Ουκρανία: Ναι στη διαπραγμάτευση, όχι στην παράδοση- να υπάρξει πλήρης και άνευ όρων εκεχειρία



23/04/2025 - 20:37

Φωτογραφία αρχείου(Russian Defense Ministry Press Service via AP)Φωτογραφία αρχείου(Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Εν μέσω της διπλωματικής κινητικότητας των τελευταίων ημερών και δημοσιευμάτων για μια αμερικάνικη πρόταση διευθέτησης του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα «άμεση, πλήρη και άνευ όρων» κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, καθώς ουκρανική αντιπροσωπεία έφτανε στο Λονδίνο για συνομιλίες με τους δυτικούς συμμάχους της.

Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, την Ουκρανία, τη Βρετανία, την Γαλλία και τη Γερμανία θα συναντιούνταν στο Λονδίνο για έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών που αποτελεί συνέχεια του πρώτου γύρου που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Εντούτοις, η ακύρωση της συμμετοχής του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο στις συνομιλίες είχε ως αποτέλεσμα αυτές να υποβαθμιστούν μην αφήνοντας περιθώριο για θετική έκβαση σύντομα, παρά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αμερικανική αποχώρηση από την ειρηνευτική διαδικασία αν δεν υπάρξει σύντομα πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας.

«Επιμένουμε σε μια άμεση, πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός», είπε ο Ζελένσκι με ανάρτηση στο Telegram, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο αφού ανακοινωθεί μια εκεχειρία.

Από την πλευρά της η Γιούλια Σβιρεντένκο, αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, δήλωσε πως η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, αλλά όχι να παραδοθεί.

«Δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία που θα δίνει στη Ρωσία τα ισχυρότερα θεμέλια που χρειάζεται για να ανασυνταχθεί και να επιστρέψει με μεγαλύτερη βία», τόνισε η Σβιρεντένκο με ανάρτηση στο X. «Ο λαός μας δεν θα δεχτεί μια παγωμένη σύγκρουση μεταμφιεσμένη σε ειρήνη», πρόσθεσε.

Η δήλωσή της έρχεται καθώς ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, σε δημοσίευμά του χθες τόνισε πως η Ουάσινγκτον αναμένει από το Κίεβο απάντηση για ειρηνευτικό πλαίσιο που του πρότεινε και προβλέπει de facto αναγνώριση του ελέγχου της Ρωσίας σε σχεδόν όλες τις περιοχές που έχει καταλάβει από το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 και de jure αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, καθώς και τη δέσμευση πως η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του NATO.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας δεν έχουν ακόμη αρκετά από ορισμένα όπλα, μεταξύ των οποίων μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones), παρά τη μεγάλη αύξηση στην παραγωγή, δήλωσε από πλευράς του ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πούτιν είπε σε σύσκεψη της κρατικής Στρατιωτικοβιομηχανικής Επιτροπής πως σχεδόν όλες οι αμυντικές επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν στις παραγγελίες τους πλήρως πέρυσι.

«Για παράδειγμα, η παραγωγή όπλων, συστημάτων επικοινωνιών, αναγνώρισης και ηλεκτρονικού πολέμου έχει διπλασιαστεί και πλέον. Τα στρατεύματα έλαβαν περισσότερες από 4.000 μονάδες τεθωρακισμένων οχημάτων, 180 αεροσκάφη μάχης και ελικόπτερα», είπε, σύμφωνα με δηλώσεις που αναμεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

Περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο drones διαφόρων τύπων έχουν επίσης παραχθεί, πρόσθεσε ο Πούτιν, περιλαμβανομένων περίπου 4.000 first-person view (FPV) μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων – ελαφρών μοντέλων που έχουν σχεδιαστεί για στοχοθέτηση με ακρίβεια.

Όμως ο Πούτιν είπε: «Ξέρω πολύ καλά, και πολλοί εδώ που συμμετέχουν στη συνάντησή μας σήμερα το ξέρουν εξίσου καλά: δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά από αυτά τα όπλα. Όχι αρκετά».

Πρόσθεσε: «Είμαι βέβαιος πως όλα τα σχέδια για αύξηση της παραγωγής του απαραίτητου εξοπλισμού, σε αυτή την περίπτωση drones, θα εκπληρωθούν οπωσδήποτε. Τα περιμένουν με ανυπομονησία στο μέτωπο».

Οι δηλώσεις του Πούτιν δείχνουν πως η Ρωσία σκοπεύει να αυξήσει περαιτέρω τη στρατιωτική παραγωγή στον τέταρτο χρόνο του πολέμου της στην Ουκρανία, παρότι διεξάγει συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τις προοπτικές τερματισμού της σύγκρουσης.

Η Ρωσία έχει μετατρέψει τα αμυντικά εργοστάσια σε 24ωρης λειτουργίας αφότου ξεκίνησε ο . Έχει αποκτήσει επίσης μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού από άλλες χώρες, περιλαμβανομένων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων Shahed από το Ιράν και συστημάτων πυροβολικού, βαλλιστικών πυραύλων και ρουκετών από τη Βόρεια Κορέα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Τελευταία άρθρα

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio