Οι απίστευτοι τρόποι με τους οποίους το ξύδι μπορεί να μεταμορφώσει το σπίτι μας



05/08/2024 - 06:26

Ας είμαστε ειλικρινείς: Η καθαριότητα του σπιτιού είναι μία επίπονη και δαπανηρή -σε χρόνο, κόπο και χρήμα- διαδικασία. Τα γεμάτα χημικά καθαριστικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά επιβαρύνουν σε κόστος τη λίστα του σούπερ μάρκετ, ενώ όσον αφορά τη χρήση, οι αναθυμιάσεις από τις τοξικές ουσίες που περιέχουν δεν είναι καθόλου ευχάριστες, ειδικά όταν καθαρίζουμε μικρούς χώρους.

Κι όμως, υπάρχει μια φυσική, φιλική προς το περιβάλλον και γνώριμη στις παλαιότερες γενιές λύση, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη βρωμιά και τους επίμονους λεκέδες, χαρίζοντας στο σπίτι φρεσκάδα: Το ξύδι, με το οποίο μπορούμε να καθαρίσουμε από την καφετιέρα και τον βραστήρα μέχρι τον φούρνο μικροκυμάτων και τις αποχετεύσεις.

Η όξινη δύναμη που εξαφανίζει λεκέδες και οσμές

Μία πρόταση για την επιφάνεια των ντουλαπιών της κουζίνας, που κατά κανόνα είναι ο πιο επιβαρυμένος χώρος του σπιτιού -θα εκπλαγείτε από το πόσο αποτελεσματικά όχι μόνο καθαρίζει, αλλά και εξαφανίζει τις οσμές- είναι η εξής:

1/2 φλιτζάνι βόρακας

1 φλιτζάνι λευκό αποσταγμένο

1 γαλόνι πολύ ζεστό νερό (περίπου 3,8 λίτρα)

Αναμείξτε τα μέχρι να διαλυθούν εντελώς. (Το ζεστό νερό είναι ο μόνος καλός τρόπος για να διαλυθεί ο βόρακας, ο οποίος είναι φυσικό ορυκτό με αντισηπτική και αντιμυκητισιακή δράση που μπορούμε να τον βρούμε σε γεωπονικά είδη, μπαχαροπωλεία και φαρμακεία/φαρμακαποθήκες).  

Το ξύδι και η μαγειρική σόδα είναι ένας καλό συνδυασμός. Το ξύδι και η μαγειρική σόδα είναι ένας καλό συνδυασμός. 

Εάν το ψυγείο μας αναδίδει μια όχι και τόσο ευχάριστη μυρωδιά, τοποθετούμε στο εσωτερικό του ένα μικρό μπολ με ξύδι και το αφήνουμε για μερικές ώρες ή και όλη τη νύχτα να κάνει τα μαγικά του.

Για τους επίμονους λεκέδες του φούρνου μικροκυμάτων, γεμίζουμε ένα μπολ (κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων) με ξύδι και νερό σε ίσα μέρη, ανοίγουμε τον φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία για λίγα λεπτά και παρακολουθούμε τους λεκέδες να παραδίδονται στην όξινη δύναμη του.

Για τον καθαρισμό της καφετιέρας και του ηλεκτρινού βραστήρα και την απομάκρυνση αλάτων, βακτηρίων καθώς και υπολειμμάτων ελαίων που ταγγίζουν, χρησιμοποιούμε ξύδι κάθε τρεις έως έξι μήνες. Αποσυνδέουμε τη συσκευή από την πρίζα και βεβαιωνόμαστε ότι δεν υπάρχουν κάψουλες καφέ στη μηχανή. Προσθέτουμε ξύδι στο δοχείο νερού και αφήνουμε τη συσκευή στην άκρη για να δράσει το ξύδι τουλάχιστον τέσσερις ώρες. Στη συνέχεια, συνδέουμε την καφετιέρα στο ρεύμα και πατάμε το «on» (αφού πρώτα έχουμε τοποθετήσει μια κούπα καφέ) και αφήνουμε το ξύδι να δράσει μέσω της μηχανής. Γεμίζουμε ξανά τη συσκευή με φρέσκο νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να αδειάσει όλο το νερό από το δοχείο, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το επόμενο φλιτζάνι καφέ δεν θα έχει γεύση ξυδιού.

Ένα διάλυμα ξυδιού και νερού σε αναλογία 1:1 είναι εξαιρετικό και για τον καθαρισμό δοχείων όπως οι κάδοι απορριμμάτων στην κουζίνα και οι θήκες αποστράγγισης για το σφουγγαράκι που έχουμε στον νεροχύτη -αφήνοντας τα να μουλιάσουν όλη τη νύχτα στο διάλυμα, τα επίμονα υπολείμματα θα εξαφανιστούν.

Είτε πρόκειται για τους πάγκους της κουζίνας, τα πλακάκια του μπάνιου ή ακόμα και τα τζάμια, το ξύδι μπορεί να αφήσει τους χώρους μας αστραφτερά καθαρούς.

Για ένα καθαριστικό για όλες τις χρήσεις -για τζάμια, πάγκους και είδη κουζίνας, αναμειγνύουμε 1/4 φλιτζάνι ξύδι και 2 1/2 φλιτζάνια νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού, προσθέτοντας 1/2 κουταλάκι του γλυκού υγρό πιάτων. Ανακινούμε καλά, ψεκάζουμε ελαφρά τις λερωμένες επιφάνειες και σκουπίζουμε με ένα πανί που δεν αφήνει χνούδι.

Για να αφαιρέσουμε τα υπολείμματα σαπουνιού από το μπάνιο, αναμειγνύουμε ίσα μέρη ξύδι, υγρό πιάτων και νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ανακινούμε καλά και ψεκάζουμε με το διάλυμα αρχίζοντας από το πάνω μέρος της καμπίνας του ντους ή των γυάλινων επιφανειών. Αφήνουμε να δράσει για τουλάχιστον ένα λεπτό και στη συνέχεια τρίβουμε με μια μαλακή βούρτσα ή σφουγγάρι. Ξεπλένουμε με νερό και στεγνώνουμε με μια πετσέτα χωρίς χνούδι.

Για τον καθαρισμό των δαπέδων από ξύλο, laminate ή πλακάκια, γεμίζουμε έναν κουβά με περίπου 4 λίτρα ζεστό νερό και 1/2 φλιτζάνι ξύδι. Χρησιμοποιούμε σφουγγαρίστρα με μικροΐνες και στύβουμε καλά για να αφήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερη υγρασία στο δάπεδο. Ξεπλένουμε συχνά τη σφουγγαρίστρα. Δεν χρειάζεται να ξεπλύνουμε το δάπεδο -το διάλυμα δεν θα αφήσει υπολείμματα.

Για τους σωλήνες της αποχέτευσης στο μπάνιο και στην κουζίνα, το ξύδι και η μαγειρική σόδα είναι ένας καλός συνδυασμός. Παρότι δεν αφαιρούν τις τρίχες που συνήθως συσσωρεύονται στις σωληνώσεις, είναι πολύ αποτελεσματικός όσον αφορά τις οσμές και τα υπολείμματα σαπουνιού. Ρίχνουμε στην αποχέτευση 4 φλιτζάνια ζεστό νερό, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα και 1 φλιτζάνι ξύδι. Επειδή το μείγμα θα αρχίζει να αφρίζει καλύπτουμε την αποχέτευση με ένα πώμα προκειμένου να δράσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Όταν σταματήσουν οι φυσαλίδες, ρίχνουμε στην αποχέτευση ζεστό νερό. Επαναλαμβάνουμε μία φορά τον μήνα.

Επίσης, είτε πρόκειται για τον καφέ που λέρωσε το αγαπημένο μας πουκάμισο, είτε για το κόκκινο κρασί που χύθηκε στο χαλί, το ξύδι παραμένει ένας αξιόπιστος σύμμαχος. Στην πρώτη περίπτωση περνάμε το λερωμένο σημείο με ένα πανί εμποτισμένο σε ξύδι και στη συνέχεια βάζουμε το ρούχο για πλύσιμο. Για τους λεκέδες στα χαλιά ή στις ταπετσαρίες, ανακατεύουμε το ξύδι με μερικές σταγόνες υγρό πιάτων και ζεστό νερό και, στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε ένα καθαρό πανί για να σκουπίσουμε απαλά τον λεκέ μέχρι να εξαφανιστεί.

Το ξύδι ως φυσικό φυτοφάρμακο

Όσον αφορά την κηπουρική, το ξύδι μπορεί να μεταμορφώσει τον εξωτερικό μας χώρο.  Πρώτα απ′ όλα, μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό όπλο κατά των ενοχλητικών ζιζανίων που εισβάλλουν σε κάθε γωνιά του κήπου και στις γλάστρες μας. Εφαρμόζοντας ξύδι απευθείας στα ανεπιθύμητα ζιζάνια, μπορούμε να τα εξοντώσουμε αποτελεσματικά χωρίς να βλάψουμε τα φυτά μας.

Επιπλέον, το ξύδι μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό φυτοφάρμακο, βοηθώντας να καταπολεμήσουμε τα παράσιτα χωρίς να καταφύγουμε σε επιβλαβείς ουσίες. Ένα διάλυμα από ξύδι και νερό γίνεται ένα ισχυρό σπρέι που απωθεί τα μυρμήγκια, τους γυμνοσάλιαγκες, ακόμη και ορισμένα είδη μυκήτων.

Με πληροφορίες από inspiringsavings, realsimple

Πηγή: huffingtonpost


Σχετικά άρθρα


Δημοσίευση από , Βρίσκεται στις κατηγορίες Τελευταία νέα

Σχολιάστε το άρθρο

*


Τελευταία άρθρα

Γκαλερί

Σχεδιασμός από MOD creative studio