Ο Μπάιντεν επέδειξε επιτέλους πραγματική ηγεσία με το να παραδώσει τη σκυτάλη



23/07/2024 - 03:09

Του Timothy L. O’Brien

Ο Τζόζεφ Ρόμπινετ Μπάιντεν Τζούνιορ, ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, αποσύρθηκε από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του 2024, ώστε το Δημοκρατικό Κόμμα να προσπαθήσει να διασφαλίσει στους τέσσερις σύντομους μήνες που μεσολαβούν από τώρα έως τον Νοέμβριο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα γίνει ο 47ος.

Μια «επική» πράξη ανιδιοτέλειας

Και σε μια επικίνδυνη πολιτική εποχή στην οποία ο Τραμπ, πίσω από τον ψεύτικο πατριωτισμό, έχει αναδείξει την αναρχία και τις ασυναρτησίες στην παγκόσμια σκηνή, η πράξη ανιδιοτέλειας και πυγμής του Μπάιντεν είναι ευπρόσδεκτη – και, με τον τρόπο της, επική.

Κάμαλα Χάρις

Ανοίγει επίσης την πόρτα για τη δημιουργία ενός ψηφοδελτίου των Δημοκρατικών που θα μπορούσε να δώσει νέα ζωή και ενέργεια σε μια εκστρατεία που έχει χάσει μομέντουμ και ενθουσιασμό από τους Ρεπουμπλικάνους τις εβδομάδες που πέρασαν από την καταστροφική εμφάνιση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ και την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ, γεγονότα που ανέτρεψαν τις προσδοκίες για την κούρσα. Οι πιθανότητες, οι δημοσκοπήσεις, οι πολιτικές και οικονομικές μηχανορραφίες και η υποστήριξη από τον πρόεδρο ευνοούν την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να να πάρει τη σκυτάλη από τον Μπάιντεν.

Εάν πάρει το χρίσμα Χάρις, η έξυπνη και στρατηγική επιλογή εμ τον ποιον θα κατέβει μαζί στο ψηφοδέλτιο θα είναι καθοριστικής σημασίας. Θα μπορούσε να στραφεί προς οποιονδήποτε ικανό Δημοκρατικό. Ο κυβερνήτης Τζος Σαπίρο της Πενσυλβάνια έρχεται στο μυαλό μου. Το ίδιο και η κυβερνήτης Γκρέτσεν Γουίτμερ του Μίσιγκαν και ο γερουσιαστής Μαρκ Κέλι της Αριζόνα. Αν η Χάρις επιθυμεί κάτι δραματικό και σεισμικό, εν μέσω γκρίνιας για τις εθνικές κομματικές διαιρέσεις, θα μπορούσε να κάνει το απροσδόκητο και να επιλέξει την πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Λιζ Τσέινι από το Γουαϊόμινγκ ως υποψήφια σύντροφό της. Φανταστείτε το: Μια πρώην εισαγγελέας και Πρόεδρος της Ρεπουμπλικανικής Διάσκεψης της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ακροάσεις του Κογκρέσου στις 6 Ιανουαρίου σε αναμέτρηση με τον Τραμπ, που έχει παραπεμφθεί δύο φορές σε δίκη, ο οποίος δεν δεσμεύεται από την αίσθηση του δημόσιου καθήκοντος ή του ορθολογισμού.

Διαδικασία διαδοχής

Όλο αυτό θα έπρεπε να είχε συμβεί με πιο ομαλό τρόπο και ο Μπάιντεν θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει τη  διαδικασία μετάβασης πριν από ένα χρόνο. Όπως αποδείχτηκε, χρειάστηκε η ταπεινωτική αποτυχία του στο ντιμπέιτ τον Ιούνιο για να αποκαλυφθεί δημοσίως ότι ήταν πολύ αδύναμος για να συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία. Χρειάστηκαν επίσης εβδομάδες πίεσης από κορυφαία μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος και θαρραλέες δημόσιες δηλώσεις από άλλους για να πεισθεί ο Μπάιντεν να αποσυρθεί τελικά.

Αλλά εν τέλει έκανε στην άκρη. Στο ευρύτερο πλαίσιο της κατάστασης, τρεις εβδομάδες μπορεί να μην φαίνονται τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχει ένα άλλο πολύτιμο μάθημα εδώ. Οι ηγέτες του Δημοκρατικού Κόμματος έδειξαν ότι είναι πιο πρόθυμοι να κάνουν το σωστό – επιδιώκοντας την απομάκρυνση ενός εν ενεργεία προέδρου - από ό,τι η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, η οποία έχει συναινέσει και υποκύψει στον Τραμπ σε ό,τι και αν κάνει τα τελευταία εννέα χρόνια, ανεξάρτητα από το πόσο παράνομες ή αποτρόπαιες είναι οι δράσεις του.

Οι ηγέτες των κομμάτων, οι ψηφοφόροι τους και πιστοί τους

Ωστόσο, οι ηγέτες των κομμάτων συνήθως αντικατοπτρίζουν τους ψηφοφόρους τους. Δημοκρατικοί όπως οι Νάνσι Πελόζι και Χέικιμ Τζέφρις και ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ βγαίνουν από αυτή την ιστορική στιγμή ως απείρως πιο υπεύθυνοι και ώριμοι από τους Ρεπουμπλικάνους καιροσκόπους και δειλούς όπως ο ηγέτης της μειοψηφίας Μιτς Μακόνελ και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον.

Κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι την περασμένη εβδομάδα, αστέρες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (GOP) και πρώην επικριτές του Τραμπ, όπως η πρώην πρέσβειρα του ΟΗΕ Νίκι Χέιλι και ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, ανέβηκαν στη σκηνή στο Fiserv Forum για να υποστηρίξουν με ενθουσιασμό τον Τραμπ. Και ο Τραμπ, κοιτάζοντας από τη θέση του σαν Ρωμαίος αυτοκράτορας στο Κολοσσαίο, απολάμβανε αυτές και άλλες εκδηλώσεις πίστης, γνωρίζοντας ότι θα υποχρέωναν και άλλους Ρεπουμπλικανούς να «γονατίσουν».

Πίεση που δεν γινόταν να αγνοηθεί

Οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών θέλουν κάτι διαφορετικό και ασκήθηκε αρκετή πίεση στον Λευκό Οίκο μέχρι που ο Μπάιντεν δεν μπορούσε πλέον να την αγνοήσει. Οι ψηφοφόροι είχαν επανειλημμένα δείξει την προθυμία τους να στηρίξουν έναν πρόεδρο που έχει προσφέρει μια ανθηρή οικονομία, εθνική ασφάλεια και σεβασμό στην κοινωνία των πολιτών, παρά την ευρύτερη έλλειψη ενθουσιασμού για αυτόν. Δεν ήταν διατεθειμένοι να τον αφήσουν να παραμείνει απλώς επειδή ήθελε να παραμείνει – ειδικά καθώς ήταν συντριπτικά προφανές ότι δεν μπορούσε να νικήσει τον Τραμπ.

Ρεπουμπλικάνοι που είχαν ξαφνικά αγανακτήσει με την προοπτική να αποχωρήσει ο Μπάιντεν από την κούρσα ανέφεραν ότι θα ευθυγραμμιστούν με τους Δημοκρατικούς και θα κάνουν αγωγή για να το αποτρέψουν. Ο πρόεδρος του Heritage Foundation Κέβιν Ρόμπερτς μου είπε σε μια συγκέντρωση δημοσιογράφων σε μια εκδήλωση του Bloomberg News στο Μιλγουόκι την περασμένη εβδομάδα ότι προσφέρει την άποψή του για τις σχετικές νομικές λεπτομέρειες σε όποιον ενδιαφέρεται. Αν και είναι απίθανο ότι οποιαδήποτε νομική αμφισβήτηση θα κερδίσει έδαφος, αποτελεί μια ένδειξη του πόσο αποδυναμωμένος είχε γίνει ο Μπάιντεν που ακόμη και οι υποστηρικτές του Τραμπ ήθελαν να παραμείνει στο ψηφοδέλτιο.

Οι σύμβουλοι του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι ο πρόεδρος δεν θα μπορούσε να αποσυρθεί, επειδή αυτό θα ανέτρεπε τις προθέσεις των ψηφοφόρων που τον ψήφισαν κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών των Δημοκρατικών νωρίτερα φέτος. Όμως αυτοί οι ψηφοφόροι δεν είχαν δει το ντιμπέιτ του Ιουνίου και σίγουρα άφησε άναυδους αρκετούς από αυτούς, με αποτέλεσμα οι ψηφοφορίες στα τέλη του χειμώνα και την άνοιξη να αποτελούν ανακριβή βαρόμετρα της πίστης τους στον Μπάιντεν.

Το τέλος μιας πολιτικής καριέρας 52 ετών

Ο Μπάιντεν, 81 ετών, βρίσκεται στην πολιτική σκηνή εδώ και 52 χρόνια. Όταν γράφει, όπως έκανε στην επιστολή του με την οποία ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κούρσα, ότι «εκτιμά από καρδιάς» τον αμερικανικό λαό για την «πίστη και την εμπιστοσύνη» που του έδειξαν επί δεκαετίες, το εννοεί.

Ο Μπάιντεν έχει ελαττώματα, όπως ο καθένας από εμάς. Είναι επίσης ένας έντιμος δημόσιος υπάλληλος που έχει φροντίσει για τα συμφέροντα της χώρας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Κλείνει τώρα την αξιοσέβαστη καριέρα του δίνοντας τη σκυτάλη σε άλλους που μπορούν να προσφέρουν στους ψηφοφόρους ουσιαστικές εναλλακτικές λύσεις απέναντι στον Τραμπ, έναν ανισόρροπο αυταρχικό που δεν πρέπει να του εμπιστευτούμε τις εξουσίες και τις ευθύνες της προεδρίας.

Μπράβο.

Απόδοση – Επιμέλεια: Στάθης Κετιτζιάν

Adblock test (Why?)

Πηγή: capital


Σχετικά άρθρα

  • Unique Post

Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Διάφορες ειδήσεις

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio