θα περιέχουν 350+!». 

4) Μπουκάλι σκούρου χρώματος

Το ελαιόλαδο οξειδώνεται γρηγορότερα σε ένα διαφανές γυαλί παρά σε ένα πιο σκούρο, με αποτέλεσμα οι πολυφαινόλες στο μπουκάλι να αποικοδομούνται πιο γρήγορα.

Ένα σκούρο μπουκάλι βοηθά να αποφευχθεί αυτό, εξηγεί η ίδια.

5) Διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις

…Είναι «ένας εξαιρετικός δείκτης ποιότητας και εγγυώνται ότι η επιλογή μας δεν έχει υπάρξει προϊόν απατεωνιάς». 

Λοιπόν, άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο αγοράζω ελαιόλαδο για πάντα…

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ…

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio