Ο Γιαχία Σινουάρ αναλαμβάνει αρχηγός της Χαμάς



07/08/2024 - 09:00

O Γιαχία ΣινουάρO Γιαχία

Ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, αναλαμβάνει αρχηγός της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη.

Ο Σινουάρ θεωρείται «αρχιτέκτονας» της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ από τη Χαμάς, η οποία πυροδότησε τον εν εξελίξει πόλεμο στη

Ο σκληροπυρηνικός Γιαχία Σινουάρ είχε εκλεγεί τον Φεβρουάριο του 2017 επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Γεννήθηκε στη Χαν Γιούνις, πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Πρώην διοικητής των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ και θεωρούμενος ως «εγκέφαλος» της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, καταζητείται από το Ισραήλ και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Ηνωμένων Πολιτειών με τους «διεθνείς τρομοκράτες».

Ήταν 5 χρονών στον πόλεμο του 1967. Εντάχθηκε στο κίνημα που θα εξελισσόταν στη Χαμάς τη δεκαετία του 1980 και ήταν κοντά στον ιδρυτή, Αχμέντ Γιασίν, ενώ έστησε και μια εσωτερική «αστυνομία» για την εξόντωση υπόπτων ως πληροφοριοδοτών, βάσει της ομολογίας του στις ισραηλινές αρχές το 1988.

Καταδικάστηκε ισόβια για φόνους και πέρασε 22 χρόνια στη φυλακή πριν αφεθεί ελεύθερος σε ανταλλαγή το 2011 για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ. Όταν ήταν κρατούμενος στο Ισραήλ είχε παίξει ρόλο στις πιέσεις για απελευθέρωση Παλαιστινίων που είχαν φυλακιστεί για δολοφονίες Ισραηλινών και ήταν τόσο μαξιμαλιστικές οι απαιτήσεις του που τον έβαλαν σε απομόνωση για να μην επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις.

Το 2018 υποστήριξε διαδηλώσεις στον φράχτη, με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να ανοίγουν πυρ όταν υπήρξαν φόβοι παραβίασής του. Το 2021 η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις φάνηκαν να είναι κοντά σε εκλογές, τις πρώτες για 15 χρόνια, ωστόσο ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς τις ακύρωσε την τελευταία στιγμή. Ο Σινουάρ διέταξε την εκτόξευση ρουκετών στην Ιερουσαλήμ εν μέσω εντάσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην πόλη, σε μια σύγκρουση 11 ημερών με εκατοντάδες νεκρούς- 242 Παλαιστίνιοι και 12 στο Ισραήλ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεώρησαν πως αυτό θα λειτουργούσε αποθαρρυντικά, μα τώρα εκτιμάται πως ήταν τότε που ο Σινουάρ άρχισε να σχεδιάζει την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio